Passiflora ve Faydaları hamilelikte passiflora kullanımı pasiflora kullanımı hamilelikte pasiflora gebelikte bitkisi 1548771976 1548771976 passifloravefaydalari5c50628ce6755passifloravefaydalari5c50628ce6755 http:wwwmagnoliagardensnurserycomproductdescrippictures300PassifloraIncarnata300 Özellikleri ve Tarihçesi Passiflora, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir Anayurdu Tropikal Amerika'dır Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır 57 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki abartılı çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir Bitki, tohumuyla veya ceset çelikleriyle çoğaltılır Hawaii deki çarkıfeleklerin birçoğu Avustralya dan gelmekte olup birincil defa 1880 yılında evlerin bahçelerinde yetiştirilmeye başlanmıştır Havai de yetiştirilmesi ise 1930 un başlarındadır Kenya da 1933 de yetiştirilmeye başlayan çarkıfelek, 1947 yılında Güney Afrika da 2000 ton üretim kapasitesine ulaşmıştır Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir Tat ve aroması benzersizdir, aroması uzun bir vakit ağız da kalır Sakinleştirici, sakinleştirici ve cinsel özlem arttırıcı olduğu bilinmektedir Meyve sularından passiflora şurupları yapılmaktadır Ülkemizde yetiştirilmediğinden piyasada bulunmazken, Avrupa ülkelerinde tanesine 1,80 euro ya manav ve marketlerde satılıyor Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilir Yetiştirildiği Yerler Passiflora bilhassa güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orijinli bir meyvedir Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tamamiyle bilinmemektedir Ama mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllardan beri süren uygunluk dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu ışık halkası geldiği zannedilmektedir Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır Mor kabuklu çarkıfelekler, ayrıca vitamin keza mineral olarak daha zengindir Faydaları Passiflora C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından varlıklı bir meyvedir Keza çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı bahşedilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir Nasıl ve Nerede Kullanacağız? id Passifloranın çekirdeklerini, tamamını ham meyve olarak yiyebilirsiniz Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve lezzet vermesi açısından yemeklerinizin yanına garnitür olarak da tüketebilirsiniz Muhafaza Koşulları Passiflora, %85 %90 nem de saklanmalıdır Olgun meyveler, 7 ºC de 1 hafta baştan başa muhafaza edilebilmektedir