Organik tarım fikrinin dunyada başlaması 20 yuzyılın başlarına denk geliyor Gunumuzdeyse organik gıdalar epey populer Hele de pazardan, marketten aldığımız bircok yiyeceğin hormonlu olduğunu duşunursek organik gıdalara olan talep her gecen gun artıyor Tabii organik gıdaların fiyatı da oyle
Meyve, sebze, et, sut, işlenmiş yiyecekler Organik gıdalar bunları kapsıyor Gectiğimiz yıllarda tum dunyada etkisini gosteren deli dana, şap gibi hastalıklar da hepimizi guvenilir organik gıda tuketmeye yonlendiriyor Yapılan anketlere gore insanların organik beslenmeyi istemesinin nedenleri şoyle:
• Gıdalara dokulen bocek zehirlerinden kacınmak
• Taze gıdalarla beslenmek
• Sağlıklı olmak
• Genetiği değiştirilmiş besinler tuketmemek
Yine organik gıdaları tuketmek isteyenlerin en gecerli nedenlerinden biri organik gıdaları guvenilir bulmaları Organik gıdaları tuketenler organik gıdaların ilacsız ve daha sağlıklı olduğunu duşunuyor Aslına bakarsanız bu duşunce yanlış Cunku organik gıdalar da kimyasal madde iceriyor ve doğal olan her şey tamamen guvenilir olmuyor Yaşayan organizmaların icindeki tum molekuller doğal kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya cıkıyor Bu doğal kimyasalların bulunduğu organik gıdalara ornek verelim: kahve, biber, mantar, elma, patates, hindistancevizi, kereviz, havuc Hatta bu besinlerin icinde doğal yollarla bulunan kimyasallar kanser riski bile taşıyor
Organik gıdalar
Organik nedir, tam olarak biliyor muyuz? Aslında eskiden yaşayan her organizma organik olarak tanımlanıyordu Ama kirlenen dunyayla birlikte organik sozcuğunun tanımı da değişti Artık sadece hicbir yapay etkene maruz kalmadan yetişmiş gıdalara organik diyoruz
Organik gıdalar mı, ilaclı tarım mı?
Organik tarım tabiri 1942’de ortaya atıldı Tanıma gore laboratuvarlarda kimyasallar katılarak uretilen urunlerin bulunduğu gıdalar organik değildir, kendi doğal ortamında doğal şartlar altında buyuyen gıdalar organiktir Şimdilerde de organik tarım yapanlar arasında tanım hala değişmedi Doğal yollarla buyuyen gıdalar organikken, ceşitli kimyasallarla ilaclanan urunler organik değil Organik bize her ne kadar iyi gorunse de size organik gıdalar hakkında şaşırtıcı bir bilgi verelim Dunyada en tehlikeli zehirli maddeler doğal olanlar Ve organik gıdalarda bu zehirli maddelerin yaşama ihtimali var
Orneğin organik tarımda coğunlukla kok zehri kullanılıyor Bu zehir balıkları oldurebilecek kadar tehlikeli, ustelik de Parkinson hastalığıyla bağlantısı var Diğer bir madde de piretrin Bu da genellikle hasat zamanı kullanılıyor ve insanda nefes sorunlarına yol acabiliyor
Organik gıdaların da organik olmayanların da kendilerine has ozellikleri var Ama organik gıdalarda daha az kimyasal madde kullanıldığını soylemek doğru olur Bu nedenle organik gıdalarda doğal zehirlerin, boceklerin daha fazla olacağı da doğru
Organik gıdalarda zirai ilaclar ya da sentetik urunler kullanılmıyor Bu meyve ve sebzelerin coğalması icin doğal biyokimyasal enerji var Organik gıdalar hakkında araştırmalar da yapılmış Ama sadece memnuniyetin olduğu maddeler değerlendirilmiş Bir de organik ve organik olmayan gıdaların icinde bulunan maddelerin neredeyse aynı etkiye sahip olduğu gorulmuş Kısacası organik gıdaların daha guvenilir olduğunu kanıtlamamız icin daha fazla araştırmaya ihtiyac var
Peki şimdi kafamız karıştı, ne yapalım? diyenler olabilir Organik gıdalardan tatmak istiyorsanız ve bunun icin paranız da varsa evet yiyin Ama organik gıdaları tuketmeyi bir gereklilik olarak gormeyin Yiyeceğiniz bir şeyde bakacağınız ilk ozellik sağlığınızı nasıl etkilediği olmalı Beslenme alışkanlığınıza olumlu bir etki yapıyorsa organik ya da organik olmaması pek de fark etmiyor
