Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Peygamber efendimizin doğrulukla ilgili hadisleri

Peygamber efendimizin doğrulukla ilgili hadisleri
0
110

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
doğrulukla ilgili hadisler

Ben, güzel ahlakı bitirmek için gönderildim Hz Ebu Hüreyre (ra) 245 7 (Ramuz elehadis)

İnsanların en hayırlısı, ahlakı en hoş olandır

Mü ’minin mizanında en ağır basacak şey, güzel ahlaktır Emin oysa, Allah Teala işi ve sözü çirkin olan ve hayasızca konuşan kimseye buğz eder Hz Ebud Derda (ra) 15 9

Bilir misiniz, insanların cennete girmelerini en fazla karşılayan şeyler nelerdir? Allah korkusu ve güzel ahlaktır Bilir misiniz, insanların cehenneme girmelerine en çok sebep olan şey nedir? İki aralıktır; Ağız (diliyle günah işlemesi) ve ayak arasıdır (yani zina yapması) Hz Ebu Hüreyre (ra) 12 8

Güzel etik hataları eritir; suyun buzu erittiği gibi Kötü etik da ameli bozar; sirkenin balı bozduğu gibi

Her şeyin tövbesi vardır Fena ahlak sahibinin yoktur Zira o kimse günahtan tövbe etmez de, onu daha güçlü olarak işler Hz Aişe (ra) 128 10

Hoş ahlakın ifadesi şudur: Dünyadan nasip olana razı olur, nasip olmayana da kızmaz

Doğruluğa yapışın, çünkü doğruluk iyiliğe götürür, doğruluk ve iyilik (sahipleri) de cennettedir Yalandan sakının, çünkü yalan kötülüğe götürür, yalan ve musibet (sahipleri) de kötülük cehennemdedir

Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluğu yapışın, çünkü kurtuluş doğruluktadır

Yalan sözden ve yalan yere yemin etmekten sakının!

Yalancıktan sakının, çünkü yalan bir tarafta, iman da bir taraftadır Yalan ile iman bir arada bulunmaz

Birbirinize haset (kıskançlık) etmeyiniz Birbirinize buğz etmeyiniz Birbirinizden yüz çevirmeyiniz Birbiriniz hakkında kötü zandan bulunmaktan kaçınınız Birbirinizin eksikliğini ve kusurunu görmeye çalışmayınız Birbirinizin bakımlı hallerini ve rahat hayatını araştırmayınız Fayda yarışına girmeyiniz Birbirinize küsmeyiniz Ey Allah'ın kulları hepiniz kardeş olunuz!

Büyüklerine hürmet, küçüklerine şefkat ve acıma göstermeyen bizden değildir

Bir kimse bir çocuğa, gel sana şunu vereceğim der ve sonra da vermezse bu (sözü) bir yalandır

Aklın başı; Allah ’a imandan sonra, haya (mahçup olmak) ve iyi ahlaktır Hz Enes (ra) 286 12

Allah ’a imandan sonradan, aklın başı; insanlarla muhabbetli bulunmaktır Hz Ebu Hüreyre (ra) 287 7

Allah Teala şu kulu sever: Sattığında müsamahalı, aldığında müsamahalı, borcunu ödemede müsamahalı ve alacağını talepte de yine müsamahalıdır Hz Ebu Hüreyre (ra) 17 9

Bir meclisin baş köşesinden aşağısına razı elde etmek, Allah için tevazudan sayılır Hz Talha (ra) 131 4

Allah (zc hz)i her şeyde rıfk ve mülayemeti (yumuşak huyluluk) sever Hz Aişe (ra) 92 14

Rıfk (mülayım almak) ve rıfk ile muamele etmek uğurluluk, kuvvetle yararlanmak de uğursuzluktur Cenabı Adalet bir evin hayrını murad ettiğinde, onlara rıfk kapısını açar Rıfk nerede bulunursa orasını zinetlendirir Kuvvet ise orası için kir olur Hz Aişe (ra) 100 3

Acıma edene, Allah acınacak şey eder Yerdekilere merhamet edin, Allah da size merhamet etsin Cennette altından bir sırık ve üzerinde zebercetten şehirler vardır oysa, onlar cennete yıldızlar gibi ışık verirler Ve bunlar; Allah rızası için birbirlerine muhabbet edenler içindir Hz Ebu Hüreyre (ra) 125 6

Cennette öyle köşkler vardır fakat; içindeki dışındakini, dışındaki içindekini görür Bunlar; sözü güzel, selamı çok olana, yemeği çok yedirenlere, oruca devam edenlere ve gece namazı kılanlara verilir

Eli Açık; Allah ’a, insanlara ve cennete yakındır Cehennemden de uzaktır Cimri ise Allah ’tan, insanlardan ve cennetten uzaktır Ve cehenneme yakındır Cahil eli bol, Allah (zchz)lerine, hasis (cimri) âbitten (ibadet eden birey) daha sevimlidir

Cömert, ancak Allah ’a hüsnü zannı olduğundan soylu davranış yapar (Allah bana gene verir, ahirette de mükafatını verecektir diyerek) Cimri ise, ancak Allah ’a sui zannı nedeniyle (“ya vermezsediyerek) cimrilik yapar

