Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Omega 3 Yağ Asidi Nedir?

Hoş geldin! Msolyth tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Omega 3 Yağ Asidi Nedir?
0
103

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Yağlar doymuş ve doymamış yağlar olarak ikiye ayrılır. Doymuş yağlar; kırmızı et, tavuk eti, süt, yoğurt, peynir, tereyağ gibi besinlerde bulunur iken, doymamış yağlar balık, ceviz, fındık, badem, keten tohumu, ayçiçeği, mısır, soya, zeytin, kanola yağı gibi besinlerde bulunur. Omega 3 ise somon, uskumru, hamsi, ringa, ton, sardalya gibi yağlı balıklarda yüksek miktarda bulunan bir doymamış yağ çeşididir, kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır. Halk arasında balık yağı olarak bilinir, ancak her balık omega 3 açısından zengin değildir.

Omega 3 yağ asidi ne işe yarar?

Omega 3 yağ asidinin insan vücuduna oldukça faydalı olduğu tespit edilen ve faydaları hala araştırılmaya devam, her geçen gün yeni bir olumlu etki alanının keşfedildiği besin öğelerindendir. Bebeğin anne karnında gelişimiyle başlayan olumlu etkisi, yaşlılıkla birlikte oluşan hastalıkların görülme ve ilerleme riskini azaltmada, hastalığın kötü yönde olan seyrini olumlu yönde değiştirmede oldukça etkili olduğu bilimsel çalışmaların genel odağı ve sonucu olmuştur.

Migren, depresyon, iltihabi hastalıklar, astım ve bronşit, cilt hastalıkları, obezite, şeker hastalığı, Alzheimer, göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere kanser türlerinin tedavilerinde olumlu etki göstermektedir.

 Omega 3 yağ asidi gerekli midir? 

İnsan beyninin %60’ı yağdan oluşur, bu yağın üçte biri de omega 3 yağ asitlerinden oluşur. Omega 3 bireyin hayatını devam ettirebilmesi için gereklidir, ancak insan vücudu tarafından üretilemez. Bu yüzden besinlerle vücuda alınması gerekir. 

Omega 3 yağ asidi kalp sağlığı üzerine etkisi nedir?

Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada sebebi bilinen ölümler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yapılan birçok çalışmaya göre düzenli omega 3 yağ asidi tüketiminin kalp sağlığını olumlu yönde etkilediğini kanıtlamıştır. Bir çalışma düzenli omega 3 yağ asidi  tüketiminin kalp ve damar hastalıkları görülme riskini %35-40 oranında azatlığını gösterirken, kadınlar üzerinde yapılan başka bir çalışmaya göre ayda 1 den az balık tüketen bireylerle, ayda 1-3 kez balık tüketen bireyler kıyaslandığında koroner kalp hastalığı riski %21 oranında azaldığı görülmüştür. Bunların yanı sıra omega 3 yağ asidi kan dolaşımını düzenler, damar sertleşmesini önlemede büyük katkısı vardır.  

Kandaki trigliserid ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerinin düşmesine, bununla birlikte iyi kolesterol yani HDL nin yükselmesine olumlu yönde etkisi olduğu birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Serum trigliserid yüksekliği damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi, ve ani kalp krizi riskini arttırır. 

Kan dolaşımını düzenleyerek tansiyonun istenilen seviyelerde seyretmesine yardımcı olur.

Yapılan birçok klinik çalışmada kalp yetmezliği olan veya kal krizi geçirmiş bireylerin düzenli omega 3 tüketiminin ikinci bir kalp krizi riskini, veya buna bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. 

Omega 3’ün kan sulandırıcı etkisine bağlı olarak pıhtılaşmayı önler.,

Kandaki CRP seviyesinin düşmesini sağlar. 

Kalp ritmini düzenler. 

Ne kadar tüketilmeli?

Omega 3 yağ asitlerinin etkinliği için önerilen doz 850 mg ile 1.5 g’dır. 300 gram somon yaklaşık olarak 5.5-6.5 gr omega 3 yağ asidi içerirken, 300 gram uskumru 7-8 gr içerir.  Ortalama olarak 300 gram balık tüketildiğinde 900 mg civarında omega 3 yağ asidi alınmış olur. 

Omega 3’ün yeterli miktarda alınması için haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir. En az 1 kez ise somon, uskumru, hamsi, ringa, ton, sardalya olarak tercih edilmelidir. 


 

Similar threads

Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme esastır. Yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve süt ürünleri, et/tavuk/balık/yumurta/kuru baklagiller, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıl gruplarının tümünden vücudun günlük gereksinimi kadar tüketilmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
OMEGA - 3 VE OMEGA – 6 YAĞ ASİTLERİ Yağ denince akla dolaplarımızda bulunan sıvı yağlar, margarin ve tereyağı gelir. Dilimize yerleşmiş olan bu yağları biz doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak ikiye ayırıyoruz. Doymuş yağ asitleri,hayvansal kaynaklı besinlerin içinde bulunan yağdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
124
Yağlar vücudumuz için gerekli olan altı temel besin öğelerinden birdir. Vücudumuzda hücre yapı maddelerini proteinlerle birleşerek oluşturur ve yağlar enerji gereksinimiz için iyi enerji kaynağıdır. Vücudumuz temel yağ hücrelerini üretmemektedir bu nedenle dışarıdan doğru besinlerle almamız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Yağ,yağ asitleri denilen tek bir asit grubuna bağlı karbon ve hidrojenlerden oluşan zincir şeklindeki moleküllerle gliserolün birleşmesiyle oluşur.Yağ asitleri karbon-hidrojen zincirinin uzunluğuna göre kısa,orta,uzun ve çok uzun yağ asitleri olarak dizgilenir.Zincirdeki tüm karbonlar hidrojen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Yağlar insan beslenmesi için gerekli olan en önemli unsurlardan biridir. Proteinlerle birleşip lipoproteinleri oluşturarak hücrenin yapı maddelerini meydana getirmekte, aynı zamanda yüksek enerji kaynağı sağlamaktadırlar.  İnsan vücudu esansiyel yağ asitlerini sentezleyemediğinden bunların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
237
858,522Konular
981,259Mesajlar
31,113Kullanıcılar
LeffReffSon üye
Üst Alt