Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Pekmez neden yapılır

Pekmez neden yapılır
0
106

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Üzüm pekmezi
Üzümden elde edilen pekmez türüdür Enerji vermesi, iştah açması keskin özelliklerindendir Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için çok faydalıdır Ayrıca mide, bağırsak ve böbrekler üstüne olumlu etkileri vardır Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır

Yapılışı
Üzüm pekmezi olgunlaşan üzümlerden yapılır Beyaz, siyah farketmez ama siyah üzüm pekmezi özelikle Elazığ yöresine ait GÜZEL Köyünde yetişen üzümlere yapılan pekmez fazla aranan bir pekmez dirtoplanan üzümler sıkılmak için betondan yapılan ya da içi oyulan taş salk(üzüm sıkma yeri)denilen yerde de torbalara koyularak ayakta çizme ile sıkılıp veya basınçlı sıkma makinaları ile sıkılıp şırası (suyu) çıkarılır Çıkarılan şıra süzüldükten sonradan kazanlara koyularak kaynatılır Adamakıllı kaynatılan şıra süzülüp dinlenmesi için geniş kaplara konulur ve üzeri güneş alacak şekilde örtülerek güneşte birkaç gün bekletilir ve olgunlaşan pekmez süzülerek kaplara konur ve yenilecek duruma getirilir

Dut pekmezi
Duttan elde edilen pekmez türüdür Özellikle mide hastalıkları, ülsere iyi kazanç Astım ve bronşit hastalıklarında, soğuğa aleyhinde cisim direncinin arttırılmasında kullanılır Sporcular için enerji deposudur Bebeklerin ve çocukların akıl ve fiziki gelişimine asistan olur Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da çare edici olarak kullanılır

Yapılışı
Olgunlaşan dutlar dört kişi göre köşelerinden tutulan hasavan (kumaş) üstüne ağaçtan silkelenerek (Ağaçtan Dökülerek) kazanlara konur Kazana dutları kapatacak dek su konur ve çekirdeklerinden ayrılıncaya değin kaynatılr Kaynayan pekmez süzülüp dinlendirilikten sonradan her tarafta kazana konup birkaç kaynar gelinceye kadar kaynatılır ve geniş tabanlı kaplara konulur ve birkaç gün güneşte bırakılır Güneşlendirmenin arkasında her yerde süzülerek saklanacağı kaplara alınır

Keçiboynuzu(Keçiboynuzu) pekmezi
Keçiboynuzundan elde edilen pekmez türüdür Ege ve Akdeniz yöresine has bir pekmez türüdür En faydalı pekmez türlerinden biridir Doğal ve katkısız olanını harcamak gerekirGlikoz katkılı olanlar fayda yerine hasar vermektedir

Nefes darlığına karşısında oldukça etkilidir (alerjik nefes darlığı bulunan hastalara keçi boynuzu pekmezi önerilir) Kolestrolün düşürülmesinde, tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır Kalbe faydalıdır, kalp çarpıntısını önler Cinsel gücü ve sperm sayısını artırır Vücudu güçlendirip, yeniler Ayrıca dişleri ve kemikleri güçlendirici etikisi de vardır Bağırsakları hareketlendirir İyi beslenmesi gereken çocuklar ve gebeler için epeyce yardımcı bir gıda kaynağıdır Yüksek oranda içerdiği mineraller (potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko vb) ve vitaminler tamamen tansiyon, karaciğer ve akciğer üstüne ve daha başka birçok dokuda çok yardımcı etkileri bulunmaktadır Kalsiyum, sodyum ve potasyum içeriği yüksektir Bu sayede kandaki zehirli maddeleri temizler Yüksek çiğ selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına aleyhinde ve sindirim sistemi üstüne etkilidir Bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler İçerdiği A , B, B2, B3, D vb vitaminler dolayısıyla doğal güç ve gıda kaynağıdır

Andız (ardıç) pekmezi
Andız ağacının meyvelerinden elde edilen pekmez türüdür Andız kozalaklarından elde edilen andız özüyle pekmez yapılırKeçiboynuzu pekmezi gibi buda Mersin ve çevresinde sık yapılan bir pekmez türüdür Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verirTadı değişiktir birazcık acımsıdır

Pancar Pekmezi
Şeker pancarı köklerinden elde edilen pekmez türüdür Bilhassa Kırklareli ilinin Poyralı köyünde ve Amasya'da iyi bilinen bu pekmez çeşidi soyulmuş ve kıyılmış taze beyaz şeker pancarının kaynatılması sonucu elde edilir 78 saat kaynama sonucunda soğuduğunda macun kıvamını alan bu pekmez rumeli kültüründe manâlı bir yere sahiptir *
 
858,505Konular
982,774Mesajlar
33,070Kullanıcılar
bkgSon üye
Üst Alt