Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

RAMAZAN AYINDA BESLENME

Hoş geldin! netflixduny tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
RAMAZAN AYINDA BESLENME
0
138

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Geldi onbir ayın sultanı, değişti beslenme alışkanlıkları...

Ramazan ayının gelmesiyle günlük beslenme şekilleri ve öğün sayılarını değişir. Üç ana öğün olan günlük beslenme düzeni iki öğüne iner ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi artar.Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Günlük hayatta kahvaltı nasıl en önemli öğün ise ramazan ayında da sahur en önemli öğündür. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 22-23 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Ayrıca sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kurubaklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Uzun süreli açlığın sonucunda düşen kan şekeri kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteğine neden olmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde kısa sürede bol miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar.

Bu yüzden Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülmesi ve günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlanması ve sahur öğününün atlanılmaması gerekir.

Son olarak Oruç tutmanın bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği vb.) ve özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutması sakıncalı olabilir.

Oruç Tutanlar İçin Sağlık Beslenme Önerileri

  1. Sağlığın korunması açısından mutlaka sahur yapılmalıdır.

  2. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

  3. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

  4. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

  5. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.

  6. İftardan 40-45 dakika sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.

  7. Günde ortalama 2-2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. içmeye özen gösterilmelidir.

  8. Kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

  9. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

  10. İftarda aç karnına sigara içmemeli.

 

Similar threads

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
İnsanların beslenme alışkanlıklarının değiştiği dönemlerden biri ramazan ayında oruç tutulan dönemdir. Bu dönemi bedenimiz açısından sağlıklı ve kilo artışına neden olmadan geçirebilmek için her zaman olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Kontrolsüz diyabet, böbrek hastalığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
178
Ramazan ayı ile birlikte günlük beslenme modeli, öğün sayısı ve tercih edilen besinler değişmektedir. Ramazanın yaz aylarına gelmesi nedeniyle uzun süreli aç ve susuz kalmak ayrıca öğün sayısının da azalması metabolizmayı yavaşlatır. Normalde ara öğünlerle beraber 5 olan öğün sayısı Ramazan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı . En az ruhumuzun gereksinimi olduğu kadar vücudumuzun de arınıp yenilenmesi için şahane bir süreç. Ramazan ayında sağlıklı olan müslümanların bu dini vecibelerini yerine getirmesinde hiç bir sakınca yoktur. Fakat Ramazan ayının bahar mevsime...
Cevaplar
0
Görüntüleme
73
Oruç tutacaklara Dinç Besin Önerileri Sağlık Bakanlığı, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altın uyarılarda bulundu Bakanlık, ramazan ayında yapılan en kayda değer beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan şahısların jurnal besin şekli ve öğün sayısını değiştirerek üç başlıca öğün olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt