Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Osman Gazi'nin Vasiyeti

Osman Gazi'nin Vasiyeti
0
140

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
88
F-D Coin
0
Osman Gazi
Osmanlı Padişahlarının Vasiyetleri

OSMAN GAZİ
Ertuğrul Gazi 90 yaşında iken Hakkın rahmetine kavuşunca, beyliğin başına Cihan devletine adını verecek olan Osman Gazi gecti Osman Gazi Turk Toresi gereğince bir ak keceye oturtuldu Dokuz defa havaya kaldırıldı Beyler birer birer Osman Gazi ’nin onune gelip, diz cokerek O ’na itaat edeceklerini bildirdiler Osman Gazi ’nin bir kece uzerinde dokuz defa yukarı kaldırılıp, dondurulerek bey olarak ilan edilmesi, Turk Toresi ’ne gore Osman Bey ’in beyliğinin, dokuz kat goğun ustunde olan Yuce Tanrı tarafından onaylanması, kutlanması anlamına gelir “Yuce Tanrı kut verirse kişi hakan olur ifadelerinden de anlaşılacağı gibi, eski Turk hakimiyet anlayışına gore hakanlar idare etmehakan olma hakkını Yuce Tanrı ’dan alırlardı
“Orada bulunan Ahi Evren, Osman Gazi ’ye kılıc kuşattı Dursun Fakih dua okudu(M Doğan, s:136)
Rivayetlere gore, Ertuğrul Gazi, Osman Gazi doğmadan, bir gece ruyasında, ocağından bir suyun kaynayıp, gittikce coğaldığını, buyuk bir deniz haline gelerek butun yeryuzunu doldurduğunu gordu Uyanınca gorduğu ruyayı arif bir kimseye anlattı, tabir etmesini istedi O da Ertuğrul Gazi ’nin ruyasını:Senin bir cocuğun olacak O ve soyu butun yeryuzune, yahut da buyuk bir kısmına hukmedecekler şeklinde tabir eyledi Bir veya birkac gun sonra Osman Gazi doğdu Yine Ertuğrul Gazi, bir gece ulemadan bir kimseye misafir olup, bulunduğu odada bir kitap gordu Sorunca ev sahibi, “Bu kitap, Allah subhanehu ve teala hazretlerinin, Resuli Ekrem ’ine inzal buyurdukları (indirdikleri) Kur ’anı Kerim ’dir dedi Sonra ev sahibi uyumak icin gidip de Ertuğrul Gazi mushafın bulunduğu odada yalnız kalınca, kalkıp, sabaha kadar Mushafı şerifin huzurunda, hurmet ve tazim icin ayakta durdu Fakat, bir ara uykuya varınca, ruyada kendisine, Sen kelamıma hurmet ve saygı gosterdin, ben de senin evladına kıyamet gunune kadar daim olacak ulu bir devlet ihsan eyledim diye hitap edildi (Muneccimbaşı Tarihi c:1, s:4445)
Moğolların geniş istila hareketlerine giriştiği e Anadolu ’ya akın akın Turkmen goclerinin olduğu bir sırada Bizanslılar, Osman Gazi adında bir akıncı ve Oğuzların Kayı boyundan Turkmenlerle tanıştılar Bu devirde Anadolu ’da kurulan bir cok beylik yayılmak ve genişlemek mucadelesine girişmişlerdi Bu beylikler arasında Soğut ’te kurulan Osmanlı Beyliği hem Bizans ’a karşı, hem de beylikler arası mucadelede pek şanlı gorunmuyordu Fakat Turklerin savaşcılık ruhu ve Cihan Hakimiyeti Ulkusu, İslamiyet ’in Allah yolunda cihadı kutsal ve mubarek sayan duşuncesiyle birleşmiş buyuk bir volkan haline gelmişti Bu sefer İslam ’ın bayraktarı ve kılıcı olmak sırası Osmanlılara gelmişti
