Gün içindeki yemek yemek saatlerinin değişmesi ile birlikte besin alışkanlıklarında görülen ani farklılıklar Ramazan’da kilo problemlerine yol açabiliyor Menüsü dengeli ve içten bir şekilde planlanan sahur ve iftar sofraları ise kilo kontrolüne muavin oluyor Memorial Wellness Gıda Danışmanı Uz Dyt Yeşim Temel Özcan, Ramazan’da kilo almamak ve dinç kalmak için önerilerde bulundu id Gad300250Su ve meyve sebze tüketiminizi artırınRamazan ayında oruç tutan bireyler, dinç, tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeye daha çok özen göstermelidir Başlıca 34 öğünde tüketilen besinler bu dönemde beslenme düzeninin iyice değişmesi ile 2 öğüne düşmektedir Bu 2 öğünde tatlı, hamur işi, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminin artması; su, kuru baklagil, sebze ve meyve tüketiminin azalması birleştiğinde kilo problemleri kaçınılmaz olabilmektedir Ramazan ayında da jurnal alınması gereken protein, vitamin ve mineral oranları değişmemektedirLifli besinleri tercih edinRamazan ayında kilo almamak için yemeklerin seçiminde fazla yağlı, tuz ve aşırı tatlı besinlerden sakınmak gerekir Bunların yerine hazmı kolay, midebağırsaksisteminde uzun zaman kalabilen lifli ve sellüloz taşıyan sebze, meyve ve bütün buğday ekmeği tercih edilmelidir Bağırsak probleminiz varsa çorbaya yulaf ekleyinİftara ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır Bağırsak problemi olan kişiler çorbalarına yulaf ilavesi ya da chia keten tohumu gibi yağlı tohumları ilave edebilirler Etli veya etsiz, artı yağlı olmayan bir sebze yemeği evde mayalanmış yoğurt ve meyve ya da tatlı olarak sütlü tatlılar, güllaç meyve salataları ya da püreleri tercih edilebilirYeterli protein tüketimi gün içinde tok kalmanızı sağlarProtein içeriği fazla olan gıdalar midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler Bu anlamda en iyi ve en nitelikli protein kaynağı yumurtadır Süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar eğer intolerans yoksa gaz problemi yaratmayacaksa tüketilebilirSahur, kahvaltı biçiminde bir öğün olabilir Sahurda fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir Meyve yenilebilir Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi 17 saatten 24 saate uzayacağı için karoser arzu stresine girebilir Bu durumda metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı, anksiyete görülebilme riskinden dolayı önerilmemektedirBağırsak tembelliğini durdurmak için…Bağırsak tembelliğine ast probiyotik destekleri ve prebiyotik besinler tüketilebilir; çünkü yalnızca akşam saatleri yapılan besin nedeni ile bağırsak hareketleri durur ve kabızlık problemleri yaşanabilir Yaşanan kabızlık problemleri de kilo artışına sebep olabilmektedir Kabızlık gibi problemleri durdurmak için uyarı edilmesi gereken şey su tüketimidir Yetişkin bir insanın günde minimum 152 litre su içmesi gerektiğinden hareketle istikrarsız alımına çok dikkat edilmesi gerekir Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırırAncak yemek yemek esnasında su içmek, sindirim sistemini bozabilir Çünkü mide enzimlerini seyreltebilir Su, yemekten 10 dakika önce veya yemekten 1 saat daha sonra içilmelidir Bilhassa iftardan en az 1 saat daha sonra kısa mesafe yürüyüşler yerine getirmek da bağırsak hareketlerine ve adale kitlesini korumaya tezgâhtar olurSahuru yaptıktan en düşük 40 dakika sonra uyumalıRamazan ‘da kilo almamak için sahura mutlaka kalkmak gerekir ve sahuru yaptıktan minimum 40 dakika sonra yatmak, suyu yemekten önce bol miktarda içmek, hafif gıdaları tercih etmek gerekir Sahurda ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tercih etmekte avantaj vardır Mümkün olduğu kadar hafif ve tok tutucu gıdalardan oluşmalıdırEn iyi örneği yumurtadır 1 avuç kuruyemişle protein desteği yardım edilmelidir Tuz oranı düşük gıdalar gün içerisinde susama yaratmaması için seçilmelidir Omlet ve Menemen ya da taze sebzelerle birlikte yapılan kahvaltı tercih edilmelidirİnsülini tetikleyen açma börek, pilav, pide, makarna simit gibi bitmiş rafine karbonhidratların alınmaması gerekir Sahurda yemekle kaçan uykuyu melatonin deposu olan 1 kivi ile engellenebilir İftar sofralarında et ve sebze bir arada olmalıYapılacak en içten girişim iftar öğününde kıymalı ya da etli sebze yemeğinden doyumca alınmalıdır ya da 12 dilim tavuk veya 45 köfte yanına mutlaka sebze yemeği ile alkali dengesi sağlanarak alınmalıdırSalata ve söğüş öğünde bulunmalı lakin sadece zeytinyağı ve limon ile çeşnilendirilmedir Değişken takviyesi hiç unutulmamalı bol bol gün boyu alınamayan sıvı su, maden suyu, ayran veya bitki çayı olarak alınmalıdır Sindirim için bitki çaylarından yardım alınİftar sonrası sindirimi kolaylaştırmak için bitki çaylarından takviye alınabilir 20 gram papatya ve meyan kökü, 10 gram da rezene eklenerek yapılan akarsu, iftardan sonrasında içilebilir Bu sindirimi kolaylaştıracaktırİftar esnasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten bir vakit sonra tüketmek dürüst olur
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.