Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Okul öncesi eğitim ve önemi

Okul öncesi eğitim ve önemi
0
97

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Okul öncesi eğitim ve önemi okul öncesi eğitimin önemi ve gerekliliği mektep öncesi eğitimin gerekliliği erken çocukluk eğitiminin öncesinde okuma yazma çalışmalarının önemi anasınıfının Mektep öncesi eğitimi, 072 ay grubundaki çocukların gelişim düzeylerine ve bireysel özelliklerine uygun, varlıklı uyarıcı çevre imkanları sağlayan, onların somut, zihinsel, hissi ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen, kendilerini toplumun kültürel değerleri doğrultusunda en iyi biçimde yönlendiren ve ilköğretime hazırlayan esas eğitim bütünlüğü içerisinde bulunan bir eğitim sürecidir Mektep öncesi dönem, çocuğun gelişiminin hızlandığı senelerdir Bu dönemde bahşedilen eğitim, çocuğun geleceğine istikamet verir Yapılan araştırmalarda çocukluk yıllarında kazanılan davranışların büyük bir kısmının, yetişkinlikte bireyin şahsiyet yapısını, tavır, alışkanlık, inanç ve layık yargılarını biçimlendirdiği gözlenmiştir Mektep öncesi eğitim kurumları, çocuğu diğer çocuklarla dinç bir ortamda bir araya getirir Çevreuyarıcı zenginliği zihinsel deneyimlerini çeşitlendiricidir Çocuğun yeteneklerini, ilgilerini ortaya koymasını ve geliştirmesini destekleyicidir Mektep öncesi eğitimi, çocuğun duygularının gelişimini ve seziş gücünü artırır Düşünce yürütme sürecinde ona tezgâhtar olur Çocuğu genel kültür değerlerine dayalı sosyal bir etraf içinde eğiterek, toplumun kültür değerlerini özümlemesinde yardımcı olur Çocuğa kendi zihin ve duygularını açığa vurma olanakları sağlanarak kendisini anlamasına ve ortaya koymasına fırsat verir Incelemeler, beceriksiz çevrede artan çocukların zihinsel gelişmelerinin geri kaldığını ve potansiyellerini tamamiyle gerçekleştiremediklerini ortaya koymuştur İlkokula başladıklarında bu çocukların daha iyi şartlarda çoğalan çocuklarla arasında zihinsel ve sosyal gelişme açısından büyük farklar vardır Mektep öncesi eğitim bu farklılığın azalmasını sağlar Bilhassa yetersiz çevrede artan çocuk sayısının çok olduğu Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, mektep öncesi eğitimin erken uyarıcı ve telafi edici işlevi büyük siklet taşımaktadır Türkiye’de mektep öncesi eğitim kurumları gelişim göstermeye başlamışsa da bu alandaki eğitim değişik nedenlerle yeteri dek yaygınlaşabilmiş değildir Çocukların zihinsel ve karakter gelişiminin %70’i 06 yaş aralarında tamamlanmaktadırBu zaman içeri kazanılan davranış biçimleri,tüm hayat baştan başa devam etmektedir Okulöncesi eğitim,bütün Avrupa ülkelerinde,hükümet programları ve yatırımların esas hedeflerini ve odak noktalarını oluşturmaktadırÜlkemize bakıldığında ise bu konunun üzerinde yeterince durulmadığı ve önlemlerin yetersizliği dikkati çekmektedirRakam belirlemek icabında, okulöncesi eğitim oranı Avrupa ülkelerinde (mesela,Fransa ve İsveç’te) %100’lere varmakta olup,ülkemizde ise fakat %15’tir Siyasi otoriteler, okul çağı çocuklarımızın sayısal değerini verirken 15 milyon olarak belirtmektedirlerOysa, eğitim yaşında 4,5milyon 36 yaş arası çocuk bulunmaktadırBu rakamın 20milyon olarak ifadesi sağlandığında ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi içerisinde okulöncesi çağı çocukları için ayrılan pay, okulöncesi çocuk nüfusu oranında arttırıldığında, okulöncesi eğitimin öneminin kavrandığı emin olacaktırAvrupa Topluluğuna girme çabası içerisinde olduğumuz şu günlerde, çağdaşlığa dışarı giden yolun oysa çocukların eğitimi ile sağlanabileceği göz önünde tutulmalı,yatırım hedefleri saptanırken, çocukların eğitim gereksiniminin, doğumdan başlayarak karşılanması gereksinimi ilk önce ele alınmalıdırBu hedefe varmak için bir lahza önce okulöncesi eğitimin önemine ilişkin kampanyalarla,kamuyu bilgilendirmek ve oluşan kamuoyu ile siyasi kararlar alınmasını karşılamak gerekmektedir 36 yaş arası bilimsel olarak eğitim yaşıdırBu yaş gurubundaki bütün çocukların Anayasa’nın 42 Maddesinde kayıtlı eğitim hakkından yararlanabilmeleri için okulöncesi eğitim kurumlarının yeterli sayıya