İFTAR SONRASI İÇİN BU IHTARLARA DİKKAT
Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesiyle oruç tutma vademiz yaklaşık 17 saate ulaştı, vücudumuz yarım günden ziyade aç ve susuz kalıyor. İftar sonrası, yanlış beslenme alışkanlıklarıyla birleşince sindirim ve boşaltım sistemi meselelerine, daima yorgunluğa, kas kayıplarına, kas ağrılarına ve kilo alma sorunlarına de sebep oluyor.
Ramazan ayı boyunca hem sağlıklı hem formda kalmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar;
Ramazan’da sağlıklı ve formda kalmak için mütehassısların ihtarlarına dikkat:
Çok yemeyin, besinleri istikrarlı tüketin
İbadetimizi noktasına getirirken, iftar saati sonrası hakikat beslenmeme vücudumuzda yıkıma sebep oluyor ve kas kayıplarına uğruyoruz. Çok uzun periyodik açlıklarda açığa çıkması gereken kuvvet, yedek depo olan kaslardan sağlanıyor. Bu durum da kas yıkımına neden olarak yorgunluk, kas ağrıları, mütemadi uyku hali üzere durumların ortaya çıkmasına velev bağışıklık sistemimizin çökmesine sebep olabiliyor. İşte bu cins kayıpların ramazan boyunca en az seviyede olmasını sağlamamız için iftar ve sahur vakitlerini kaçırmadan mümkün olabilecek en istikrarlı biçimde besinleri tüketmemiz gerekiyor.
Porsiyonlarınıza dikkat edin
Ramazan deyince aklımıza büyük sofralar, çeşit çeşit yemekler ve tatlılar gelir. Bilhassa birinci hafta bünyenizin açlığa alışması sizi de zorlayabilir. İftar vakitlerinde kendinizi tutamayıp süratli yemek yemeye başlayabilir ve porsiyon denetimini yapamayabilirsiniz. Tokluğunuzu anlamanıza yardımcı olması için yemeklerinizi mümkün olduğunca yavaş yemeniz ve küçük kaselerde yemeklerinizi servis etmeniz gerekir. Küçük kaselerde servis yapılan yiyecekler besinlerden gelen kuvvetin gereğinden ziyade alınmamasını sağlayacaktır. İftar hazırlığında tedbir olarak mutfak alışverişlerinize odaklanmalı ve gereğinden ziyade yiyecek ve tatlı almamaya dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız, masanızda bulunan her bir kalorisi ziyade besin gün boyunca aç kalsanız bile kilo almanıza neden olabilir.
İftarda yavaş yiyin, sonrasında dinlenin
İftar vakti geldiğinde orucunuzu açmaya yarım kase bir çorbayla başlayıp yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra ana yemeğe geçmeniz, tokluk hissiyatının daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Yemeğiniz bittikten sonra yapmamanız gereken en kıymetli şey dinlenmenizdir. Sindirimin başlayıp size rahat bir uyku sağlayabilmesi için en azından bir saat oturur konumda rastgele bir aktivitede bulunmalısınız.
Su ve meyve tüketimine dikkat edin
Sahur vaktine kadar olan vadede ise gün boyunca içemediğiniz en az 1 - 1,5 litre suyu ve en az 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Böylece gün uzunluğu alamadığınız posa ölçüsünü da artırmış olacaksınız. Posa az tüketildiğinde bağırsak hareketleri yavaş olan bireylerde kabızlık görülebilir.
Kesinlikle sahura kalkın
Sahur vaktine kalkmamak en büyük yanlışlardan bir adedidir. Açlık sürenizi daha da uzatmak sıhhatinize zarar verecektir. Açlığın mühletine bağlı olarak söylenilen tesirlerinin yanında hudut bozuklukları da görülebilir. Bu yüzden sahur vaktinde yiyeceğiniz besinler çok büyük kıymet taşımaktadır.
