Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Özrü kabûl etmek ve kusurları affetmek

Özrü kabûl etmek ve kusurları affetmek
0
219

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Müslümanın özrünü red etmek mekruhtur
Hadisi şerifte, (Müslüman kardeşinin özrünü kabûl etmemek günah olur) buyuruldu Özrü kabûl etmek ve kusurları affetmek, Allahü teâlânın sıfatlarındandır Böyle olmıyan kimseye, Allahü teâlâ gadap ve azâb eder Özrde bulunmak üç türlü olur:
Niçin yaptım? Veya şunun için yaptım Keşke yapmasaydım demek veya yaptım, bir daha yapmam demek Yâhut yapmadım diyerek inkâr etmektir Yaptım, bir daha yapmam demek, tevbe olur Mümin, affetmesi için özr dilemesini bekler Münâfık, aybların ortaya çıkmasını ister Hadisi şerifte, (İffet sahibi olunuz Çirkin şeyler yapmayınız Kadınlarınızı da, afîf yapınız) ve (İffet sahibi olursanız, kadınlarınız da afîf olur Ananıza babanıza ihsân ederseniz, çocuklarınız da size ihsân eder Din kardeşinin özrünü kabûl etmiyen, kevser havzından içmiyecektir) buyuruldu
Bu hadisi şerif, din kardeşinin kötülük yaptığını ve özrünün yalan olduğunu bilmiyen kimse içindir Çünkü, bunun özrünü red etmek müslümana sûi zannetmek olur Yalan söylediğini bilerek özrünü kabûl etmek, affolur Affetmek, vâcib değil, müstehabdır

Kaynak : İslâm Ahlâkı

Similar threads

CEVAP Samimi olmasa bile özrünü kabul etmek gerekir Hadisi şerifte buyuruldu ki: (Özür dilemek üzere gelen din kardeşiniz, niyetinde samimi olmasa da, özrünü kabul edin) Hakim Sual: Özür dileyen kimseyi affetmek gerekir mi? CEVAP Özür dilemek üç türlü olur: 1 Yaptığı şeye mazeret...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
MÜNAKAŞA ETMEK dostluğu giderir MÜNAKAŞA ETMEK dostluğu giderirSual: Bir Takım kimseleri dini konuda ikna edemiyorum Ne yapayım? CEVAP Ehli olmayan kimselerle, dini sohbet yapmamalı, yerinde olanlara kitaptan okumalı, hiç kimseye din üstünde, kendi görüşünü söylememeli, münakaşadan da uzak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
200
Munakaşa etmek dostluğu giderir Munakaşa etmek dostluğu giderirSual: Bazı kimseleri dini konuda ikna edemiyorum Ne yapayım? CEVAP Ehli olmayan kimselerle, dini sohbet yapmamalı, uygun olanlara kitaptan okumalı, hic kimseye din uzerinde, kendi goruşunu soylememeli, munakaşadan da uzak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
1 Düzgün bir imana, Ehli sünnet itikadına sahip olmalıdır Hadisi şerifte, “Bid'at ehlinin duâsı ve ibâdetleri kabul olmaz buyuruldu Bunun için Peygamber Efendimiz ve Eshabı gibi Ehli sünnet itikatına sahip olmamız lâzımdır Ehli sünnete göre; Îman artmaz ve azalmaz Büyük günah işlemekle îman...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Falcılık, Bâtıl inanç ve Hurafeler Sual: Fal günah mıdır? Falcılık ve büyücülük aynı şey midir? CEVAP Yıldız falı, kahve falı, el falı gibi her çeşit fal hurafedir Hadisi şeriflerde buyuruluyor ki: (Falcının, büyücünün söylediklerine inanan, Kur'anı kerime inanmamış olur) Taberani Hadis...
Cevaplar
0
Görüntüleme
174
858,500Konular
982,373Mesajlar
32,973Kullanıcılar
Üst Alt