Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ölmeden Tatmanız Gereken 50 Lezzet.?

Hoş geldin! borsan111 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Ölmeden Tatmanız Gereken 50 Lezzet.?
0
102

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Ölmeden Tatmanız Gereken 50 Lezzet? tavşan eti lezzetlimi Ölmeden Tatmanız Gereken 50 Tat? BBC'nin Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 50 Şeylistesinde, kebaptan timsah etine, hamburgerden köpek balığı çorbasına dek böylece fazla lezzet yer alıyor BBC'nin 'Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler', 'Yapılması Gereken Şeyler' tarzı listeleri büyük alaka fark etti Kitap olarak Türkiye'de de yayımlanan bu listelerin bir de meşhur yiyeceklerle ilgili olanı var İzleyicilerin oylarıyla derlenen bu liste, kanalın sempatik yemek şefi Ainsley Harriott'ın sunduğu bir program olarak televizyonda da yayınlandı İşte 'Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 50 Lezzet: 1 Taze balık Geniş bir kategori ama oy verenler böyle düşünüyor Taze balık, muhtemel olan minimum müdahaleyle (mesela ızgara olarak), en güzel yiyeceklerden biri 2 Istakoz 2 Istakoz Kabuklu deniz ürünlerinin kralı En iyisini yemek yemek istiyorsanız canlı canlı alıp kendiniz öldürmek zorundasınız (Eziyete hemencecik son vermek için kaynar suya baş aşağıda sokulması gerekiyor) İç organları çıkarılan ıstakoz haşlanabilir, ızgara yapılabilir, buharda pişirilebilir Daha Sonra da erimiş tereyağ, limon suyu ya da mayonezle servis edilir 3 Biftek Dünyanın her yanında etoburların rüyası Damak zevkinize tarafından pişmiş, hafif yağlı ve sulu kırmızı eti Arjantin'de de, Paris'te de, İstanbul'da da bulabilirsiniz 4 Thai yemeği Ekşi, tatlı, acı ve tuzlu tadların baharatlarla zenginleştirilmiş hali Asıl malzeme pirinç Zaten Thai dilinde yemek yemek, pirinç yemek seslenmek Başlangıç, başlıca yemek yemek, tatlı gibi bir fark değil Yemek Yemek sonrası taze meyve dışarıda bir şey de yok 5 Çin yemeği Çinlilere kadar yemek yemek yerken barbarlığı temsilci çatal bıçağı kullanmaktansa, sûkûnet temsilcisi çubukları kullanmak lüzum Tıbbi özellikler de içeren Çin mutfağı, dünyanın en zengin ve en gelişmiş mutfaklarından biri 6 Dondurma En başarılı süt ürünlerinden biri Ticari üretimine 1851'de Baltimore'da Jacob Fussell başlamış Dondurma yerken soğuktan başınızı ağrıtmamanın çareleri; yavaş yiyin ve dondurmayı üst damağınıza yapıştırmayın 7 Pizza Napoli'de yaratılan birincil pizzalarda sadece peynir, yağ, sarmısak ve domates vardı Biraz da kekik Otantik pizza için tuğla fırın ve odun ateşi gerekiyor 8 Yengeç Gurmeler nezdinde ıstakozdan daha az haysiyet görse de ağız sulandırıcı bir deniz ürünüdür kendisi Beyaz eti, kıskaçların içindedir, gövdesindeki kahverengimsi kısım da fazla lezzetlidir Kahverengi ekmek, tereyağ ve mayonezle soğuk olarak servis edebilir ya da beyaz etini makarnaya karıştırabilirsiniz 9 Curry Aslında tek bir baharat (köri) değil, bir pişirme şekli Hindistan'da