Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Rahmiye hatun hayatı ile ilgili bilgiler

Rahmiye hatun hayatı ile ilgili bilgiler
0
116

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Rahmiye Hatun Kimdir hayatı
Osmaniye ’nin Kaziyeler Köyü ’nden olan Rahmiye Hanım 9 Tümenin 1920 yılında Fransızlar ile yaptığı muharebeye müfrezesiyle katılmıştı Başlıca görevi, keşif ve cephe ardından kundakçılık yapmaktı Osmaniye yakınındaki demiryolu tünelini o patlatmıştı ve bölgedeki düşmanın mühimmat ikmalini büyük sekteye uğratmıştı 1920 ’de Fransızlara karşısında harekete geçildiği sırada askerlerde bir duraksama olunca “Ben bayan olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz? demiş ve aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olmuştu

Rahmiye Hatun

Osmaniye işgale uğrayınca, Hüseyin Ağa'nın millî kuvvetlerine bulunma için müracaat eden Rahmiye Hatun'a Hüseyin Ağa'nın,

Bacım! Bu, er işidir, sen cephe ardından şayet daha yardımsever olursundemesi üstüne:

Vatanın savunmasında hepimiz eriz Düşman toprağımıza but basmış, harîmi ismetimizi pisletmek istiyor Elim silah tutarken ben nasıl savaşmamcevabını vermiştir

Cenup Cephesi'nde 9 Tümen kuruluşunda ki gönüllü müfrezenin komutanı olarak tahsis yaptı Tümenden aldığı bir emirle Osmaniye ’deki müstahkem Fransız karargâhına taarruz edecek olan bu müfreze, 1920 senesinin 1 Temmuz sabahında harekete geçti Tayyar Rahmiye müfrezesini ustaca bir tertiple yavaş yavaş hedefe doğru geliştirdi Lakin bir lahza geldi fakat, bundan böyle ilerlemeye imkân kalmadı Çünkü Fransız karargâhı tahkim edilmiş ve bol silâhla müdafaa edilmekteydi Duraklayan çetesini harekete geçirmek, yeni bir taarruz hızı verebilmek için sarf ettiği bütün gayretleri nafile çıktığını görebilen bu kahraman Müslüman–Türk kadını şiddetli düşman ateşine rağmen ayağa fırlayarak:

“–Ben bayan olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olmanıza rağmen yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz! diye bağırdı

Erkeklerin gururuna dokunan bu söz ve jest, ruhları sararak mertlik hislerini kamçıladı ve atak her tarafta başladı Yağmur gibi yağan düşman ateşi, bu hücumu bir an olsun durduramamıştı Karargâh binasını saran çember azar azar daralıyordu Tayyar Rahmiye, karargâh kapısına on adım kala şehit oldu Tayyar Rahmiye'nin şehit olmasıyla birlikte emrindekiler daha da hırslanmışlar ve Fransız karargâhını zapt etmişlerdir

Tayyar Rahmiye adını:

Hasanbeyli civarında ama muharebeler sırasında ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileri atıldığından dolayı kendisine “Tayyar (uçan ) Rahmiye lakabı verilmiştir *

858,505Konular
982,659Mesajlar
33,046Kullanıcılar
King3838Son üye
Üst Alt