Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? Hangi balık nasıl tüketilmelidir?

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99
palamutun_faydalari_nelerdir_ve_neye_iyi_gelir_hangi_balik_nasil_tuketilmelidir_1567779238_1034.jpg

Ağustos ayından itibaren avlanmaya başlanılan palamut balığı neredeyse sonbahar aylarının sonuna kadar rahatlıkla tüketilir. Yüksek oranda omega-3 yağ asidi içeren palamut balığı özellikle kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler. Uzmanlar çocukluk çağdan itibaren hafta da en az bir kez bu tür balıkların tüketilmesinin faydalı olacağını söylüyor. Peki Palamut balığının faydaları nelerdir ve neye iyi gelir?

Omega- 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balıkları insan sağlığına olumlu katkı sağlar. Sonbaharın ilk günü ile beraber kalkan av yasağından sonra denizlere açılan balıkçılar kısa sürede tezgahları doldurmaya başlar. Şubat ortalarına kadar tüketilen balık vücudun kendiliğinden üretmediği birçok maddeyi tek seferde sağlar. Balık türlerinden hamsi ve somondan sonra en çok tüketilmesi tercih edilen palamut, özellikle cilt sağlığına katkı sağlar. Palamut balığı; palamut vozonu, çingene palamudu, palamut, kestane palamudu, zindandelen, torik, sivri altıparmak ve piçuta gibi türleri bulunur. İçeriğinde fosfor, sülfür, vanadyum maddeleri bulunur. Protein ve D vitamini bakımından da oldukça zengindir. 

JFCZQ_1567779260_8678.jpg

PALAMUT BALIĞININ FAYDALARI NELERDİR?

- Saç köklerini güçlendirerek dökülmesini ve yıpranmasının önüne geçer.

- Cildin daha parlak ve canlı görülmesini destekler.

- Düzenli tüketildiğinde diş ve kemik yapısını güçlendirerek herhangi bir deforme yaşanmasını engeller.

- İçerdiği potasyum sayesinde kolesterolü düzenler. Kan basıncını azaltır. 

- Gözdeki sarı noktadaki hücreleri zenginleştirerek görme rahatsızlıklarının önüne geçer.

- Sinir hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Beynin hafıza kısmının gücünü artırır.

- Sindirim sistemindeki mutasyona uğramaya meyilli hücreleri iyileştirerek kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller. 

YrEzi_1599743721_3905.jpg

HANGİ BALIK NASIL TÜKETİLMELİDİR?

ÇİPURA

Çipuranın taze olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Pulları çabuk dökülmesi balığın bayat olduğu anlamına gelir. Bu balıklar da yağ oranı fazla olduğundan ateşi az olan ızgarada ya da ısısı düşük olan fırında pişirilmesi daha sağlıklı olur. Böylece kendi yağında kızaran balığın yağ oranı azaldığından kilo veren kişilerin diyet listesinde de yer alabilir.

L6S9p_1567779368_9687.jpg

HAMSİ

En çok tercih edilen balık çeşitlerinden biri olan hamsi, Karadeniz mutfağının birçok yemeğinin ana maddesidir. Kafasının alt kısmında kırmızı renk çoğunluktaysa bu balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Taze iri ve 9 cm olan Hamsinin buğlaması yapılır ya da kısık ateşte tava kızartılması tavsiye edilir.

6I7RE_1567779416_8552.jpg

USKUMRU

Uzmanlar, uskumru balığını Aralık ve Ocak ayların dışında yenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu balık türü denizden çıktıktan sonra çabuk bozulur. Uskumruya tuzlama salamurası yapıldıktan ızgara, tava ve fırınlayarak tüketebilirsiniz. 

SfCuv_1567779450_9167.jpg

LÜFER

En çok tercih edilen bir diğer balık türü de lüferdir. Lüferde Hamsi gibi kısık ve az yağlı bir şekilde tavada kızartılarak tüketilmesi daha faydalıdır.

mW8F1_1567779492_9554.jpg
 
858,500Konular
982,373Mesajlar
32,973Kullanıcılar
Üst Alt