Polonyanın En Unlu Yemekleri,
Polonyanın Unlu Yemekleri ve Yemek Tarifleri,
Polonyanın En Unlu Yemekleri Neler
Polonyanın en unlu yemekleri (bu yemeklerin hepsi komşu ulkelerde de unludur) arasında, hamur işleri, tahıl, erişte, lahana sarması, etli sebzeli yemek, corbalar, (lahana corbası, Krupnik, kırmızı pancar corbası, zur corbası da dahil olmak uzere) lahana ve patates ile yapılan her turlu yemek, ekmek (cavdar ve buğday ekmeği), kekler, sebzeler, meyveler (elma, armut, ceşitli cilek ve boğurtlenler, Frenk uzumu), kır peyniri ve er turlu et (coğunlukla domuz, tavuk ve sığır eti) bulunmaktadır Polonya tatlıları, tipik bir Faworkidir Başka unlu hamur tatlıları da vardır Bunlar, buyukanne kekini ya da lokmasını icermektedir
Şehriyeli Mercimek Corbası
Malzemeleri
yarım cay bardağı zeytinyağı
1 baş kuru soğan
34 adet sivribiber
34 adet domates
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 avuc arpa şehriye
2,5 lt su
imagespolonyaninunluyemekleri5ae6813146d1a
Yapılışı
1 soğanı ince ince yemeklik doğrayın sivri biberleri de doğrayın tencereye yağı koyun soğanı ve biberleri ekleyip soğanlar olene kadar kavurun
2 domatesleri soyup fındık buyukluğunde doğrayıp tencereye ekleyin bir iki dakika karıştırın
3 mercimekleri yıkayıp ekleyin, bir iki kez karıştırın en son kaynar suyu ekleyip pişmeye bırakın mercimekler iyice ezilene kadar pişirin piştikten sonra tuzunu ekleyin servis yapmadan 15 dakika once arpa şehriyeyi ekleyip şehriyeler uzayana kadar pişirin uzerine nane serpip servis yapın
Polonya Usulu Tepsi Mantısı
Malzemeler
Hamuru
2 su bardağı un
1 yumurta
2 cay kaşığı tuz
ılık su
İci İcin
300g kıyma
3 baş kuru soğan, cok ince doğranmış veya rondodan gecirilmiş (sakın rendelemeyin yoksa suyu cıkar)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Uzeri icin
Tereyağı
1 yemek kaşığı salca
1 lt kaynamış su
imagespolonyaninunluyemekleri5ae681325ed3a
Hazırlanışı
1 hamur malzemeleri ile oldukca sert bir hamur yapın uzerine bir bez ortup 1520 dakika dinlendirin bu arada icini hazırlayın soğanı doğrayıp suyunu suzun kıymaya ekleyip tuz ve karabiberi ilave edin
2 hamuru iki bezeye ayırıp cok ince acın actığınız hamurları tezgahın uzerinde karelere kesin karelerin uzerine fındık buyukluğunde kıymalı icten yerleştirin her bir kareyi ortası acık kalacak şekilde kayık biciminde kapatıp yağlanmış tepsiye dizin uzerlerine fındık buyukluğunde tereyağı parcaları koyup 200C fırında pembemsi olana kadar kızartın
3 1 yemek kaşığı salcayı suyla ezip icine 2 cay kaşığı tuz atın bunu mantıların uzerine gezdirin (hemen servis yapmayacaksanız uzerine alimunyum folyo kapatıp bu halde oda sıcaklığında bekletin) 1lt kaynamış suyu mantıların uzerine boca edin (bu su size fazla gelebilir ama mantılar cok su cekiyor) tepsiyi 250C fırına koyun su kaynama derecesine gelince fırını kapatın sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla servis yapın
POLONYA USULU SAZAN
Malzemeler
1,52 kg'lık sazan balığı (temizlenmiş)
30 gr (2 corba kaşığı) tereyağı
2 corba kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
2 corba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)
6 orta boy havuc (kazınıp halka bicimi dilimlenmiş)
1 corba kaşığı şeker
1 corba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 cay kaşığı karabiber
1+12 su bardağı balık suyu
15 gr (1 corba kaşığı) unlu tereyağı (sıcak servis edilecekse)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı
Hazırlanışı