Sahurda hafif yiyecekler tercih edin
Gecenin bir yarısı kalkıp ağır yemekleri tercih etmektense karnınızı gün boyunca tok tutmaya yardımcı olacak besinleri tercih etmelisiniz. Bunun için en şık öğün tercihi de kahvaltı usulü beslenme olmalıdır. Son dakikalara geldiğinizde ise bir büyük su bardağı kadar suyunuzu içmeyi unutmadan rahatlıkla orucunuzu tutabilirsiniz.
Bu rahatsızlıklarınız varsa oruç konusunda hekiminizin tavsiyelerini dinleyin
Diyabet, tansiyon, tiroid, böbrek üzere marazları olan bireylerin ilaç saatlerini ve beslenmelerini aksatmaması gerekir. Sıhhatinizi korumak için hekiminizin tavsiyelerinin dışına çıkmamalısınız.
Ramazan boyunca spor aktivitelerine dikkat edin
İftar vakti bu sene saat 20:40 sularında olacağından spor yapmak isteyen bireyler yeteri ölçüde yemeklerini yiyip yaklaşık 45 dakika sonra sindirim sorunu yaşamadan, rahat hareket ederek spor yapabilirler. Hem oruç tutup hem çok az yiyip hem de spor yapan insanlar bilmelidirler ki vücutlarına verdikleri hasar çok büyük olacaktır. Spora aç giderek kas kayıplarının artmasını hızlandırmaktan gayrı bir durumun görülmeyeceğini bilmelidirler.
KUTU
Ramazan için örnek mönü ne olmalı?
İftar Vakti:
1 kase az yağlı çorba
1-2 dilim ekmek
Bir kase kadar ana yemek ( suyu süzülmüş)
1 kase yoğurt
Büyük bir tabak mevsim sebzelerinden yapılmış az yağlı salata
1 Saat Sonra:
5 tane çilek ve yarım muz
1 avuç fındık, badem ve ceviz
1 fincan yeşil çay
Sahur Vakti:
1 adet haşlanmış yumurta
1 küp beyaz peynir (30 gr)
1 küp kaşar peyniri (25 gr)
1 ince dilim tam buğday ekmeği (25 gr)
1 tane kuru incir ya da 3 tane gün kurusu
1 su bardağı süt ya da kefir
Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesiyle oruç tutma vademiz yaklaşık 17 saate ulaştı, vücudumuz yarım günden ziyade aç ve susuz kalıyor. İftar sonrası, yanlış beslenme alışkanlıklarıyla birleşince sindirim ve boşaltım sistemi meselelerine, daima yorgunluğa, kas kayıplarına, kas ağrılarına ve kilo alma sorunlarına de sebep oluyor.
Ramazan ayı boyunca hem sağlıklı hem formda kalmak için dikkat edilmesi gereken püf noktalar;
Ramazan’da sağlıklı ve formda kalmak için mütehassısların ihtarlarına dikkat:
Çok yemeyin, besinleri istikrarlı tüketin
İbadetimizi noktasına getirirken, iftar saati sonrası hakikat beslenmeme vücudumuzda yıkıma sebep oluyor ve kas kayıplarına uğruyoruz. Çok uzun periyodik açlıklarda açığa çıkması gereken kuvvet, yedek depo olan kaslardan sağlanıyor. Bu durum da kas yıkımına neden olarak yorgunluk, kas ağrıları, mütemadi uyku hali üzere durumların ortaya çıkmasına velev bağışıklık sistemimizin çökmesine sebep olabiliyor. İşte bu cins kayıpların ramazan boyunca en az seviyede olmasını sağlamamız için iftar ve sahur vakitlerini kaçırmadan mümkün olabilecek en istikrarlı biçimde besinleri tüketmemiz gerekiyor.
Porsiyonlarınıza dikkat edin
Ramazan deyince aklımıza büyük sofralar, çeşit çeşit yemekler ve tatlılar gelir. Bilhassa birinci hafta bünyenizin açlığa alışması sizi de zorlayabilir. İftar vakitlerinde kendinizi tutamayıp süratli yemek yemeye başlayabilir ve porsiyon denetimini yapamayabilirsiniz. Tokluğunuzu anlamanıza yardımcı olması için yemeklerinizi mümkün olduğunca yavaş yemeniz ve küçük kaselerde yemeklerinizi servis etmeniz gerekir. Küçük kaselerde servis yapılan yiyecekler besinlerden gelen kuvvetin gereğinden ziyade alınmamasını sağlayacaktır. İftar hazırlığında tedbir olarak mutfak alışverişlerinize odaklanmalı ve gereğinden ziyade yiyecek ve tatlı almamaya dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız, masanızda bulunan her bir kalorisi ziyade besin gün boyunca aç kalsanız bile kilo almanıza neden olabilir.
