Çoğumuz yemekte tereddüt ederiz, kilo almaktan korkarız, bizi hasta edeceğini düşünürüz. Fakat biz diyetisyenlere nazaran dondurma, sair tatlılardan daha hafiftir; bunun yanında besin bedeli de daha üstündür. Her şeyden evvel kalsiyum içerir. Sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum üzere mineraller, A, B2, B12, ve E vitaminlerini de içerir. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yaktığınız kuvvetten daha çokça alıyor olmanız size kilo aldırır. Dondurmayı şerbetli tatlılara tercih ederiz. Kıyaslandığında besin örüntüsü de daha kalitelidir ve onlara nazaran kuvveti daha düşüktür. Evlatların severek tükettiği bir besindir. Bilhassa süt içmeyen, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketiminde meselesi olan çocuklarda şirin bir besin alternatifi olabilir.
Yalnızca yaz aylarında değil tüm mevsimlerde ve Ramazan ayında rahatça tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın tersine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyet vermez. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik meselesi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Öte yandan bademcik ameliyatı sonrası evlada verilen birinci besindir.
Fakat sağlıklı bir marka yahut noktadan alınmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sıhhatsiz bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma talihi ortadan kalkar. Bir de besin boyaları ve ek unsurlarının muteber koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sıhhati tehdit eden boyutlarda olmamalıdır.
Her yaş kümesi için günlük kalsiyum muhtaçlığı 800 - 1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz periyodundaki bayanlarda ve yaşlılarda ise daha da ziyadedir. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Lakin dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Kesim çikolatalı olanları daha da yüksek kuvvete sahiptir. Bir de üzerine eklenen soslar, fındık yahut toz fıstık gücüne biraz daha ek sağlar. Şahısta kilo sorunu varsa, daha çok sade ve meyve kesimli alınmalı, soslardan uzak durulmalıdır.
Ramazan devrinde tatlılara karşı artan isteği baskılamada en günahsız tatlı kaçamak olarak görülen dondurmayı iftar sonrası ara öğün olarak düşünmeli, ağır bir yemeğin üzerine tercih edilmemelidir.
Yalnızca yaz aylarında değil tüm mevsimlerde ve Ramazan ayında rahatça tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın tersine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyet vermez. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik meselesi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Öte yandan bademcik ameliyatı sonrası evlada verilen birinci besindir.
Fakat sağlıklı bir marka yahut noktadan alınmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sıhhatsiz bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma talihi ortadan kalkar. Bir de besin boyaları ve ek unsurlarının muteber koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sıhhati tehdit eden boyutlarda olmamalıdır.
Her yaş kümesi için günlük kalsiyum muhtaçlığı 800 - 1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz periyodundaki bayanlarda ve yaşlılarda ise daha da ziyadedir. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Lakin dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Kesim çikolatalı olanları daha da yüksek kuvvete sahiptir. Bir de üzerine eklenen soslar, fındık yahut toz fıstık gücüne biraz daha ek sağlar. Şahısta kilo sorunu varsa, daha çok sade ve meyve kesimli alınmalı, soslardan uzak durulmalıdır.
Ramazan devrinde tatlılara karşı artan isteği baskılamada en günahsız tatlı kaçamak olarak görülen dondurmayı iftar sonrası ara öğün olarak düşünmeli, ağır bir yemeğin üzerine tercih edilmemelidir.