Bir balık tenceresinde ya da derin, dar ve uzun bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı karıştırıp, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca, soğan, taze soğan ve havucu ekleyip, arasıra karıştırarak 56 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz Şeker, sirke, tuz ve biberi ekleyip arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz Balığı sebzelerin ustune yerleştirip, balık suyunu ekleyerek baharat torbasını katınız Ateşi yukseltip, pişme suyunu kaynatınız Pişme suyu kaynayınca, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, balığı 4045 dakika, eti yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, balığı ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, sıcak olarak saklayınız Sosu hazırlamak icin, tenceredeki baharat torbasını cıkarıp atınız Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, pişme suyunu yeniden kaynatınız Pişme suyu kaynayınca ateşi kısıp, azar azar yedirerek unlu tereyağı katınız Sosu, surekli karıştırarak 2 dakika hafifce kalınlaşıp purtuksuz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, sosu ve sebzeleri balığın ustune dokerek, servis ediniz
POLONYA USULU PANCAR
Malzemeler
500 gr pancar (haşlanıp, kabukları soyularak dilimlenmiş ve sıcak tutulmuş)
15 gr (1 corba kaşığı) tereyağı
2 tatlı kaşığı un
250 gr (1 su bardağı) krema
2 corba kaşığı sirke
1 cay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1 cay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 corba kaşığı şeker
Hazırlanışı
Yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, tencereyi ateşten indiriniz Tahta bir kaşıkla unu katıp, purtuksuz bir bulamac yapınız Yavaş yavaş krema, sirke, dereotu, tuz, biber ve şekeri katınız Tencereyi yeniden ateşe oturtup, surekli (karıştırarak 5 dakika, sos sıcak ve purtuksuz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, pancarları delikli kepceyle ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz Tencerede kalan sosu ustlerine dokup, servis ediniz
PORTAKALLI POLONEZ TURTASI (POLONYA)
Malzemeler
1 tatlı kaşığı rafine yağ
180 gr (1 su bardağı) badem (dovulmuş)
90 gr (12 su bardağından biraz az) şeker
12 portakalın suyu
Ustu:
4 portakal (kabukları soyulup, beyaz kısımları temizlenerek dilimlenmiş)
3 portakalın suyu
120 gr (12 su bardağı) şeker
2 corba kaşığı su
2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
Hazırlanışı
Once, fırınınızı hafifce (130 C) ısıtınız
1 tatlı kaşığı rafine yağla, 20 cm'lik yayvan bir turta kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız
Orta boy bir kasede badem ve şekeri karıştırınız Portakal suyunu ekleyip, butun malzeme karışana kadar cırpınız
Karışımı yağladığınız kalıba dokup, ustunu bir bıcağın sırtıyla duzleştiriniz Kalıbı fırının orta katına surup 2025 dakika, karışım sertleşene kadar pişiriniz Kalıbı fırından cıkarıp, bir kenarda ılınmaya bırakınız Ilınınca turtayı bir tel ızgaraya cıkarıp, tamamen soğumaya bırakınız Bu arada ustunu hazırlamak icin, portakal dilimlerini orta boy bir kaseye, koyup kaseyi bir kenara bırakınız
Orta boy bir kapta portakal suyu, şeker ve suyu karıştırınız Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı arasıra karıştırarak, şekerin tamamen erimesini sağlayınız Şeker eriyince ateşi yukseltip, karışımı 10 dakika, koyulaşana kadar kaynatınız Kabı ateşten alıp, portakal kabuğu rendesini ekleyerek, şurubu karıştırınız Kasedeki portakal dilimlerini turtanın ustune suslu bicimde dizdikten sonra, şurubu ustune dokup, ılınmaya bırakınız Turtayı buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra, bir servis tabağına aktarıp, ılık bir bıcakla keserek, servis ediniz