Anadolu Selcuklu devletinin dağıldığı ve Anadolu ’da bir cok beyliğin kurulduğu bir donemde (1299 ’da) Osmanlı devletini kuran Osman Gazi, “Karacahisar ’ı aldığı zaman, Musluman Turk halkını oraya yerleştirirken, Turkİslam muesseselerini de kurmak istedi Birkac kiliseyi camiye cevirdiler, sonra şehre bir kadı tayin edilmesi ve Cuma namazı kılınmasını istediler Osman Gazi, kayınpederi Şeyh Edebali ’ye ve Tursun Fakı ’ya “İstediğinizi yapın dedi Onlar da “Sultandan izin almak lazımdır dediler Gercekten kadıyı sultanın tayin etmesi ve hutbenin de sultan adına okunması gerekiyordu, cunku Osman Gazi ’nin beyliği Konya sultanlığına bağlı idi Osman Gazi bunun uzerine şoyle dedi:
“Ben bu şehri kılıcımla aldım Bunda sultanın ne dahli var ki ondan izin alam? O ’na sultanlık veren Allah bana dahi gaza ile hanlık verdi Eğer minneti şu sancak ise, ben de sancak goturup, kafirle savaştım Eğer O, “Ben Selcuk oğluyum derse, ben de “Gokalp oğluyum derim (Erol Gungor, Tarihte Turkler, s:184) Osman Gazi bu sozleri ile Sultanlığını ilan ediyordu
Mevlana Celaleddini Rumi hazretleriyle ilgili bazı menkıbelerde hikaye olunduğuna gore, Ertuğrul Gazi, Konya ’ya her gelişinde kendilerini ziyaret ederlerdi Bir keresinde, henuz kucuk bir cocuk olan Osman Gazi ’yi beraberlerinde şeyhe getirip hayır dua rica ettiler O sırada Selcuklu hukumdarı bulunan kimsenin kalenderi olan bir şahsa bağlandığını işiten Hz Mevlana “Hoş şimdi hukumdar kendine bir baba bulduysa biz de kendimize bir oğul bulduk diyerek Osman Gazi ’nin elinden tutarak hayır dua eylediler O ’nu ulu ve devamlı olacak bir devletle mujdelediler “Mademki bunun oğulları ve torunları benim neslime inanırlar ve bağlanırlar, devletleri daim olsun diye de dua buyurdular (Muneccimbaşı Tarihi, c:1, s:46)
Bir cok yerli ve yabancı tarihcinin ittifakla naklettiklerine gore, bir gece Şeyh Edebalı ’ya misafir olan Osman Gazi, bir gece ruyasında, şeyhin koynundan bir nur cıkıp kendi koynuna girdiğini gordu Sonra gobeğinden bir ağac cıkıp o kadar buyudu ki butun cihanı kapladı Golgesi butun cihanı kaplayan bu ağacın golgesinde butun insanlar toplandılar Uyandığında Osman Gazi gorduğu ruyayı Şeyh Edebalı ’ya anlattı Ruyanın tabirini yapan Şeyh Edebalı, Osman Gazi ’ye “Tanrı sana ulu bir devlet verecektir dedi ve kızı Mal Hatun ’u Osman Gazi ile nikahladı
İdrisi Bitlisi ’nin “Heşt Behişt adlı tarihinde naklettiğine gore, o devirde Kumral Abdal adlı Salih bir kimse vardı Yenişehir havalisinde oturur, zaman zaman dervişleriyle birlikte kuffar koylerine gaza ederdi Bir gun, Hz Hızır aleyhisselam yahut evliyaullahtan bir kimse Kumral Abdal ’la buluşup, “Allah Teala Osman Gazi ’ye kıyamet gunune kadar devam edecek ulu bir devlet ihsan eyledi, var mujdele diye emretti Kumral Abdal Osman Gazi ’yi bilmezdi O kimse, Osman Gazi ’nin tanınmasına yarayacak bazı işaretleri bildirdi Kumral Abdal, o işaretler yardımıyla Osman Gazi ’yi bulup, mujdeyi verince, Osman Gazi cok sevindi ve “Şimdi bir kılıc ile maşrabam var, ikisini de sana veriyorum dedi Kumral Abdal, sadece maşrabayı uğur olarak aldı (Muneccimbaşı Tarihi, c:1, s:47)

858,519Konular
981,248Mesajlar
31,102Kullanıcılar
Taner313131Son üye
Üst Alt