Ramazan ayının sıcak gunlere denk gelmesi bircok insanda orucu nasıl tutacağı, iftarı neyle ve nasıl yapacağı konusunda duşunceler ortaya cıkmasına sebep oluyor
Uzmanlar rahat bir oruc tutmanın yolunun bir gun once yapılan guzel bir iftar ve akabinde gece yapılan sahur yemeğinden gectiği konusunda birleşiyor
NASIL SAHUR YAPMALIYIZ
Oncelikle oruc tutacak kişi, komposto ve su gibi sıvı icecek alındıktan sonra yemeğe gecmeli mumkunse yarım saat sonra sofraya oturulmalı Sağlıklı bir sahur icin once corba icilmeli, tek ceşit yemek yenilmeli ve mumkunse yemek esnasında sıvı tuketmemeli
Sahurda kesinlikle yağlı ve kızartılmış yemeklerden kacılması bir başka onemli konu
Sahurda yemek yerine kahvaltıyı tercih edenler ise cay icebilir ancak sofrada bal, recel gibi tatlı urunler varsa cay şekersiz icilmelidir
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yemek yeme hızı ve yatma Şayet yemek hızlı yenir ve hic beklemeden yatılırsa bu vucuda son derece zararlıdır Bu yuzden hem yavaş yemeli hem de sofradan kalktıktan sonra yuruyuş yapılmalı ve sonra yatılmalı
ENERJİK KALMANIN YONTEMLERİ
Oruclu insanın gun boyunca diri ve enerjik kalabilmesi icin sahurda aldığı gıdalar cok onemlidir
Ozellikle guneş gormuş gıdalar enerji deposu gibidir Guneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb yiyecekler oruclu insanı gun boyu dinamik tutar
Gelelim buyuk yanlışlıklar yaptığımız iftara…
İftarın 12 adet hurma ve veya ayran ya da yoğurt gibi sıvı gıdalar acılması midenin rahatlamasına sebebiyet verir
İftarı acar acmaz hemen yemeklere gecmek yerine biraz bekleyip akşam namazını kılmak doğru olacaktır Cunku midenin yemeğe hazırlanması, acısından en sağlıklı olan budur
Aradan sonra yavaş bir tempoyla sıvı icecekler alınır sonra corba icilir Şayet corba yoksa icinde yeşillik ve salatalık bulunan salata tercih edilebilir Tabi bunların yerine cacık tuketilebilir
Sonraki aşamada yine yavaş yemeye ozen gosterilerek menudeki yemek yenir Yemeğin tek ceşit olmasına dikkat etmek lazım ki mide zorlanmasın
Son bir uyarıda sahurda olduğu gibi kızarmış ve yağlı yemeklerden kacınmak ve sıvı icecekleri yemek ortasında değil yemek bittikten en az beş dakika sonra tuketmek gerekir
Uzmanlar rahat bir oruc tutmanın yolunun bir gun once yapılan guzel bir iftar ve akabinde gece yapılan sahur yemeğinden gectiği konusunda birleşiyor
NASIL SAHUR YAPMALIYIZ
Oncelikle oruc tutacak kişi, komposto ve su gibi sıvı icecek alındıktan sonra yemeğe gecmeli mumkunse yarım saat sonra sofraya oturulmalı Sağlıklı bir sahur icin once corba icilmeli, tek ceşit yemek yenilmeli ve mumkunse yemek esnasında sıvı tuketmemeli
Sahurda kesinlikle yağlı ve kızartılmış yemeklerden kacılması bir başka onemli konu
Sahurda yemek yerine kahvaltıyı tercih edenler ise cay icebilir ancak sofrada bal, recel gibi tatlı urunler varsa cay şekersiz icilmelidir
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yemek yeme hızı ve yatma Şayet yemek hızlı yenir ve hic beklemeden yatılırsa bu vucuda son derece zararlıdır Bu yuzden hem yavaş yemeli hem de sofradan kalktıktan sonra yuruyuş yapılmalı ve sonra yatılmalı
ENERJİK KALMANIN YONTEMLERİ
Oruclu insanın gun boyunca diri ve enerjik kalabilmesi icin sahurda aldığı gıdalar cok onemlidir
Ozellikle guneş gormuş gıdalar enerji deposu gibidir Guneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb yiyecekler oruclu insanı gun boyu dinamik tutar
Gelelim buyuk yanlışlıklar yaptığımız iftara…
İftarın 12 adet hurma ve veya ayran ya da yoğurt gibi sıvı gıdalar acılması midenin rahatlamasına sebebiyet verir
İftarı acar acmaz hemen yemeklere gecmek yerine biraz bekleyip akşam namazını kılmak doğru olacaktır Cunku midenin yemeğe hazırlanması, acısından en sağlıklı olan budur
Aradan sonra yavaş bir tempoyla sıvı icecekler alınır sonra corba icilir Şayet corba yoksa icinde yeşillik ve salatalık bulunan salata tercih edilebilir Tabi bunların yerine cacık tuketilebilir
Sonraki aşamada yine yavaş yemeye ozen gosterilerek menudeki yemek yenir Yemeğin tek ceşit olmasına dikkat etmek lazım ki mide zorlanmasın
Son bir uyarıda sahurda olduğu gibi kızarmış ve yağlı yemeklerden kacınmak ve sıvı icecekleri yemek ortasında değil yemek bittikten en az beş dakika sonra tuketmek gerekir