Polonyanın Unlu Yemekleri ve Yemek Tarifleri,
Polonyanın En Unlu Yemekleri Neler
Polonyanın en unlu yemekleri (bu yemeklerin hepsi komşu ulkelerde de unludur) arasında, hamur işleri, tahıl, erişte, lahana sarması, etli sebzeli yemek, corbalar, (lahana corbası, Krupnik, kırmızı pancar corbası, zur corbası da dahil olmak uzere) lahana ve patates ile yapılan her turlu yemek, ekmek (cavdar ve buğday ekmeği), kekler, sebzeler, meyveler (elma, armut, ceşitli cilek ve boğurtlenler, Frenk uzumu), kır peyniri ve er turlu et (coğunlukla domuz, tavuk ve sığır eti) bulunmaktadır Polonya tatlıları, tipik bir Faworkidir Başka unlu hamur tatlıları da vardır Bunlar, buyukanne kekini ya da lokmasını icermektedir
Şehriyeli Mercimek Corbası
Malzemeleri
yarım cay bardağı zeytinyağı
1 baş kuru soğan
34 adet sivribiber
34 adet domates
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 avuc arpa şehriye
2,5 lt su
imagespolonyaninunluyemekleri5ae6813146d1a
Yapılışı
1 soğanı ince ince yemeklik doğrayın sivri biberleri de doğrayın tencereye yağı koyun soğanı ve biberleri ekleyip soğanlar olene kadar kavurun
2 domatesleri soyup fındık buyukluğunde doğrayıp tencereye ekleyin bir iki dakika karıştırın
3 mercimekleri yıkayıp ekleyin, bir iki kez karıştırın en son kaynar suyu ekleyip pişmeye bırakın mercimekler iyice ezilene kadar pişirin piştikten sonra tuzunu ekleyin servis yapmadan 15 dakika once arpa şehriyeyi ekleyip şehriyeler uzayana kadar pişirin uzerine nane serpip servis yapın
Polonya Usulu Tepsi Mantısı
Malzemeler
Hamuru
2 su bardağı un
1 yumurta
2 cay kaşığı tuz
ılık su
İci İcin
300g kıyma
3 baş kuru soğan, cok ince doğranmış veya rondodan gecirilmiş (sakın rendelemeyin yoksa suyu cıkar)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Uzeri icin
Tereyağı
1 yemek kaşığı salca
1 lt kaynamış su
imagespolonyaninunluyemekleri5ae681325ed3a
Hazırlanışı
1 hamur malzemeleri ile oldukca sert bir hamur yapın uzerine bir bez ortup 1520 dakika dinlendirin bu arada icini hazırlayın soğanı doğrayıp suyunu suzun kıymaya ekleyip tuz ve karabiberi ilave edin
2 hamuru iki bezeye ayırıp cok ince acın actığınız hamurları tezgahın uzerinde karelere kesin karelerin uzerine fındık buyukluğunde kıymalı icten yerleştirin her bir kareyi ortası acık kalacak şekilde kayık biciminde kapatıp yağlanmış tepsiye dizin uzerlerine fındık buyukluğunde tereyağı parcaları koyup 200C fırında pembemsi olana kadar kızartın
3 1 yemek kaşığı salcayı suyla ezip icine 2 cay kaşığı tuz atın bunu mantıların uzerine gezdirin (hemen servis yapmayacaksanız uzerine alimunyum folyo kapatıp bu halde oda sıcaklığında bekletin) 1lt kaynamış suyu mantıların uzerine boca edin (bu su size fazla gelebilir ama mantılar cok su cekiyor) tepsiyi 250C fırına koyun su kaynama derecesine gelince fırını kapatın sıcak olarak sarımsaklı yoğurtla servis yapın
POLONYA USULU SAZAN
Malzemeler
1,52 kg'lık sazan balığı (temizlenmiş)
30 gr (2 corba kaşığı) tereyağı
2 corba kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
2 corba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)
6 orta boy havuc (kazınıp halka bicimi dilimlenmiş)
1 corba kaşığı şeker
1 corba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 cay kaşığı karabiber
1+12 su bardağı balık suyu
15 gr (1 corba kaşığı) unlu tereyağı (sıcak servis edilecekse)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı
Hazırlanışı
