Otomotiv bölümünde rekabet gücünün geliştirilmesi için gelecek yıl çeşitli takviye programlarının uygulamaya konulması planlanıyor. Programla sensör, batarya, yakıt hücresi ve yazılım üzere alanlarda teknoloji ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
"2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"ndan yapılan derlemeye nazaran, otomotiv bölümünde yüksek teknolojiye dayalı yerli marka araç üretimiyle rekabet gücü yüksek tedarik endüstrisinin geliştirilmesi ve memleketler arası pazar hissesinin artırılması amaçlanıyor.
Bu kapsamda, rekabet gücünün geliştirilmesi için Otomotiv Dayanak Programı hayata geçirilecek. Programla sensör, batarya, yakıt hücresi ve yazılım üzere alanlarda teknoloji ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Otomotiv bölümünün kümelenme takviye programından faydalanması için tanıtım faaliyetleri yürütülecek ve kümelenme birlikteliği daha yüksek oranlarda desteklenecek.
Otomotiv endüstrisinin rekabet gücünün korunarak geliştirilmesi gayesiyle global gelişmeler, yeni teknolojiler ve değişen müşteri beklentileri çerçevesinde, etraf teknolojileri, temaslı ve otonom araçlar, akıllı hareketlilik üzere kritik teknolojilerin geliştirilmesine ehemmiyet verilecek.
Mobilite dallarına yaygınlaşma planı
Otomotiv bilişim teknolojilerinde, ulusal üretim ve Ar-Ge çalışmalarının gelişmesi için ulusal ortak proje platformlarının oluşturulması ve desteklenmesi sağlanacak.
Türkiye'de otonom ve kontaklı mobilite uygulamalara yönelik canlı test ve geliştirme alanı tespit edilecek. Bu doğrultuda altyapı gereksinimi takviye fonlarıyla tamamlanarak, kullanıma açılması için teşebbüslerde bulunulacak. Mobilite bölümleri, sektörel yol haritası hareket planlarının birinci kademesi tamamlanacak ve yaygınlaşma planı hazırlanacak.
Sektörel pazar araştırmalarıyla teknolojik gelişim, insan gücü muhtaçlığı, pazarlama, markalaşma üzere mevzulardaki araştırmalara yönelik dayanak programı uygulanacak. Mobilite dalları, sektörel yol haritaları çalışması kapsamında milletlerarası kuruluşların dayanak ve başarılı uygulama örnekleri incelenerek mevzuat değişikliği, kurumsal ve idari düzenleme teklifleri geliştirilecek.
Yurt dışı pazar ve ihracat imkanları artırılacak
Otomotiv kesiminde, yurt dışı pazar ve ihracat imkanlarının artırılması hedefleniyor. Bu çalışmalar çerçevesinde otomotiv endüstrisinin yüklü ihracat pazarlarına yönelik risklerin azaltılması için yeni pazarlara ve yurt dışında yatırıma yönelik araştırmalar yapılacak. Araştırmalar sonrasında, maksat ülkelere yerinde pazar araştırması ziyaretleri gerçekleştirilecek.
Fizibilite çalışmaları yapılması, ilgili taraflarla düzenlenecek ön hazırlık süreci ve yerinde pazar araştırması ziyaretinin gerçekleştirilmesiyle "Yerinde Pazar Araştırması Raporu"nun hazırlanması ve raporun ilgili taraflara paylaşılması sağlanacak.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.