Oruçluyken bu yiyecekler birebir Kalbiniz için özellikle Ramazan'da bu yiyecekleri mutlaka tüketmelisiniz Bu yiyecekler ayrıca de fazla eglenceli Sahurda ya da iftar ardından atıştırmalıkların kalbe faydalı olması için kan şekerini şipşak yükseltmeyen, şeker hastalarının rahatlıkla tüketebilecekleri lif oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük olan gıdalar olması çok kayda değer Olağan şartlarda abur cubur yemek tavsiye edilmez Hatta çocukların bu cins yiyeceklerden muhtemel olduğu kadar uzak tutulması gerektiği her fırsatta dile getirilir Peki abur cubur yemenin faydalı olduğu yer hiç mi değil? Ramazan'da, sahurda ve iftar sonrası atıştırmalıklar kalp atışları ve tansiyon düzenlemesine muavin olabiliyor Bu abur cuburlar vücuda sağlık durumu vermenin yanı sıra kilo kontrolü üstünde de etkin Vücuttaki bütün organları ayakta tutan kalbi, bilhassa Ramazan ayında alınacak bir takım önlemler ile gözetmek muhtemel İftar sonrası bu atıştırmalıklar kalbi koruyor Humus kolesterolü düşürür: Humuslu sebzeler ve taze sebzeler düşük miktarda kalori ve fazla miktarda antioksidan içerir Yağ oranları azdır, oysa lif bakımından zengin oldukları için doyum sağlar, kolesterolü düşürür, Humus, iyi bir protein alternatifidir Günde bir küçük bitter çikolata: Meyvelerinizi azıcık siyah çikolataya batırın Meyveler iyi bir antioksidan ve kanser savaşçısıdır, yürek krizine karşısında dinç bir koruyucudur Siyah çikolata da yüksek derecede antioksidan ve kalp krizi savaşçısı flavinol içerir Siyah çikolata, reservatrol ve flavanoid içeriği ile kalp hastalıkları açısından faydalıdır Çikolata tüketirken yüzde 70 ve üzeri kakao içeriği olan bitter çikolatalar seçilmelidir İftar sonrası kuruyemiş atıştırın: Kalp için yardımsever olan kuruyemişler; fındık, ceviz, badem, kuru üzüm ve ay çekirdeğidir Bilhassa ay çekirdeği posalı bir yiyecektir ve kolesterolü düşürme açısından fazla önemlidir Hekim tavsiyelerine uyarak bu gıdaların günlük kaloriye ne oranda eklenebileceği tahsis edilmeli Bilhassa badem ve ceviz yardımsever diye çok miktarda tüketilmemeli İçerdikleri kalori çok artı olduğundan tüketimine uyarı etmelidir Yoğurtlu atıştırmalıklar iyi bir antioksidandır: Ceviz serpilmiş yağsız meyveli yoğurt, günlük dolu yağ ve iyi bir şekilde antioksidan elde etmek için iyi bir seçenektir Yoğurt, keten tohumu serpilerek tüketildiğinde kolesterolü düşürme üstünde olumlu bir etkiye sahiptir Üzüm ve nar suyu kalbe iyi kazanç: Üzüm veya nar suyu iyi bir antioksidan kaynağıdır Açlığı bastırmaya tezgâhtar olur Üzüm ve nar suyu içindeki kırmızı rengi veren likopen tamamen kalp için oldukça yararlıdır Ramazan'da da tüketimi önerilmektedir Renkli besinler tüketin: Doğadaki tüm renkli meyve ve sebzelerde bulunan alfa karoten, beta karoten ve likopen manâlı bir antioksidan kaynağı Özellikle domates ve üzüm gibi besinlerde çokça bulunuyor Ramazan'da da çokça tüketimi kalp sağlığı açısından çok kayda değer İftar sofralarından balığı yetkisiz etmeyin: Yararlı kolesterolü yükselterek kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan omega 3 yağ asitleri de en çok balıkta bulunuyor Balık da iftar sofralarında bulunması gereken çok önemli bir beslenme Özellikle somon gibi balıkların tüketimi kan yağlarının düşürülmesinde de etkili C ve E vitamini tüketimine önem verin: C ve E vitaminleri ise antioksidan olup hücreleri korurlar Magnezyum, potasyum gibi minerallerin de dengeli bir şekilde alınması tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur E vitamini damar sertliği ve damar tıkanmalarını engelleyen fazla manâlı bir özelliğe sahiptir Ilk Önce tahıllar edinmek üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates ve patateste bolca bulunur Özellikle bir avuç fındık jurnal E vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır C vitamininin de kalbi koruyucu etkisi vardır Tansiyonu düşürür Kandaki şeker miktarını azaltır Ilk Kez turunçgiller edinmek üzere, yeşil yapraklı taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve domateste bolca bulunur Yaban mersini mucizesi: Yabanmersini en fazla lif ve C vitamini içeriği yüksek bir besindir böylece eksik yağlı yoğurt ile kahvaltı veya tatlı niyetine yenmesi kalp sağlığı açısından da önemlidir Bilhassa yürek damarlarının pıhtılaşması ve damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve vücuda sağladığı antioksidan etki, atıştırmalık da olarak tüketiminin önemini artırmaktadır