Eli Açık bir zatın (yedirdiği) yiyeceği şifadır Cimri bir kimsenin yemeği ise derttir

Sabır ilk sadmededir (belanın birincil geldiği anda) Tahammül imanın yarısı, yakîn de imanın tamıdır

Size dünya ve ahiret ehlinin en hayırlısını ve dünyadaki amellerin en iyisini haber vereyim mi? “O böylece bir kimsedir oysa; kendisiyle alakasını kesenle ilgilenir, kendisini yoksun edene (vermeyene) verir ve kendisine zulmedeni de affeder

Üç şey vardır fakat; onlar kimde bulunursa, Allah onu basit bir şekilde hesaba çeker ve rahmetiyle cennetine koyar: Yoksun edene (vermeyene) ihsanda bulunmak, zulmedeni affetmek, uğramayanı arayıp sormak

Sükut (susmak, lüzumsuz konuşmamak), ahlakın efendisidir Hz Enes (ra) 219 8

Üç kişi için gökler, yer, gece, gündüz ve melekler istiğfar ederler: Alimler, talebeler ve cömertler

Allah (CC) Bana, farzları yerine getirmeyi emrettiği gibi, insanlara müdara etmeyi(alttan almayı) emretti

Haya (utanmak) imandandır

Altı şey güzeldir, ama şu altı sınıf insanda daha güzeldir: Yargı güzeldir, lakin ümerada (idarecilerde) daha güzeldir Soylu Davranış güzeldir, fakat zenginde daha güzeldir Verağ (haram olduğu kesin olmayan olan şeylerden sakınmak) güzeldir, lakin alimlerde daha güzeldir Dayanıklılık güzeldir, lakin fakirlerde daha güzeldir Tövbe güzeldir, lakin gençlerde daha güzeldir Haya (mahçup olmak) güzeldir, ama kadınlarda daha güzeldir Hz Ali (ra) 297 6

Benim için 6 şeyi tekeffül edin (garanti edin, söz verin), size Cenneti laf veriyorum; 1 Biriniz konuştuğu vakit yalan söylemesin, 2 Bir vaatte (güya) bulunduğunda sözünden dönmesin, 3 Kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet etmesin, 4 Gözünüzü yumunuz (harama bakmayın), 5 Elinizi (haramlardan) çekin, 6 Iffet ve namusunuzu koruyun!

Mümin hoş ahlakı ile, geceleri beyhude ibadet eden ve gündüzleri beyhude oruç tutan kimselerin derecelerine erişir (Yani güzel ahlaklı kişiye, ahlakı nedeniyle her gün 24 saat sevap yazılır)

Mümin, başkalarıyla iyi geçinir ve kendisiyle iyi geçinilir, başkalarıyla iyi (hoş) geçinmeyen ve kendisiyle geçinilemeyen kimsede hayır yoktur

Müminin mümine bağlılığı, bir binanın birbirine sıkı sıkıya tutan tuğlaları gibidir

Müslümanlar bir vücudun azalarına benzer Nasıl bir vücudun bir yerinde bir rahatsızlık olunca bütün ceset ateşlenir, bu ağrıyı duyar Müslümanlar da öteki Müslümanların ağrılarını duyması gerekir

Müslüman ’ın Müslüman üzerinde vacip olan 6 hakkı vardır; 1 Karşılaşınca selam vermesi, 2 Davet edince davetine gitmesi, 3 Öğüt isteyince öğüt etmesi, 4 Hastalanınca ziyaret etmesi, 5 Ölünce cenazesine gitmesi, 6 Aksırınca teşmit etmesi

(TEŞMİT: Hapşıran kişinin: “Elhamdülillah demesi, Bunu duyan kişinin: “Yerhamükallah, Yeniden Hapşıran kişinin ise; “Yehdîna ve yehdîkümullah ve yuslih bâleküm demesidir)

Sizin Allah Teala ’ya en sevimli olanınız, yemesi minimum ve fiziksel olarak en hafif olanınızdır Hzİbn Abbas(ra) Kuldan Allah ’ın ilk çekip aldığı şey, “haya (utanma duygusu)dır O süre, O (Allah) gazap eder (kızar) Ve kul gazaba uğramış duruma gelir Sonradan kendisinden “itimati alır O zaman o kimse “hain ve hor olur Daha Sonra ondan “rahmeti alır O zaman da o kimse katı kalpli ve barbar olur İşte o zaman onun boynundan İslam bağını çözer Artık o kimse, lanete uğramış ve lanetlenmiş iblis olur Hz Enes (ra) 161 3

Bu ümmetin en şerlilerini size haber vereyim mi? Onlar; bağırarak konuşanlar, belagatla konuşmaya zorlananlar ve çok lafçılar (gevezeler)dır Bu ümmetin hayırlılarını da size haber vereyim mi? Onlar; ahlakça en hoş olanlardır

