Porsuk etini yemek caiz midir?
Kur’anı Kerim’de, yenmesi helal olan etlerin ayrı ayrı belirtilmesi yonune gidilmemiş, Allah’ın nimetlerini hatırlatmak ve muslumana yaraşan şeylerin yenmesi gerektiğini vurgulamak uzere “iyi ve temiz şeylerin helal kılındığı ifadesiyle yetinilmiştir (Bakara 2172; Maide 54; A’raf 732) Bu cumleden olmak uzere Kur’an’da, en cok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi turlere (behimetu’len’am) işaret edilmiştir (Maide, 51) Haram yiyeceklerle ilgili Kur’an’daki genel ilke ise, “tayyibat (iyi ve temiz) nevinden olmayıp “habais (pis ve iğrenc) kapsamında olan şeylerin yasak olduğudur Hayvansal urunler cercevesinde ayrıntılı olarak belirtilen haram yiyecekler ise; kendiliğinden veya dini usullerle boğazlanmadan olmuş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlarla (Bakara, 2173; En’am, 6145), boğulmuş, başına veya vucuduna vurularak, duşerek ve bir başka hayvanın darbesiyle olmuş hayvan etleridir (Maide, 53) Hz Peygamber (sas)’in sunneti, Kur’anı Kerim’deki bu yasakları teyit eden hukumlerin yanı sıra, “pis ve iğrenc yiyeceklerin ozelliklerine ilişkin detaylar da getirmiştir Mesela Hz Peygamber (sas), “yırtıcı hayvanların (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pencesi ile avını parcalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini ozellikle belirtmiştir (Muslim, Sayd, 15, 16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizi, Sayd, 9, 11)
Turkce’de porsuk diye adlandırılan hayvan, etcil hayvanların sansargiller familyasından bir memeli turudur Sansargiller icinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik ozelliği bulunmaktadır (“Porsuk, “Sansargiller, Zooloji Terimleri Sozluğu, TDK) Farklı goruş ileri suren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etcil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir (İbn Abidin, Reddu’lmuhtar, IX, 441444; Alauddin Abidin, elHediyyetu’lAlaiyye, 223)
Kur’anı Kerim’de, yenmesi helal olan etlerin ayrı ayrı belirtilmesi yonune gidilmemiş, Allah’ın nimetlerini hatırlatmak ve muslumana yaraşan şeylerin yenmesi gerektiğini vurgulamak uzere “iyi ve temiz şeylerin helal kılındığı ifadesiyle yetinilmiştir (Bakara 2172; Maide 54; A’raf 732) Bu cumleden olmak uzere Kur’an’da, en cok yenmesi mutat olan koyun, deve ve sığır gibi turlere (behimetu’len’am) işaret edilmiştir (Maide, 51) Haram yiyeceklerle ilgili Kur’an’daki genel ilke ise, “tayyibat (iyi ve temiz) nevinden olmayıp “habais (pis ve iğrenc) kapsamında olan şeylerin yasak olduğudur Hayvansal urunler cercevesinde ayrıntılı olarak belirtilen haram yiyecekler ise; kendiliğinden veya dini usullerle boğazlanmadan olmuş hayvan (meyte), akıtılmış kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanlarla (Bakara, 2173; En’am, 6145), boğulmuş, başına veya vucuduna vurularak, duşerek ve bir başka hayvanın darbesiyle olmuş hayvan etleridir (Maide, 53) Hz Peygamber (sas)’in sunneti, Kur’anı Kerim’deki bu yasakları teyit eden hukumlerin yanı sıra, “pis ve iğrenc yiyeceklerin ozelliklerine ilişkin detaylar da getirmiştir Mesela Hz Peygamber (sas), “yırtıcı hayvanların (ağzında uzun ve sivri dişleri olan hayvanların) ve yırtıcı (pencesi ile avını parcalayan) kuşların etlerinin yenmeyeceğini ozellikle belirtmiştir (Muslim, Sayd, 15, 16; Ebu Davud, Et’ime, 32; Tirmizi, Sayd, 9, 11)
Turkce’de porsuk diye adlandırılan hayvan, etcil hayvanların sansargiller familyasından bir memeli turudur Sansargiller icinde yer alan, sansar, gelincik, kunduz, su samuru vb hayvanların tabiatında yırtıcılık ve vahşilik ozelliği bulunmaktadır (“Porsuk, “Sansargiller, Zooloji Terimleri Sozluğu, TDK) Farklı goruş ileri suren fıkıh bilginleri bulunmakla birlikte, bu hayvanlar yırtıcı ve etcil hayvanlar kapsamında olduklarından dolayı, bunların etinin yenmesi caiz değildir (İbn Abidin, Reddu’lmuhtar, IX, 441444; Alauddin Abidin, elHediyyetu’lAlaiyye, 223)