kullanılan bir deyim de değil İngilizler, kırmızı biber, kimyon, kişniş ve zerdeçalla pişirilen yemeklere böyle diyor Sömürge döneminde Hint baharatlarından etkilenen İngiliz subayları kadar ithal edilmiş bir pişirme şekli Yoğurtla ve birayla iyi gidiyor 10 Karides Tazesinin yerini hiçbir şey tutmaz Kaynar tuzlu suda bir iki dakikada hazırlanan jumbo karidesin tereyağlı ve kırmızı biberli ızgarası da makbul Küçük karidesleri soğuk olarak, limon suyu ve tereyağlı kahverengi ekmekle ya da salatada yiyebilirsiniz 11 Moreton Körfezi böceği Listeye Avustralya'dan giren bu kabuklu, gerçekten böcek falan yok Lezzetli beyaz etinin tadı ıstakozu andırıyor Memleketinde barbekü edilmiş olarak, buz gibi birayla çok tüketiliyor 12 Clam chowder İngiliz ve Fransız balıkçıların icadı olduğu söylenen ve kum midyesi, taze balık, sebze, bacon ile krema veya sütle hazırlanan bu koyu çorba, Amerikalılar göre da benimsenmiş Moby Dick'in bir bölümünde uzun uzun bahsi geçiyor 13 Barbekü En çekingen erkeği bile sanatçı bir şef haline getiren barbekü, bildiğimiz mangal işte Burada, mangalda pişirilenlerden laf ediyoruz tabii Piknik ve bahçe partilerinin vazgeçilmez unsuru Bol salata ve ekmekle iş bitiyor 14 Pancake Bir erkeğin mutfakta çocuk mu, yetişkin mi olduğunu anlamak için birebir (miş) Un, yumurta ve süt karıştırılarak hazırlanan bu kolay yiyeceği havada kırılmadan çevirip iki yüzünü de pişirmek maharet istiyor 15 Makarna Tez hazırlanışı, herkesin favori yemeği yapıyor makarnayı Un ve sudan yapılanı, üstelik yumurtalı olanı var 600'den fazla da çeşidi 16 Midye Brüksel'in midye ve kızarmış patates ikilisi Genelde buharda pişirilen midyenin başlıca mevsimi kış Haşlandıktan sonra kabuğu açılmamış midye bozuk demektir, haberiniz olsun 17 Cheesecake En şişmanlatıcı cheesecake konusunda ABD'nin birinciliği tartışılmaz, natürel en 'iyi'ler de ABD'den çıkıyor New York da bu leziz tatlının merkezi olarak kabul ediliyor İtalyanlar, cheesecake'i ricotta peyniri ile polenta adı bahşedilen darı unu peltesiyle ya da badem, rom, kırmızı pancar yapraklarıyla yaparken Ruslar Paskalya'da yenen varlıklı, özel bir tarife sahip 18 Kuzu eti Kızarmış, naneli bir kuzu etine ya da sarımsak ve biberiyeli kuzu pirzolasına direnmek öyle olası yok Evde 'anne' tarifiyle yapılanların dışında 'kuzu eti' yemek için en iyi ülke İspanya Yeni Zelanda da bu konuda meşhur Özellikle Maori yerlilerinin 'hangi' adı bahşedilen, toprağın altındaki fırınlarda sebzeyle birlikte buharda pişirilen kuzu eti denemeye değer 19 Kremalı nehir Muhakkak İngilizler'e özgü Kremanın çok iyi olması şart Britanya'nın Devonshire ve Cornwall bölgelerinin kreması bir numara olarak kabul ediliyor Yanında konut yapımı çilek reçeli ve tekrar İngilizler'e özgü 'scone' adı verilen kurabiyeler öğüt ediliyor 20 Timsah eti Geçmiş dönemlerden bu yana ABD'nin Florida eyaletinde derileri ve etleri için avlandıkları tanıdık timsahlar, bugün koruma altındaki hayvanlar aralarında Dolayısıyla 