
Ağustos ayında tutulmaya başlanan palamutun insan sıhhatine inanılmaz yararları olduğunu biliyor muydunuz? Ilık denizlerde yetişen palamut, büyük balık tiplerindendir. Omega-3 yağ asidi bakımından Somon tipinden sonra gelen en varlıklı balık çeşididir. Pekala palamutun yararları nelerdir ve neye âlâ gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir? Sizler için en çok tercih edilen palamut çeşidi hakkında bilinmeyenleri araştırdık.
Omega- 3 yağ asitleri bakımından varlıklı olan balıkları insan sıhhatine olumlu ek sağlar. Sonbaharın birinci günü ile birlikte kalkan av yasağından sonra denizlere açılan balıkçılar kısa vadede tezgahları doldurmaya başlar. Şubat ortalarına kadar tüketilen balık vücudun tabiatıyla üretmediği birçok maddeyi tek seferde sağlar. Balık cinslerinden hamsi ve somondan sonra en çok tüketilmesi tercih edilen palamut, münhasıran cilt sıhhatine ek sağlar. Palamutun; palamut vozonu, çingene palamudu, palamut, kestane palamudu, zindandelen, torik, sivri altıparmak ve piçuta üzere çeşitleri bulunur. İçeriğinde fosfor, sülfür, vanadyum unsurları bulunur. Protein ve D vitamini bakımından da hayli zengindir.

PALAMUTUN YARARLARI NELERDİR?
- Saç köklerini güçlendirerek dökülmesini ve yıpranmasının önüne makbul.
- Cildin daha parlak ve canlı görülmesini destekler.
- Nizamlı tüketildiğinde diş ve kemik yapısını güçlendirerek rastgele bir deforme yaşanmasını köstekler.
- İçerdiği potasyum sayesinde kolesterolü düzenler. Kan basıncını azaltır.
- Gözdeki sarı noktadaki hücreleri zenginleştirerek görme rahatsızlıklarının önüne makbul.
- Had hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Dimağın hafıza kısmının gücünü artırır.
- Sindirim sistemindeki mutasyona uğramaya meyilli hücreleri güzelleştirerek kanser marazlarının yaşanmasını maniler.

HANGİ BALIK NASIL TÜKETİLMELİDİR?
ÇİPURA
Çipuranın taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Pulları çabuk dökülmesi balığın bayat olduğu mealine gelir. Bu balıklar da yağ orantısı ziyade olduğundan ateşi az olan ızgarada ya da ısısı düşük olan fırında pişirilmesi daha sağlıklı olur. Böylelikle kendi yağında kızaran balığın yağ nispeti azaldığından kilo veren kimselerin diyet listesinde de mahal alabilir.

HAMSİ
En çok tercih edilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, Karadeniz mutfağının birçok yemeğinin ana hususudur. Başının alt kısmında al renk çoğunluktaysa bu balıklar katiyetle tüketilmemelidir. Taze iri ve 9 cm olan Hamsinin buğlaması yapılır ya da kısık ateşte tava kızartılması tavsiye edilir.

USKUMRU
Eksperler, uskumru balığını Aralık ve Ocak ayların dışında yenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Zira bu balık çeşidi denizden çıktıktan sonra çabuk bozulur. Uskumruya tuzlama salamurası yapıldıktan ızgara, tava ve fırınlayarak tüketebilirsiniz.

LÜFER
En çok tercih edilen bir başka balık çeşidi de lüferdir. Lüferde Hamsi üzere kısık ve az yağlı bir formda tavada kızartılarak tüketilmesi daha yararlıdır.
