Ramazan Ayı boyunca 2 öğün beslenme alışkanlığımız bayramın gelmesiyle değişir. Hem az tüketimin getirdiği süreç hem de yavaşlayan metabolizma Ramazan Ayı’nın bitmesiyle verilen kiloların geri dönmesine neden olabilir.
Yavaşlamış olan metabolizmaya bir de bayrama kişisel o gösterişli kahvaltılar ve misafiriklerde ikram edilen tatlılar eklenince kilo alımı ve sıhhat sorunlarının yaşanması kaçınılamaz olur. Halbuki ki bir ay boyunca dinlendirdiğimiz vücudumuza ani bir değişim yaşatmamız, Ramazan boyunca sağladığımız yararı hiçe sayar. Münhasıran Ramazan sonrası birinci günler olan bayramda, yeme dileğimizin çok olması üzerine misafirliklerde yapılan ısrarlar da eklenince sıhhatimiz büyük tehlike altına girebilir.
BAYRAM KAHVALTISINA DİKKAT
Bayramda dikkat etmemiz gereken birinci kurallardan biri kahvaltılarımız. Geleneğimiz olan bayramlık kahvaltılarda;kaymak, börek, kızartma üzere ağır besinler mahalline daha hafif olan yumurta, yeşillik, salatalık, domates, ceviz, peynir ve meyve üzere besinler tüketmeliyiz. Zira metabolizmamızın yavaşlaması üzrene bir de ağır kahvaltılar sindirim sistemimizin zorlanmasına neden olur. Bayramda tatile çıkanlar ise açık büfe kahvaltılarında çok daha dikkatli olmalı besinlerini seçerken hafif olmasına dikkat etmeli, porsiyonlarını denetimli tüketmeliler
SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Bayramda dikkat etmemiz gereken gayrı bir etken ise su tüketimidir. Umumide ikramlık tatlıların yanına asitli içecekler yahut şekerli meyve suları verilir. Bu içeceklerin yanına maden suları, ayran, saf su tercih etmelisiniz. Kahve ve çay tüketimini de ekstra likit kaybına neden olucağından bitki çaylarını içmek daha sağlıklı olacaktır.
BAYRAM TATLILARINI MASUMLAŞTIRIN
Misafirliklerde yiyeceğiniz her tatlı gün sonucunda yaklaşık 2000 kalori almanıza neden olacaktır. Ayrıyeten haddinden fazla tatlı tüketimi sonucunda diş dokularımız da zarar görebilir. Bu zararları en aza indirmek için bayramda şerbetli hamur tatlılar bölgesine daha hafif olan sütlü tatlıları ,dondurmayı seçebilirsiniz yahut ikramlık tatlılar noktasına mevsime mütenasip meyveler tercih edebilirsiniz.
Ramazanın bitmesiyle birlikte vücudumuzun yeni nizama koordinasyon sağlamasını kolaylaştırmalıyız. Mahsusen birinci bir hafta bizler için çok kıymetli bu süreçte bol bol likit tüketmekle birlikte egzersizleri de artırmalıyız. Şayet imkanımız yoksa asansör mahalline merdiven kullanmalı, bayramda hane ziyaretlerinde yürümeyi tercih etmeliyiz. Tekrar bu alışma sürecinde yavaşlamış olan metabolizmamızı hızlandırmak için yavaş yavaş ara öğünler eklemeliyiz. Ara öğün olarak meyve tüketimi, fındık, fıstık yahut hafif sütlü tatlılardan yararlanabiliriz.
HURMALI ÇİKOTOP (1 adeti 25 kkal)
15 adet hurma
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisine kakao, hindistan cevizi koyun. Daha sonra hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın ve kabın içerisine ekleyin. Son olarak üzerine suyu ekleyin ve blenderla tüm materyalleri karıştırın. Ağır bir kıvam alınca küçük toplar halinde yuvarlayarak hindistan cevizine bulayıp servis edin.
VİŞNE SOSLU MUHALEBİ (1 porsiyon 120 kkal)
Muhallebisi İçin:
1.5 yemek kaşığı tam buğday unu
1.5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı toz tatlandırıcı (stevia)
1 paket vanilya
3 su bardağı yağsız süt
Vişneli Sos İçin;
1 yemek kasığı chia tohumu
1 kase vişne
1 çay kaşığı agave şurubu
50 gram çiğ kadayıf
3 adet yarım ceviz
Yapılışı:
Sos İçin: Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp rondoya atın. Sos tenceresine alıp kaynatalım. 1 taşım kaynamaya başladığında tatlandırıcı ve chia tohumunu ekleyip soğumaya bırakın.
Kadayıfı ve dövülmüş cevizleri yağlı kağıtta 200 noktalık fırında 10 dakika fırınlayın.
Muhallebi için: Süt, vanilya, tatlandırıcı, nişasta ve unu tencerede çırpın ve kaynamaya bırakın.
Sıcak muhallebiyi kupların yarısına kadar koyup üstüne 1 yemek kaşığı ceviz ve kadayıf karışımını ekleyip tekrar muhallebi ekleyin. En üste vişneli sosu ekleyin. Dilerseniz bir borcamda da servis yapabilirsiniz. Muhallebi oda sıcaklığına gelince 2 saat buzdolabında saklayın.