'birinci sınıf' mutfaklarda yer almıyor, timsah eti Tadı neyi mi andırıyor? Ürkütücü görüntüsünün aksine gayet yumuşak, yağsız en gözde yeri ise kuyruğu Etinin tadı ise domuz, tavuk, tavşan etinin kombinasyonu gibi 21 İstiridye Asırlardır şöhretinden bir şey kaybetmeyen bir afrodizyak Roma İmparatorluğu'nun heybetli 'libido'sunun bu kolay 'yumuşakça' üstüne kurulu olduğu söylenir Böylece oysa imparatorlar kölelerini istiridye toplamak için İngiltere kıyılarına gönderir, istiridyenin kilosu altınla benzeşen tutulurmuş Biraz limon suyu ya da 'konsantre acı bir sos' olan 'Tabasco' ile yenilmesi tavsiye ediliyor 22 Kanguru 20 yüzyıla kadar kanguru eti, Avustralya yerlileri Aborjinler'in gözde yemeğiydi Daha ucuz olan koyun ve sığır etinin yaygınlaşmasıyla popülerliğini kaybetti Avustralya milliyetçiliğinin patladığı 1970'lerin ortasında yine sofralarda yerini aldı Geyik eti gibi yağ ve kolesterol oranı düşük Bonfilesi var; kebabı, güveci, böreği de yapılıyor 23 Çikolata Çıkış yeri Latin Amerika Mayalar ve Aztekler, tropikal kakao ağacının tohumlarından yapılan yoğun bir içeceği, statü ve zenginlik sembolü olarak kabul ederdi İspanyol kaşifler tamamen Avrupa da bu muhteşem tatla tanıştı Çikolatayı neden bu değin çok seviyoruz? Birinci neden ağızda erimesi fakat çikolatanın erime noktası cisim sıcaklığının birazcık aşağıda Keza çikolata yerken vücut endorfin salgılıyor ve mutlu hissediyoruz Hatta bir takım bilimadamlarına kadar mutluluğu yüzde 50 oranında artırıyor 24 Sandviç Atkins Diyeti gibi günümüzün popüler diyetlerine karşın ayakta kalmayı başardı! 'Sandviç'e adını veren ise '4 Sandwich Kontu' İngiliz asilzade John Montagu Kriket maçları aralarında kremalı çayla birlikte yenilmeye başlandı, günümüzde ise öbür tat alma tatlarına kadar öyle çok çeşidi var 25 Meze BBC'nin hazırladığı bu listede 'Greek food' olarak bulunan 25'inci kategoriye 'meze' dedik çünkü Türk mutfağının da demirbaşlarını içeriyor; patlıcan yemeği 'musakka', humus, tarama, zeytinyağlı dolma gibi Bundan Başka sertyağsız salata peyniri (feta), salatalık, domates ve soğanla yapılıp zeytinyağıyla tatlandırılan 'Greek Salad Yunan Salatası'na övgüler düzülüyor 26 Burger Cheeseburger mi çift köfteli 'double' mı yahut üç köfteli heybetli 'triple' mı? Yıllar geçtikçe çeşitlenen 'hamburger', domuz eti anlamına gelen 'ham' ve 'burger' kelimelerinden oluşuyor ama bu şart biraz aldatıcı Çünkü köftesinde (genel olarak tüm ülkelerde böyle) domuz eti yok Bir rivayete tarafından adını Almanya'nın Hamburg kentinden alıyor Kökeninin Moğollara değin uzandığını söyleyenler de var Amerikalılar göre fazla seviliyor ve 20 yüzyılın ortalarından itibaren 'hamburger' veya 'burger' olarak benimseniyor Rock'n roll kuşağıyla zirveye çıkıyor 27 Meksika yemeği Sıcak, baharatlı ve renkli; Meksika gibi! İspanyol kaşifler göre Avrupa'da da tanındı ve farklı alanlara yönlendirilmiş sebzelerle daha da zenginleşti Ortaya Hispanik İspanyol bir mutfak çıktı Olağan tatlardan misal verelim; burrito (içinde et, tavuk, fasulye olan 'dürüm' güya bir Meksika yemeği) ve enchiladas ('Meksika gözlemesi' olarak aşina tortilla'ya sarılı tavuklu veya peynirli, acı soslu, Meksika kremalı bir yemek yemek) 28 Kalamar En leziz deniz ürünlerinden Yılın her döneminde taze olarak yenebiliyor, derin dondurucuda saklanabiliyor Japonya'nın büyük kalamarı (ika deniyor) çok ünlü Halka biçiminde ya da bütünüyle ızgara yapılabiliyor Japonlar'ın zencefil ve soya soslu özel bir tarifi de var 29 ABD'de 'diner' kahvaltısı Amerikalılar günün birincil yemeğine fazla siklet verir Sofrada hemen hemen değil yokturmaple şuruplu (akçaağaç) pancake'ler, waffle'lar, konut işi kızarmış patatesler, yumurta, bacon ve sosisler Akşam, akarsu saatine dek acıkmamanız garanti 30 Somon Bu balık çoğalmak için doğduğu akarsuya göç etmesiyle bilinir Denizden geri dönüş yolculuklarında, akıntıya karşı atlar ve genellikle de böyle yakalanırlar Pasifik ve Atlantik Okyanusu'nun açıklarında fazla fark edilmezler O****3 yağ asidi açısından zengindir Fırında pişirilebilir, ızgarası ya da kızartması da yenir Fümesi de nefistir 31 Geyik eti Çiftlik hayvanlarına alternatif dinç bir et Yağ oranı düşük Protein, demir, potasyum ve fosfor (dişler ve kemikler için fazla yardımsever) içerir Yurtdışında marketlerde satılıyor 32 Guinea pig Güney Amerika kökenli bu sevimli hayvan, İnkalar'ın geleneksel yemeğiydi Yağda veya ateşte kızartılarak hazırlanıyor Bu yumuşak kemirgenin etinin tadı tavşan etine benziyor 33 Köpekbalığı Çin Mutfağı'nın vazgeçilmezlerinden Çorbası fazla ünlü, yalnız hayli fiyatı yüksek Mesela bir köpekbalığının yüzgeçlerinden yapılan bu çorbanın fiyatı 10 bin pound'a (takriben 24 bin 500 YTL) kadar çıkabiliyor Protein açısından zengin 34 Suşi Japonya'da bir sanat olarak kabul ediliyor Bir suşi ustası on yılda şef mertebesine yükseliyor Bu pirinç ve çiğ balıktan oluşan nefis 'rulo'lar, soya soyu, wasabi adı bahşedilen sert hardalı ve zencefille servis ediliyor 35 Paella İspanyol yemeği Bölgelere tarafından ayrı tarifleri olsa da sığ metal bir tavada pirinçle yapılıyor İçinde et ya da deniz ürünleri, sebze, safran ve zeytinyağı var 36 Barramundi Kuzey Avustralya'nın, kilosu 60'a dek meydana çıkan ünlü balığı Bir testere gibi olan solungaçları baştan sona ağları yırtıp kaçabiliyor Fazla zorlama yakalanıyor 37 Ren geyiği Ren geyiği asırlar her tarafında Norveç, İsveç ve Finlandiya'da ulaşımda kullanıldı, derisinden giysi yapıldı, eti sofraların baş köşesinde yerini aldı Dili ve kalbi nefis ama eski dönemlerdeki gibi talep görmüyor Dünyanın başka bölgelerinde ise tütsülenmiş ren geyiği eti bulunabiliyor 38 Kebap Ülkemizin yegane gururu kebap, BBC'nin listesine 38 bayağı giriyor Şiş kebap, patlıcanlı kebap, Adana, Urfa, Beyti, döner Dünyanın böylece çok ülkesinde artık bu tat tanınıyor 39 Eskalop Denizlerin altındaki bir hazine gibi, pahalı ve lezzetli İstiridyeye benziyor Pişirme süresi çok kısa çünkü o kendine özgü zengin tadını koruması koşul Buharda sarımsak ve limonla pişirin, lezzetli eskaloplar servise hazır! 40 Avustralya böreği Kökeni İngiltere ama İngilizler gibi börekleri de bu kıtaya göç edince Avustralyalılar sahiplendi Orta sınıfın favorisi Patatesli, etli olarak hazırlanıyor, tart hamurunda pişiriliyor Özellikle rugby ve kriket maçlarında birayla iyi gidiyor 41 Mango Bu meyvenin Hint kültüründe 'gizli' bir rolü olduğunu biliyor muydunuz? Hint mitolojisine göre mango ağacı Tanrı'nın yaratılışının bir transformasyonu ve aşkı sembolize ediyor Mango tropikal ve yarı tropikal ülkelerde yetişiyor Yüzden fazla çeşidi var; sarı, kırmızı, turuncu, yeşil 42 Durian meyvesi Güneydoğu Asya'nın bu garip meyvesinin dış kabuğu sert, bariz ve dikenli Ilginç görüntüsünden daha da ilginç olan ise tıkanmış kanalizasyon gibi kokan iç kısmı Böylece fena kokuyor fakat Singapur gibi bir takım ülkeler otellere bile bu meyveyi sokmuyor; toplu taşımada ve uçaklarda da yasaklanmış Afrodizyak özellikleri olduğu biliniyor, tadı ise koyu krema ve çilek karışımına benziyor Enfes yani 43 Ahtapot Adı 'sekiz ayaklı' anlamına geliyor Bu vantuzlu yumuşakça, Akdeniz ülkelerinde ve Japonya'da fazla popüler Yemeden önce yere vurularak yumuşatılır Kızartılır ya da haşlanır 44 Kaburga Barbeküden fümeye dek öbür tarzlarda hazırlanabiliyor Bilhassa 'Güney Amerika tarzı' popüler; bal, ketçap, limon, Tabasco sosu, biber, şeker, sarımsak ve hardalla marine ediliyor 45 Rozbif Fransızlar nasıl ancak kurbağa bacağını kimseye kaptırmazlar, İngilizler de 'rozbif'lerine sıkı sıkıya bağlıdır Fırında ağır ama yüksek ateşte pişirilen et, ince ince dilimlenerek servis edilir Hafiftir 46 Tapas İspanyol mezeleri diyebiliriz Barlarda içkinin yanına servis edilir Nelerden oluşur? Zeytin, deniz ürünleri, köfte, soslu mantar, sebze ve tortilla 47 Jerk tavuk ve domuz Jamaika tarzı et pişirme şekline 'jerk' deniyor (İngilizce'de görgüsüz, aptal anlamına geliyor!) 1200 yıldır kullanılan bu pişirme türünden, tavuk ya da domuz eti barbeküde pimento adı bahşedilen tatlı, taze kırmızı biberlerle hazırlanıyor Yanına rom ve Bob Marley şarkıları tavsiye edilir 48 Haggis Geleneksel bir İskoç yemeği Koyun yüreği, akciğeri, karaciğeri iyice kıyıldıktan daha sonra haşlanır ve değişik baharatlarla birlikte koyunun midesine doldurulur İki saat süreyle haşlanır Ne değin iştah açıcı değil mi?! 49 Havyar Roma İmparatorluğu'ndan bu yana fiyatı yüksek ve lüks bir lezzet Hazar Denizi'nde yaşamış mersin balığından elde edilen yumurtaların tuzlanmasıyla hazırlanır Şampanyayla mükemmel gider 50 Cornish böreği İngiltere' nin Cornwall yöresine özgü etli, sebzeli börek Maden işçilerinin açık börek ve turtalardan zehirlenmemesi için keşfedilmiş Hamurun kıvrılmasıyla iç malzeme dökülmüyor, açıkta kalmıyor Dolayısıyla ayrıca hijyenik ayrıca de işçileri fena şanstan kollayan 'mucizevi' bir özelliği olduğuna inanılıyor kaynak:kankanet  
 
858,505Konular
982,664Mesajlar
33,047Kullanıcılar
felix66668Son üye
Üst Alt