iltasyazilim
FD Üye
Radyoaktif elementlerin gıdalar üzerindeki etkilerib
Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar,ve biyokimyasal olayların miktar ve faaliyetlerinin engellenmesi, azaltılması, değil edilmesi, gıdaların raf ömürlerinin uzatılması, olgunlaşma süresinin kontrolünü sağlamaktır
Radyasyon; bakteriler, gıdaların bozulmasına sebep olan mikroorganizmaları, küf ve mayaları inaktive eder Radyasyon meyve ve sebzelerde, olgunlaşmayı ve aynı zamanda alışılagelmiş biyoloji ile ilgili değişiklikleri ve son aşamada da yaşlanma halini denetim ederek, taze meyve ve sebzelerin raf ömürlerini uzatmada etkendir bununla birlikte radyasyon, depolanma sırasındaki gıda zararlarını, böcek ve haşere, asalak kurtçukları ve hastalığa neden olan organizmaları değil eder
Gıdaya verilmesi gereken yerinde dozun üstünde doz verilmesi, ürüne hasar vererek, mahsul kalitesi bozabilir Soğurulan doz birimi için kullanılan özel isim Gray dir Gray (Gy) iyonize radyasyonun maddenin 1 kilogramının soğurduğu 1 joulelük enerji miktarı anlamına gelir Yiyecek ışınlamasında kullanılmak üzere FAOWHO Codex Alimentarius Komisyonu göre nasihat edilen radyasyon dozu 10 kGyi geçemez Bu değerinde, suyun 24 0C sıcaklık artışı için gereksinim duyulan ısı miktarına eşittir *
Gıdalarda bozulmaya sebep olan mikroorganizmalar,ve biyokimyasal olayların miktar ve faaliyetlerinin engellenmesi, azaltılması, değil edilmesi, gıdaların raf ömürlerinin uzatılması, olgunlaşma süresinin kontrolünü sağlamaktır
Radyasyon; bakteriler, gıdaların bozulmasına sebep olan mikroorganizmaları, küf ve mayaları inaktive eder Radyasyon meyve ve sebzelerde, olgunlaşmayı ve aynı zamanda alışılagelmiş biyoloji ile ilgili değişiklikleri ve son aşamada da yaşlanma halini denetim ederek, taze meyve ve sebzelerin raf ömürlerini uzatmada etkendir bununla birlikte radyasyon, depolanma sırasındaki gıda zararlarını, böcek ve haşere, asalak kurtçukları ve hastalığa neden olan organizmaları değil eder
Gıdaya verilmesi gereken yerinde dozun üstünde doz verilmesi, ürüne hasar vererek, mahsul kalitesi bozabilir Soğurulan doz birimi için kullanılan özel isim Gray dir Gray (Gy) iyonize radyasyonun maddenin 1 kilogramının soğurduğu 1 joulelük enerji miktarı anlamına gelir Yiyecek ışınlamasında kullanılmak üzere FAOWHO Codex Alimentarius Komisyonu göre nasihat edilen radyasyon dozu 10 kGyi geçemez Bu değerinde, suyun 24 0C sıcaklık artışı için gereksinim duyulan ısı miktarına eşittir *