iltasyazilim
FD Üye
Pikan cevizi nedir, nerede yetiştirilir?
Ana vatanı Kuzey Amerika kıtası olan pikan cevizinin, günümüzde en büyük üreticisi Meksika ve Amerika ’dır Bu ülkelerin yanı sıra, Güney Afrika, İsrail, Peru, Arjantin, Avustralya ve Türkiye ’ye yayılmıştır
Yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyasına ait olan pikan cevizi, dış ülkelerde pikan olarak adlandırılmasına karşın, tohumu ve meyvesi cevize benzediği için pikan cevizi olarak da anılmaktadır Pikan cevizinin, yerli çeşitlere oranla verimlilik oranı ve buna alt olarak ticari değeri daha yüksektir
Pikan cevizi, beslenme değerleri açısından da oldukça zengindir Bu ceviz türünü yerli türlerden ayıran en önemli nitelik, elle kırılacak kadar ince bir kabuğa sahip olmasıdır
pikan ceviziÇerez olarak tüketilen pikan cevizi reçel, kek ve pasta yapımında da kullanılır Amerika ’da dondurma ve ekmek sanayisinde kullanılmaktadır Pikan cevizi yağı ise kozmetik ve eczacılık alanlarında değerlendirilir Pikan cevizinin aynı zamanda, yapraklarından da yararlanılabilmektedir Pikan cevizinin havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulan yapraklarından yirmi gram alınarak bir litre kaynar suyun içine atılır Bu şekilde 1015 dakika boyunca demlendikten sonradan günde iki ya da üç bardak içilebilir
Pikan cevizi, hem sıcak keza soğuk iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır Güya tropikal iklimin yanı sıra soğuk iklime de uyum karşılayan türleri vardır Nem seviyesinin yüksek olduğu; deniz, nehir, akarsu kenarlarındaki alanlara dikilebilir Meyvelerinin olgunlaşabilmesi için yaz baştan başa yüksek sıcaklığa gereksinim duyar Pikan cevizi ülkemizde, bilhassa Akdeniz ve Ege Bölgesinin sahile bakan kesimlerinde yetiştirilebilmektedir Pikan cevizi, toplandıktan daha sonra vakumlanarak altı ay saklanabilir Türkiye ’de kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır
*
Ana vatanı Kuzey Amerika kıtası olan pikan cevizinin, günümüzde en büyük üreticisi Meksika ve Amerika ’dır Bu ülkelerin yanı sıra, Güney Afrika, İsrail, Peru, Arjantin, Avustralya ve Türkiye ’ye yayılmıştır
Yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyasına ait olan pikan cevizi, dış ülkelerde pikan olarak adlandırılmasına karşın, tohumu ve meyvesi cevize benzediği için pikan cevizi olarak da anılmaktadır Pikan cevizinin, yerli çeşitlere oranla verimlilik oranı ve buna alt olarak ticari değeri daha yüksektir
Pikan cevizi, beslenme değerleri açısından da oldukça zengindir Bu ceviz türünü yerli türlerden ayıran en önemli nitelik, elle kırılacak kadar ince bir kabuğa sahip olmasıdır
pikan ceviziÇerez olarak tüketilen pikan cevizi reçel, kek ve pasta yapımında da kullanılır Amerika ’da dondurma ve ekmek sanayisinde kullanılmaktadır Pikan cevizi yağı ise kozmetik ve eczacılık alanlarında değerlendirilir Pikan cevizinin aynı zamanda, yapraklarından da yararlanılabilmektedir Pikan cevizinin havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulan yapraklarından yirmi gram alınarak bir litre kaynar suyun içine atılır Bu şekilde 1015 dakika boyunca demlendikten sonradan günde iki ya da üç bardak içilebilir
Pikan cevizi, hem sıcak keza soğuk iklimlerde yetişebilen bir ağaçtır Güya tropikal iklimin yanı sıra soğuk iklime de uyum karşılayan türleri vardır Nem seviyesinin yüksek olduğu; deniz, nehir, akarsu kenarlarındaki alanlara dikilebilir Meyvelerinin olgunlaşabilmesi için yaz baştan başa yüksek sıcaklığa gereksinim duyar Pikan cevizi ülkemizde, bilhassa Akdeniz ve Ege Bölgesinin sahile bakan kesimlerinde yetiştirilebilmektedir Pikan cevizi, toplandıktan daha sonra vakumlanarak altı ay saklanabilir Türkiye ’de kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.