Yavaşlamış olan metabolizmaya bir de bayrama kişisel o gösterişli kahvaltılar ve misafiriklerde ikram edilen tatlılar eklenince kilo alımı ve sıhhat sorunlarının yaşanması kaçınılamaz olur. Halbuki ki bir ay boyunca dinlendirdiğimiz vücudumuza ani bir değişim yaşatmamız, Ramazan boyunca sağladığımız yararı hiçe sayar. Münhasıran Ramazan sonrası birinci günler olan bayramda, yeme dileğimizin çok olması üzerine misafirliklerde yapılan ısrarlar da eklenince sıhhatimiz büyük tehlike altına girebilir.
BAYRAM KAHVALTISINA DİKKAT
Bayramda dikkat etmemiz gereken birinci kurallardan biri kahvaltılarımız. Geleneğimiz olan bayramlık kahvaltılarda;kaymak, börek, kızartma üzere ağır besinler mahalline daha hafif olan yumurta, yeşillik, salatalık, domates, ceviz, peynir ve meyve üzere besinler tüketmeliyiz. Zira metabolizmamızın yavaşlaması üzrene bir de ağır kahvaltılar sindirim sistemimizin zorlanmasına neden olur. Bayramda tatile çıkanlar ise açık büfe kahvaltılarında çok daha dikkatli olmalı besinlerini seçerken hafif olmasına dikkat etmeli, porsiyonlarını denetimli tüketmeliler
SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Bayramda dikkat etmemiz gereken gayrı bir etken ise su tüketimidir. Umumide ikramlık tatlıların yanına asitli içecekler yahut şekerli meyve suları verilir. Bu içeceklerin yanına maden suları, ayran, saf su tercih etmelisiniz. Kahve ve çay tüketimini de ekstra likit kaybına neden olucağından bitki çaylarını içmek daha sağlıklı olacaktır.
BAYRAM TATLILARINI MASUMLAŞTIRIN
Misafirliklerde yiyeceğiniz her tatlı gün sonucunda yaklaşık 2000 kalori almanıza neden olacaktır. Ayrıyeten haddinden fazla tatlı tüketimi sonucunda diş dokularımız da zarar görebilir. Bu zararları en aza indirmek için bayramda şerbetli hamur tatlılar bölgesine daha hafif olan sütlü tatlıları ,dondurmayı seçebilirsiniz yahut ikramlık tatlılar noktasına mevsime mütenasip meyveler tercih edebilirsiniz.
Ramazanın bitmesiyle birlikte vücudumuzun yeni nizama koordinasyon sağlamasını kolaylaştırmalıyız. Mahsusen birinci bir hafta bizler için çok kıymetli bu süreçte bol bol likit tüketmekle birlikte egzersizleri de artırmalıyız. Şayet imkanımız yoksa asansör mahalline merdiven kullanmalı, bayramda hane ziyaretlerinde yürümeyi tercih etmeliyiz. Tekrar bu alışma sürecinde yavaşlamış olan metabolizmamızı hızlandırmak için yavaş yavaş ara öğünler eklemeliyiz. Ara öğün olarak meyve tüketimi, fındık, fıstık yahut hafif sütlü tatlılardan yararlanabiliriz.
HURMALI ÇİKOTOP (1 adeti 25 kkal)
15 adet hurma
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisine kakao, hindistan cevizi koyun. Daha sonra hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın ve kabın içerisine ekleyin. Son olarak üzerine suyu ekleyin ve blenderla tüm materyalleri karıştırın. Ağır bir kıvam alınca küçük toplar halinde yuvarlayarak hindistan cevizine bulayıp servis edin.
VİŞNE SOSLU MUHALEBİ (1 porsiyon 120 kkal)
Muhallebisi İçin:
1.5 yemek kaşığı tam buğday unu
1.5 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay bardağı toz tatlandırıcı (stevia)
1 paket vanilya
3 su bardağı yağsız süt
Vişneli Sos İçin;
1 yemek kasığı chia tohumu
1 kase vişne
1 çay kaşığı agave şurubu
50 gram çiğ kadayıf
3 adet yarım ceviz
Yapılışı:
Sos İçin: Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp rondoya atın. Sos tenceresine alıp kaynatalım. 1 taşım kaynamaya başladığında tatlandırıcı ve chia tohumunu ekleyip soğumaya bırakın.
Kadayıfı ve dövülmüş cevizleri yağlı kağıtta 200 noktalık fırında 10 dakika fırınlayın.
Muhallebi için: Süt, vanilya, tatlandırıcı, nişasta ve unu tencerede çırpın ve kaynamaya bırakın.
Sıcak muhallebiyi kupların yarısına kadar koyup üstüne 1 yemek kaşığı ceviz ve kadayıf karışımını ekleyip tekrar muhallebi ekleyin. En üste vişneli sosu ekleyin. Dilerseniz bir borcamda da servis yapabilirsiniz. Muhallebi oda sıcaklığına gelince 2 saat buzdolabında saklayın.