Peyniiiiir işte yeniden peynirden bir mucize Şekerli yiyecek alındıktan daha sonra yenilecek bir tutam peynirin, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece kayda değer olduğu bildirildi Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof Dr Murat Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, basit temizlenemeyen maddelerin diş sağlığı için sakıncalı olduğunu belirtti Bunları adamakıllı kesmek yerine açıklanmış bir düzen içinde tüketmenin daha içten olacağına dikkati çeken Akkaya, şekerli, yapışkan veya asitli gıdaların 3 başlıca öğün içinde tüketilmesini önerdi Öğün arasında elma, havuç gibi sert, dişleri temizleyecek, oysa dişlere zarar vermeyecek gıdalar yenilmesi gerektiğini vurgulayan Akkaya, şöyle konuştu: ''Şekerli, yapışık yiyecek yendikten sonra dişlerin fırçalanması muhtemel değilse, ağız suyla çalkalanmalı veya bir bardak su içilmelidir Tekrar şekerli gıda yenildikten daha sonra ağza atılacak bir tutam peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından son derece önemlidir Diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli yiyecek tüketimi sonrası kuvvetle tavsiye edilen bir besindir Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir Arıtılmış edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) diş sağlığı açısından seçim edilmelidir'' ÜLKEMİZDE DİŞ ÇÜRÜĞÜ ORANI YÜKSEK Diş çürüğünün Türkiye'de gelişmiş ülkelere oranla daha pozitif görüldüğüne muhabere eden Akkaya, şu bilgileri verdi: ''Özellikle Türkiye gibi koruyucu ağız diş sağlığı programı olmayan ülkelerde diş çürüğü ve çürüğe tabi diş kayıplarının fazla fazladır Bunun nedeni, ayrıca ufak yaşlardan itibaren başlaması gereken koruyucu programlarının uygulanmaması hem de günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte çürük oluşturacak gıda ve içeceklerin tüketiminin artması, gıda alışkanlıklarının değişmesidir Eski insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir temizleme sağlanırdı Bisküvi, şeker, çikolata, gazlı içecek gibi her an elimizin altında olan bu yiyecek maddeleri dişlerin üstüne yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için ağız bakımı bilincinin yetersizliğiyle birlikte günümüzde diş çürüğü artışının esas sorumluları olarak kabul ediliyorlar'' Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinler ile taze sebze ve meyvelerin geldiğini gösteren Akkaya, vücudun esas yapı taşını yaratıcı bu maddelerin dişlerin gelişimi esnasında mutlaka tüketilmesi gereken yiyecek maddeleri olduğunu sözleri ekledi habertürk