İran İslam İhtilali'yle değişen hayatları gözler önüne seren Persepolis animasyonu her saniyesi ile bir efsane.
1. "Hayatın boyunca beş para etmez pek çok beşerle karşılaşacaksın. Seni üzerlerse bil ki salak oldukları için o denli davranıyorlardır.
Onların davranışlarına onlar üzere karşılık verme. Dünyada intikam ve garez hissinden daha berbat bir şey yoktur."
2. "Asla unutma. Endişe farkındalığımızı yitirmemize neden olur. O da bizi birer korkağa çevirir."
3. "Ben, Marjane, geleceğin peygamberi, kararımı verdim:
4. "Ağlıyorsun zira yanıldığını düşünüyorsun. Yanlışlarını kabul etmek hiç kolay değil, o denli değil mi?"
5. "Atatürk üzere yapacağım. İran'ı çağdaşlaştırıp cumhuriyeti kuracağım." Bunu duyan İngilizler şöyle dedi:
6. "Özgürlüğün her vakit bir bedeli vardır."
7. "Avusturya’dayken bir yabancıydım, artık kendi ülkemdeyim ve tekrar bir yabancıyım."
8. "Polis: Bayan, neden koşuyorsunuz?"
Marjane: Geç kaldım, beş dakika sonra dersim var!Polis: Lakin yollarda bu türlü koşturamazsınız! Koştuğunuz vakit kalçanız sağa sola sallanıyor. Bu, günahtır!
Marjane: Siz de bir zahmet kalçalarıma bakmayın!
9. "Öğretmen: Yeni rejimimizde politik cürümlerden karar giyen kimse kalmadı.
Büyük bedeller ödemiş olsak da özgürlüğümüzü kazandık.Marji: Öğretmenim.
Öğretmen: Yeniden ne var Marji?
Marji: Şah vaktinde amcam politik tutukluydu lakin yeni rejim onu idam etti. Şah vaktinde 3.000 tutuklu vardı sizin rejiminizde 300.000’e çıktı. Nasıl olur da bize bu biçimde palavra söylersiniz."
10. "Mutluluğa o kadar açtık ki, özgür olmadığımızı unutmuştuk."
11. "Çarşaf giymiş bir bayanın fotoğrafını çizerken) Bu nitekim çok saçma. Bütün açılardan birebir görünüyor. Güya anatomi dersindeyiz. Tek bir şey görebiliyoruz, o da koca bir burun."
12. "Şimdi sokaklara savaşta şehit düşenlerin isimlerini veriyorlar. Ailelerine geride kalan tek şey bu. Sokak isimleri. Artık Tahran’da yürümek bir mezarlıkta gezinmeye benziyor."
13. "Biz hanımları eleştiriyorsunuz lakin buradaki erkek kardeşlerimiz her türlü saç ve kıyafetle gezebiliyor.
Bazen o denli bir giyiniyorlar ki iç çamaşırları dışarıdan aşikâr oluyor. Nasıl ki bizim kısa baş örtümüz onları tahrik ediyor, ben de bir bayan olarak onların kıyafetlerinden etkilenemez miyim? Bayanların nefsi yok mu? Yoksa, bir-iki santimlik bir bez kesiminden tahrik olunur mu?"
14. "Evet, savaş bitti bu gerçek. Fakat artık durumumuz daha makûs. Beşerler neden savaştığımızı bile hatırlamıyorlar."
15. "Batı her iki tarafa da silah sattı biz de aptal üzere oyunlarına geldik. 8 yıl boyunca bir hiç için savaştık.
Bir milyon kişi bir hiç uğruna öldü. Savaş sonuna gerçek durum güzelce vahimleşti. Ateşkesten evvelki bir ay boyunca Irak, Tahran’ı haritanın üstünden silmek istermişçesine her gün bombaladı. Sonuna gerçek rejim, Irak takviyeli bir askeri darbeden korkmaya başladı. Hükümet siyasi tutukluların neden olabileceği tehlikelerden korktu. Devlet sorunu radikal bir biçimde çözmeye karar verdi. Mahkumlara bir seçenek sunuldu. Ya rejime bağlılık yemini edip ülkülerinden vazgeçip mahpusta kalacaklar ya da idam edileceklerdi. Büyük bir çoğunluğu idam edildi."