Ana sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve katiyen besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “elzem amino asitler” ehil ve istikrarlı ölçülerde bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
Ehliyetli ve istikrarlı beslenmede, münhasıran mental ve fiziki istikametten süratli bir büyüme ve gelişme devrinde olan evlatların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle mahsusen evlat beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken ehemmiyet verilmelidir. Yumurta A, D, E ve B öbeği vitaminleri ile başka vitaminleri değerli orantıda içermektedir. Düşük güç içeriğine rağmen, birçok elzem besin öğesini yüksek nispette bulundurması nedeniyle “besleyici kıymeti yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır. Birebir vakitte yumurtanın antibiyotik tesiri de vardır.
Tok tutma özelliğinden dolayı Ramazan ayında sıklıkla başvurulabilecek uygun kalitede protein kaynağı olan yumurtanın pişirilme haline dikkat edilmelidir. Haşlama, menemen ve omlet formunda tüketimi önerilen yumurtanın pastırmalı yahut sucuklu yenilmesi durumunda harareti artıracağı ve su içme muhtaçlığı doğuracağı unutulmamalıdır.
Beslenmede kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri nispetine dikkat etmek gerekir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Şayet insanda kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa, ehliyetli ve istikrarlı olarak tüm besin kümelerini tüketiyorsa, ülkü vücut yükünü koruyorsa, fizikî olarak etkin ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden ötürü tasa duyulmasına gerek yoktur. İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, şeker marazı vb. sorunu olanların, farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet yumurta yemeleri önerilmektedir.
Ehliyetli ve istikrarlı beslenmede, münhasıran mental ve fiziki istikametten süratli bir büyüme ve gelişme devrinde olan evlatların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle mahsusen evlat beslenmesinde “örnek protein” kaynağı olan yumurtaya gereken ehemmiyet verilmelidir. Yumurta A, D, E ve B öbeği vitaminleri ile başka vitaminleri değerli orantıda içermektedir. Düşük güç içeriğine rağmen, birçok elzem besin öğesini yüksek nispette bulundurması nedeniyle “besleyici kıymeti yüksek” besin olarak tanımlanmaktadır. Birebir vakitte yumurtanın antibiyotik tesiri de vardır.
Tok tutma özelliğinden dolayı Ramazan ayında sıklıkla başvurulabilecek uygun kalitede protein kaynağı olan yumurtanın pişirilme haline dikkat edilmelidir. Haşlama, menemen ve omlet formunda tüketimi önerilen yumurtanın pastırmalı yahut sucuklu yenilmesi durumunda harareti artıracağı ve su içme muhtaçlığı doğuracağı unutulmamalıdır.
Beslenmede kolesterolden çok, yekun yağ ölçüsü ve doymuş yağ asitleri nispetine dikkat etmek gerekir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Şayet insanda kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa, ehliyetli ve istikrarlı olarak tüm besin kümelerini tüketiyorsa, ülkü vücut yükünü koruyorsa, fizikî olarak etkin ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden ötürü tasa duyulmasına gerek yoktur. İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, şeker marazı vb. sorunu olanların, farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet yumurta yemeleri önerilmektedir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.