İftarda yavaş yiyin, sonrasında dinlenin
İftar vakti geldiğinde orucunuzu açmaya yarım kase bir çorbayla başlayıp yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra ana yemeğe geçmeniz, tokluk hissiyatının daha kolay anlaşılmasını sağlayacaktır. Yemeğiniz bittikten sonra yapmamanız gereken en kıymetli şey dinlenmenizdir. Sindirimin başlayıp size rahat bir uyku sağlayabilmesi için en azından bir saat oturur konumda rastgele bir aktivitede bulunmalısınız.
Su ve meyve tüketimine dikkat edin
Sahur vaktine kadar olan vadede ise gün boyunca içemediğiniz en az 1 - 1,5 litre suyu ve en az 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz. Böylece gün uzunluğu alamadığınız posa ölçüsünü da artırmış olacaksınız. Posa az tüketildiğinde bağırsak hareketleri yavaş olan bireylerde kabızlık görülebilir.
Kesinlikle sahura kalkın
Sahur vaktine kalkmamak en büyük yanlışlardan bir adedidir. Açlık sürenizi daha da uzatmak sıhhatinize zarar verecektir. Açlığın mühletine bağlı olarak söylenilen tesirlerinin yanında hudut bozuklukları da görülebilir. Bu yüzden sahur vaktinde yiyeceğiniz besinler çok büyük kıymet taşımaktadır.
Sahurda hafif yiyecekler tercih edin
Gecenin bir yarısı kalkıp ağır yemekleri tercih etmektense karnınızı gün boyunca tok tutmaya yardımcı olacak besinleri tercih etmelisiniz. Bunun için en şık öğün tercihi de kahvaltı usulü beslenme olmalıdır. Son dakikalara geldiğinizde ise bir büyük su bardağı kadar suyunuzu içmeyi unutmadan rahatlıkla orucunuzu tutabilirsiniz.
Bu rahatsızlıklarınız varsa oruç konusunda hekiminizin tavsiyelerini dinleyin
Diyabet, tansiyon, tiroid, böbrek üzere marazları olan bireylerin ilaç saatlerini ve beslenmelerini aksatmaması gerekir. Sıhhatinizi korumak için hekiminizin tavsiyelerinin dışına çıkmamalısınız.
Ramazan boyunca spor aktivitelerine dikkat edin
İftar vakti bu sene saat 20:40 sularında olacağından spor yapmak isteyen bireyler yeteri ölçüde yemeklerini yiyip yaklaşık 45 dakika sonra sindirim sorunu yaşamadan, rahat hareket ederek spor yapabilirler. Hem oruç tutup hem çok az yiyip hem de spor yapan insanlar bilmelidirler ki vücutlarına verdikleri hasar çok büyük olacaktır. Spora aç giderek kas kayıplarının artmasını hızlandırmaktan gayrı bir durumun görülmeyeceğini bilmelidirler.
KUTU
Ramazan için örnek mönü ne olmalı?
İftar Vakti:
1 kase az yağlı çorba
1-2 dilim ekmek
Bir kase kadar ana yemek ( suyu süzülmüş)
1 kase yoğurt
Büyük bir tabak mevsim sebzelerinden yapılmış az yağlı salata
1 Saat Sonra:
5 tane çilek ve yarım muz
1 avuç fındık, badem ve ceviz
1 fincan yeşil çay
Sahur Vakti:
1 adet haşlanmış yumurta
1 küp beyaz peynir (30 gr)
1 küp kaşar peyniri (25 gr)
1 ince dilim tam buğday ekmeği (25 gr)
1 tane kuru incir ya da 3 tane gün kurusu
1 su bardağı süt ya da kefir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.