Adem oğlunda 360 mafsal vardır Her gün bunun için 360 sadaka vermesi lazımdır Sormuşlar: “Yâ Rasulallah, buna kim baskı yetirebilir? Buyurmuş ki: Birine öncülük etmek bir sadaka, zahmet veren bir şeyi yoldan uyandırmak bir sadaka, ihtiyaçtan artı elbiseyi atamak de bir sadakadır Yine sormuşlar: “Ya Rasulallah, bunu da yapamazsak? Buyurdular ancak: Halka şerri dokunmaktan çekinmek de kendisi için bir sadakadır İki günü birbirine eşdeğer olan ziyandadır

Kendiniz için istediğiniz şeyi Müslüman kardeşin için de istemedikçe olgun mümin olamazsınız

Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, dehşet ettirmeyin

Merhamet edene, Allah merhamet eder Yerdekilere acıma edin, Allah da size acıma etsin

Kimseden bir şey istememeyi vaat (garanti) edene, Ben Cenneti vaat ederim

İki müslüman buluşup da onlardan biri arkadaşına selamlama verdiğinde, bu ikisinden Allah ’a daha fazla sevgili olanı, arkadaşına aleyhinde güler yüzlülükte daha önce olanıdır Musafaha ettiklerinde ise, Allah onların üstüne yüz rahmet indirir; Ilk başlayana doksan, diğerine ise on rahmet verilir Hz Ömer (ra) 35 11

Bir kimse sana tazim (hürmet) için oturduğu yerden ayağa kalkmış ise, onun yerine oturma Sana ait olmayan şeyle de elini silme Hz Ebû Bekre (ra) 57 6

İki birey dar konuşurlarken aralarına girmeyin Hz İbn Ömer (ra) 60 3

Sizden birisi kardeşini Allah yolunda sevdiği zaman kendisine bildirsin Zira bu, ülfette daha kalıcı, muhabbette sebat (devamlılık) vericidir Hz Mücahid (ra) 25 9

Evlatlarınız aralarında ihsanda bulunmak hususunda yargı edin, onların adalet etmelerini sevdiğiniz gibi

Sana Allah ’tan korkmanı nasihat ederim Zira o dehşet, tüm işlerinin zinetidir Sana Kur ’lahza okumanı, Allah ’ı zikretmeni öğüt ederim Zira o, senin semada anılmana sebeptir, yeryüzünde ise senin için nurdur Sükutunun (susmanın) uzun olmasını tavsiye ederim Oysa hayır laf müstesna Zira bu sükut, şeytanı senden uzaklaştırır ve din işinde sana tezgâhtar olur Çok gülmekten de sakın Çünkü o, kalbi öldürür ve yüzün nurunu giderir Cihada devam et Çünkü o, ümmetimin ruhbanlığıdır Miskinleri sev ve onlarla düşüp kalk Kendinden aşağıdakine bak, yukarıdakine bakma Zira, sana Allah ’ın verdiği nimetleri küçümsememen için bu hal daha uygundur Seninle alakayı kesseler de akrabanı ziyaret et Acı da olsa hakkı söyle Allah yolunda kınayanların kınamasından korkma Kendi nefsin hakkında bildiğin şeyler, insanlardan seni alıkoysun Yaptığın şeylerde onlara avantaj taslama Şu üç hasletin bulunması, kişiye ayıp olarak yeter; Kendi kusurlarını bilmeden başkasının kusurlarını görmesi, benzer hal kendisinde de olduğu halde başkalarında utanılacak hal görmesi ve arkadaşına eziyet etmesi Ey Ebu zer! Tedbir gibi akıl, (kesin olmayan şeylerden) sakınmak gibi verağ, güzel mizaç gibi de şeref yoktur Hz Ebu Zer (ra) 157 4

Hoş amaç, sahibini cennete sokar Güzel ahlak da sahibini cennete sokar Ve hoş komşu da komşusunu Cennete sokar Biri sordu:Yâ Rasulallah, kendisi fena (komşuluğu iyi) olsa da mı?Evet, sen istemesen de(pek)

İktisad, geçimin yarısı ve güzel ahlak da dinin yarısıdır Hz Enes (ra) 190 6

Akrabayı yoklamak malı çoğaltır, ailede muhabbeti arttırır ve ömrü uzatır Hz Amr ibn Sehl (ra) 3077

Bir aile halkı, birbirlerini yokladıklarında, Allah onların rızkını geniş ve kolay kılar Ve onlar Allah ’ın koruması aşağı bulunurlar Hz İbni Abbas (ra) 118 4

Akrabayı yoklamak, güzel ahlak ve güzel komşuluk; beldeleri mamur eder ve ömrü arttırır Hz Aişe (ra) Kafir veya müslüman bir adam bir iyilik yaparsa Allah Teala ona sevap verir Denildi ki; “Kafire sevap nasıl olur? Buyurdu oysa; “Eğer o sılai rahim yapsa veya bir sadaka tasadduk etse veya bir hasene yapsa, Allah ona mülk, çocuk, sağlık ve bunun benzerlerini verir Denildi ama; “Ahirette karşılığı nedir? Buyurdu fakat; Azabı hafif olur Ve şu mealdeki ayeti okudu:“Firavun ailesini azapların en şiddetlisine sokun Hz İbn Mes ’ud (ra) 369
*