Bir balık tenceresinde ya da derin, dar ve uzun bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı karıştırıp, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca, soğan, taze soğan ve havucu ekleyip, arasıra karıştırarak 56 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz Şeker, sirke, tuz ve biberi ekleyip arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz Balığı sebzelerin ustune yerleştirip, balık suyunu ekleyerek baharat torbasını katınız Ateşi yukseltip, pişme suyunu kaynatınız Pişme suyu kaynayınca, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, balığı 4045 dakika, eti yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, balığı ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, sıcak olarak saklayınız Sosu hazırlamak icin, tenceredeki baharat torbasını cıkarıp atınız Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, pişme suyunu yeniden kaynatınız Pişme suyu kaynayınca ateşi kısıp, azar azar yedirerek unlu tereyağı katınız Sosu, surekli karıştırarak 2 dakika hafifce kalınlaşıp purtuksuz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, sosu ve sebzeleri balığın ustune dokerek, servis ediniz
POLONYA USULU PANCAR
Malzemeler
500 gr pancar (haşlanıp, kabukları soyularak dilimlenmiş ve sıcak tutulmuş)
15 gr (1 corba kaşığı) tereyağı
2 tatlı kaşığı un
250 gr (1 su bardağı) krema
2 corba kaşığı sirke
1 cay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1 cay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 corba kaşığı şeker
Hazırlanışı
Yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, tencereyi ateşten indiriniz Tahta bir kaşıkla unu katıp, purtuksuz bir bulamac yapınız Yavaş yavaş krema, sirke, dereotu, tuz, biber ve şekeri katınız Tencereyi yeniden ateşe oturtup, surekli (karıştırarak 5 dakika, sos sıcak ve purtuksuz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, pancarları delikli kepceyle ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz Tencerede kalan sosu ustlerine dokup, servis ediniz
PORTAKALLI POLONEZ TURTASI (POLONYA)
Malzemeler
1 tatlı kaşığı rafine yağ
180 gr (1 su bardağı) badem (dovulmuş)
90 gr (12 su bardağından biraz az) şeker
12 portakalın suyu
Ustu:
4 portakal (kabukları soyulup, beyaz kısımları temizlenerek dilimlenmiş)
3 portakalın suyu
120 gr (12 su bardağı) şeker
2 corba kaşığı su
2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
Hazırlanışı
Once, fırınınızı hafifce (130 C) ısıtınız
1 tatlı kaşığı rafine yağla, 20 cm'lik yayvan bir turta kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız
Orta boy bir kasede badem ve şekeri karıştırınız Portakal suyunu ekleyip, butun malzeme karışana kadar cırpınız
Karışımı yağladığınız kalıba dokup, ustunu bir bıcağın sırtıyla duzleştiriniz Kalıbı fırının orta katına surup 2025 dakika, karışım sertleşene kadar pişiriniz Kalıbı fırından cıkarıp, bir kenarda ılınmaya bırakınız Ilınınca turtayı bir tel ızgaraya cıkarıp, tamamen soğumaya bırakınız Bu arada ustunu hazırlamak icin, portakal dilimlerini orta boy bir kaseye, koyup kaseyi bir kenara bırakınız
Orta boy bir kapta portakal suyu, şeker ve suyu karıştırınız Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı arasıra karıştırarak, şekerin tamamen erimesini sağlayınız Şeker eriyince ateşi yukseltip, karışımı 10 dakika, koyulaşana kadar kaynatınız Kabı ateşten alıp, portakal kabuğu rendesini ekleyerek, şurubu karıştırınız Kasedeki portakal dilimlerini turtanın ustune suslu bicimde dizdikten sonra, şurubu ustune dokup, ılınmaya bırakınız Turtayı buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra, bir servis tabağına aktarıp, ılık bir bıcakla keserek, servis ediniz