Ramazan ayında gıda düzeni değişiyor Uzmanlar, Ramazan ayının amaç ve önemine uygun olarak “vücudu dinlendirme ve arındırma için bazı kuralları hatırlatıyor “Sahura mutlaka kalkılmalı diyen uzmanlar, süratli tokluk riskine dikkat çekiyor “Pide tercih edilecekse yoğurt ya da kefirle tüketilmeli diyen Dr Gizem Köse, iftarda yavaş yemek, su tüketimine dikkat etmek ve iftar sonrası 20 dakikalık yürüyüş önerisinde bulunuyor id Gad300250Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr Gizem Köse, yaklaşan Ramazan ayında beslenme düzeninin değişeceğine uyarı çekerek bazı kurallara uyulduğu takdirde Ramazan ayının ruhuna ve amacına uygun bir şekilde vücudu dinlendirme ve arınma işlevinin de yerine getirileceğini söylediRamazan ayında değişen beslenme düzeni içinde gereken önlemlerin alınmamasının kilo alımı yanına AKUT veya kronik afiyet sorunlarına da yol açabileceğini kaydeden Dr Gizem Köse, “Ramazan ayının kasıt ve önemine uygun şekilde “vücudu dinlendirme ve arındırma amacına ulaşmak istiyorsanız oruç tutmanın bir takım kurallarına uymanızda fayda var dediSahura kalkmamak sakıncalı!“Vücudu dinlendirirken uzun süreli açlıkta metabolizmanın yavaşlaması mecburi olacaktır diyen Dr Gizem Köse, “Bu yüzden sahura kalkmadan oruç tutulması çok sakıncalı olabilmektedir Ayrıca iftar sofralarında artı tüketimlerin olması, yemeklerin ardından tatlı tüketimlerinin artması da çabuk tokluğa sebep olarak sindirim sisteminizi bozabilmektedir Özlem ve süratli tokluk süreçlerini en hafif şekilde atlatmak ve vücudunuzu yormamak için dikkat etmeniz gereken noktalara değinelim diyerek önerilerini şöyle sıraladı:“Mutlaka sahura kalkın:Birincil değinilmesi gereken sahura kalkılmasıdır Sahurda kan şekerini gün boyunca dengelemeye yardımcı olacak bambaşka karbonhidratlar seçilmelidir Bu karbonhidratlar, bütün buğdaylı veya çavdarlı ekmek, yulaflı ürünler gibi az işlenmiş tahıllardır Pide tercih edildiğinde kan şekeri dengesizleşebilir bu yüzden pide tüketilen sahurlarda mutlaka yanında yoğurt ya da kefir de eklenmelidir Sahur menüsünde olmazsa olmazlardan ilki yumurtadır Yumurta hem nitelikli protein içeriği ayrıca de tok bağnaz özelliği ile sahurların baş tacıdır Proteinin tok tutucu özelliği göz önüne alındığında hayvansal proteinlerden süt ve yoğurt seçim edilebilir Hem sindirim sorunlarından korunmak için kuru meyve eklenmesinde de fayda var Örnek bir mönü planlarsak, haşlanmış yumurta, peynir, söğüş sebzeler, kuru hurma veya kayısı, 2 ceviz yanında da süt ya da yoğurt biçiminde olabilirSu tüketimini ihmalkârlık etmeyin:İkinci önemli nokta su tüketimidir Vücudumuz besin olmadan bir süre ayakta kalabilir ama su olmadan metabolik faaliyetleri gerçekleştiremez ve önemli afiyet riskleri ortaya çıkabilir Gün içerisinde vücuttaki sıvı oranı özellikle havaların da sıcak olmasından kaynaklı olarak düşecektir Bu durumu en hafif şekilde atlatmak için iftardan sahura kadar sürede 1,5 litre su içilmelidir İftarda da ek olarak yemekle beraber 0,5 litre su günlük ihtiyacı karşılayacaktır İftarda yeme hızına dikkat edin:Son olarak da ikinci öğün olan iftara baktığımızda dinimizde de önerildiği gibi kuru hurma ve ılık su ile başlanması sindirime tezgâhtar olacaktır Ardından 1 kâse ılık çorba ile başlanıp ardından 10 dakika değin beklenilmelidir Bekleme süresinde söğüş sebze ya da salata tüketilebilir İftar yemeği tüketiminde yeme hızına uyarı edilmelidirHızlı tükettiğiniz besinler midenizdeki sindirimi yavaşlatacak ve hazımsızlığa yol açacaktır İftar saatinin geç olması ve uyku saatine yakın olması sebebiyle hazımsızlık yaratmaması için çokça sebze tüketmelisiniz Bu salatalardaki sosların eksik yağlı ya da yağsız olmasına dikkat edin!Yemek Yemek sonrasında derhal tatlı yediğinizde hazımsızlığınız daha da artabilir ayrıca uyku düzeninizi kötü etkileyebilir Bu yüzden iftardan 2 saat daha sonra ara öğün niyetine 1 porsiyon sütlü tatlı ve meyve tüketirseniz kan şekerinizi de süratli yükseltmemiş olursunuzİftar sonrası 20 dakika yürüyün:İftardan derhal daha sonra oturmak vücudunuzu dinlendirmez tersine yorar Kabızlık oruç zamanında en fazla yaşanılan problemlerden biridir Bunu engellemek için yemek yemek hızına uyarı edilmeli ve bol su içilmelidir Mide sindirimine ve metabolizmaya yardımcı olmak için iftardan daha sonra 20 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz Bu yürüyüş ayrıca sindirime muavin olacak ayrıca de tartma kazanımını önlemeye muavin olacaktırKronik hastalığı olanlar doktora danışın: Hamile, emzikli kadınlar ve gelişme çağındaki çocukların yanı sıra kronik rahatsızlığı olan ve hap kullanan bireyler oruç tutacaklar ise mutlaka hekim kontrolünde olmalı, doktor onayı istenmelidir Bilhassa diyabet yani şeker hastalığı olanlarla beraber hipoglisemi ya da kan şekeri dengesizliği problemi olan bireyler mutlaka doktoruna danışmalıdır Ani kan düşüşleri komaya dek gidebilir bu yüzden titiz olunmalıdır Ramazan ayınız çoktan kutlu olsun!