Patates Cipsinin Zararları
Patates cipsi, yediğimiz zaman dişlerimize yapışabilen ozellikte bir yiyecek olduğu diş sağlığı icin zararlıdır Cikolata gibi yiyecekler ağzımızda uzun sure kalmayıp tukurukle cabucak yıkanırlar Oysa ki patates cipsi, herhangi bir şeker kaynağı icin ağzımızda beklemekte olan bakteriler icin bir ziyafettir Bu bakteriler şekeri besin olarak kullanırlar ve bunun sonucunda da asit uretirler Bu asit diş minesine zarar veriri ve diş curumesine sebep olur
Ayrıca patates cipsi, her kızarmış yiyecek gibi kanserojen ozelliğe sahiptir Kızartma işlemi, yiyeceklerin coğunda akrilamid (acrylamide) adı verilen ve kanserojen olan bir maddenin ortaya cıkmasına veya artmasına sebep olur Bu yuzden bazı bilim insanları yiyecekleri pişirmenin en sağlıklı yolunun onları kaynatmak olduğunu soyluyorlar Laboratuar hayvanları uzerinde yapılan bir araştırmaya gore akrilamidin kanserle yakından ilgili olduğu ortaya konmuş olsa da insanlarda bu maddenin ne kadarının zararlı seviyede olduğu kesin olarak bilinmiyor Bilindiği kadarıyla bir yiyeceği pişirme sıcaklığı ne kadar artarsa, ozellikle karbonhidrat acısından zengin ya da patatesten yapılan yiyeceklerin icindeki akrilamid miktarı da o kadar cok artıyor Fakat protein acısından zengin olan biftek ya da balık gibi yiyeceklerde akrilamid miktarı patatesinkine oranla 10 ila 100 kat az olabiliyor 20 dakika boyunca 100° Cde kaynattığımızda, patatesteki akrilamid seviyesi değişmiyor Fakat yaklaşık 122° Cye gelindiğinde, bu kimyasalın miktarı dikkate değer bicimde artış gosteriyor Akrilamidin, doğru yontemlerle pişirilmeyen coğu yiyecekte bulunma olasılığının olduğunu, bunun sadece patatese ozgu bir durum olmadığını hatırlatalım
Bunlara ek olarak patates cipslerini pakette alıyorsanız genellikle oldukca yağlı ve kalorili olan bu urunleri sık tuketmenin sağlığımız icin pek faydalı olmadığını hatırlatalım
Patates cipsi, yediğimiz zaman dişlerimize yapışabilen ozellikte bir yiyecek olduğu diş sağlığı icin zararlıdır Cikolata gibi yiyecekler ağzımızda uzun sure kalmayıp tukurukle cabucak yıkanırlar Oysa ki patates cipsi, herhangi bir şeker kaynağı icin ağzımızda beklemekte olan bakteriler icin bir ziyafettir Bu bakteriler şekeri besin olarak kullanırlar ve bunun sonucunda da asit uretirler Bu asit diş minesine zarar veriri ve diş curumesine sebep olur
Ayrıca patates cipsi, her kızarmış yiyecek gibi kanserojen ozelliğe sahiptir Kızartma işlemi, yiyeceklerin coğunda akrilamid (acrylamide) adı verilen ve kanserojen olan bir maddenin ortaya cıkmasına veya artmasına sebep olur Bu yuzden bazı bilim insanları yiyecekleri pişirmenin en sağlıklı yolunun onları kaynatmak olduğunu soyluyorlar Laboratuar hayvanları uzerinde yapılan bir araştırmaya gore akrilamidin kanserle yakından ilgili olduğu ortaya konmuş olsa da insanlarda bu maddenin ne kadarının zararlı seviyede olduğu kesin olarak bilinmiyor Bilindiği kadarıyla bir yiyeceği pişirme sıcaklığı ne kadar artarsa, ozellikle karbonhidrat acısından zengin ya da patatesten yapılan yiyeceklerin icindeki akrilamid miktarı da o kadar cok artıyor Fakat protein acısından zengin olan biftek ya da balık gibi yiyeceklerde akrilamid miktarı patatesinkine oranla 10 ila 100 kat az olabiliyor 20 dakika boyunca 100° Cde kaynattığımızda, patatesteki akrilamid seviyesi değişmiyor Fakat yaklaşık 122° Cye gelindiğinde, bu kimyasalın miktarı dikkate değer bicimde artış gosteriyor Akrilamidin, doğru yontemlerle pişirilmeyen coğu yiyecekte bulunma olasılığının olduğunu, bunun sadece patatese ozgu bir durum olmadığını hatırlatalım
Bunlara ek olarak patates cipslerini pakette alıyorsanız genellikle oldukca yağlı ve kalorili olan bu urunleri sık tuketmenin sağlığımız icin pek faydalı olmadığını hatırlatalım