Meyve, sebze, et, sut, işlenmiş yiyecekler Organik gıdalar bunları kapsıyor Gectiğimiz yıllarda tum dunyada etkisini gosteren deli dana, şap gibi hastalıklar da hepimizi guvenilir organik gıda tuketmeye yonlendiriyor Yapılan anketlere gore insanların organik beslenmeyi istemesinin nedenleri şoyle:
• Gıdalara dokulen bocek zehirlerinden kacınmak
• Taze gıdalarla beslenmek
• Sağlıklı olmak
• Genetiği değiştirilmiş besinler tuketmemek
Yine organik gıdaları tuketmek isteyenlerin en gecerli nedenlerinden biri organik gıdaları guvenilir bulmaları Organik gıdaları tuketenler organik gıdaların ilacsız ve daha sağlıklı olduğunu duşunuyor Aslına bakarsanız bu duşunce yanlış Cunku organik gıdalar da kimyasal madde iceriyor ve doğal olan her şey tamamen guvenilir olmuyor Yaşayan organizmaların icindeki tum molekuller doğal kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya cıkıyor Bu doğal kimyasalların bulunduğu organik gıdalara ornek verelim: kahve, biber, mantar, elma, patates, hindistancevizi, kereviz, havuc Hatta bu besinlerin icinde doğal yollarla bulunan kimyasallar kanser riski bile taşıyor
Organik gıdalar
Organik nedir, tam olarak biliyor muyuz? Aslında eskiden yaşayan her organizma organik olarak tanımlanıyordu Ama kirlenen dunyayla birlikte organik sozcuğunun tanımı da değişti Artık sadece hicbir yapay etkene maruz kalmadan yetişmiş gıdalara organik diyoruz
Organik gıdalar mı, ilaclı tarım mı?
Organik tarım tabiri 1942’de ortaya atıldı Tanıma gore laboratuvarlarda kimyasallar katılarak uretilen urunlerin bulunduğu gıdalar organik değildir, kendi doğal ortamında doğal şartlar altında buyuyen gıdalar organiktir Şimdilerde de organik tarım yapanlar arasında tanım hala değişmedi Doğal yollarla buyuyen gıdalar organikken, ceşitli kimyasallarla ilaclanan urunler organik değil Organik bize her ne kadar iyi gorunse de size organik gıdalar hakkında şaşırtıcı bir bilgi verelim Dunyada en tehlikeli zehirli maddeler doğal olanlar Ve organik gıdalarda bu zehirli maddelerin yaşama ihtimali var
Orneğin organik tarımda coğunlukla kok zehri kullanılıyor Bu zehir balıkları oldurebilecek kadar tehlikeli, ustelik de Parkinson hastalığıyla bağlantısı var Diğer bir madde de piretrin Bu da genellikle hasat zamanı kullanılıyor ve insanda nefes sorunlarına yol acabiliyor
Organik gıdaların da organik olmayanların da kendilerine has ozellikleri var Ama organik gıdalarda daha az kimyasal madde kullanıldığını soylemek doğru olur Bu nedenle organik gıdalarda doğal zehirlerin, boceklerin daha fazla olacağı da doğru
Organik gıdalarda zirai ilaclar ya da sentetik urunler kullanılmıyor Bu meyve ve sebzelerin coğalması icin doğal biyokimyasal enerji var Organik gıdalar hakkında araştırmalar da yapılmış Ama sadece memnuniyetin olduğu maddeler değerlendirilmiş Bir de organik ve organik olmayan gıdaların icinde bulunan maddelerin neredeyse aynı etkiye sahip olduğu gorulmuş Kısacası organik gıdaların daha guvenilir olduğunu kanıtlamamız icin daha fazla araştırmaya ihtiyac var
Peki şimdi kafamız karıştı, ne yapalım? diyenler olabilir Organik gıdalardan tatmak istiyorsanız ve bunun icin paranız da varsa evet yiyin Ama organik gıdaları tuketmeyi bir gereklilik olarak gormeyin Yiyeceğiniz bir şeyde bakacağınız ilk ozellik sağlığınızı nasıl etkilediği olmalı Beslenme alışkanlığınıza olumlu bir etki yapıyorsa organik ya da organik olmaması pek de fark etmiyor