çıkarılması konusunda incelemeler hızlandırılmalı, özel yatırımcılar kredilendirilmeli ve desteklenmelidirYapılan araştırmalara tarafından, okulöncesi eğitim alan çocuklar ilkokulda okuma yazmayı, bu eğitimi almayan çocuklardan %100 daha hızlı öğrenmekte ve bu öğrenme hızı hayat boyu sürmektedirÖğrenmenin %80’i okuma yolu ile olduğundan , çocuğun kitapla erken yaşta tanışması onun öğrenme hızını fazla etkilemektedirBurada da okulöncesi eğitimde kitapların önemi açıkça görülmektedir 06 yaş arasındaki çocuğun eğitiminde en önemli rol anababaya düşmektedir böylece ilk kez başlıcababanın bilinçlendirilmesi çalışmaları yük kazanmaktadırÜlkemizde okulöncesi eğitim kurumlarının azlığı dikkate alındığında,okul öncesi eğitimi veren kitap,oyuncak ve yarı materyalin önemi ve bunların kullanımı konusunda velilerin bilgilendirilmesinin zorunluluğu açıkça görülmektedir Toplum olarak, fazla sevdiğimiz çocuklarımız ve geleceğimiz için en daimi yatırımın eğitim olduğu bilincine vardığımızda, bütün öteki sorunlarımızın kolayca çözümlendiğini göreceğizBunun için 17 Eylül tarihleri “Okulöncesi Eğitim Günleri olarak gelenekselleşecektir 7 çok geç, onun için harekete geç! Anne Çocuk eğitim Vakfı (AÇEV) okul öncesi eğitim kampanyası için yeni bir proje geliştirdi Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), mektep öncesi eğitim kampanyası ''7 Çok Geç'' dahilinde,erken çocukluk eğitimini daha geniş kitlelere duyurabilmek için bir site hazırladı AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hale Göksel Göçer, yoğun veri birikimi sonucunda mektep öncesi ve yetişkin eğitimi konusunda uzmanlaşan vakıflarının, 06 yaş dönemi eğitiminin önemi konusunda kamuoyunu cesaretlendirmek için 2 Mart 2005'te ''7 Fazla Geç'' kampanyası başlattığını belirtti 06 yaş döneminin çocukların,en seri geliştiği,büyüdüğü ve çevresinden fazla etkilendiği bir dönem olduğunu ve okul öncesindeki bu yaşlarda çocukların yaşadığı deneyimlerin, tecrübelerin, etkileşim içinde bulunduğu kişilerin ve ortamların, gelişimi ve büyümesinde belirleyici rol oynadığını açıklayan Göçer, şunları söyledi:''Bu dönemdeki eğitim eksikliğinin telafisi epeyce kuvvet Bu manâlı konuyu kamuoyuna açıklama yapmak amacıyla, kampanyanın uygulanmaya başladığı tarihten bugüne değin çok sayıda etkinlik gerçekleştiren vakfımız, kampanyanın ikinci döneminde de erken çocukluk eğitiminin gerekliliği konusunda toplumu bilgilendirmek, anne babaları okul öncesi eğitimin gerekliliğine inandırmak ve bu eğitimin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlayacak bir altyapı oluşturmak nedeniyle çalışmalarını sürdürüyor'' Göçer, kampanyanın ikinci döneminde sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, akademik çevreler ve medya öncelikle almak üzere toplumun her kesimiyle işbirliği yaparak konunun gündeme getirilmesini, tartışılmasını ve kamuoyu göre desteklenmesini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı Hedeflerine gelmek için kamuoyunu bilgilendirici incelemeler yapmayı ve mektep öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması için lobi faaliyetleri yürütmeyi planladıklarını açıklayan Göçer,açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Kampanya kapsamında bir site hazırladık ' http:www7cokgecorgwww7cokgecorg' sitesinde, çocukların 06 yaş dönemiyle ilgili olarak bilimsel incelemeler ışığında hazır ayrıntılı bilgiler bulunuyor Site,ebeveynleri eğitimcileri her yaş kesiminden insanı bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla hazırlandı Uzun vadede bir uzak eğitim modeli olarak hizmet vermesi planlanan bu çalışmanın şu aşamada aileler ve eğitimciler için güvenilir, geniş ayrıntılı bir data ve eğitim kaynağı olması hedefleniyor Ebeveynler bu siteyi ziyaret ederek hamilelik sürecinden açmak üzere çocuklarının ilk 6 yaşındaki gelişimini teşvik etmek için bambaşka konularda data, teklif ve akıl alabiliyor, sorularına cevap bulabiliyor Kampanya kapsamında insanları erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye devam edeceğiz''(alıntı)  

858,505Konular
982,720Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt