Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Okul Aile Birliği Yönetmeliği

Okul Aile Birliği Yönetmeliği
0
126

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Milli Eğitim Bakanlığı OkulAile Birliği Yönetmeliği
Meb Mektep Aile Birliği Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Niyet, Kapsam, Destek ve Tanımlar

Gaye

Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, mektepaile birliklerinin kuruluş, işleyiş, tahsis, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir

Kapsam

Madde 2 Bu Mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığına ast okulların mektepaile birliklerinin kuruluş ve işleyişi, birlik organlarının oluşturulması ve seçim şekilleri; sosyal ve kültürel faaliyetler ile kampanya ve kurslardan sağlanan maddi katkılar, bağışların kabulü, harcanması ve denetlenmesiyle kantin, açık bölge, salon ve yarı yerlerin işlettirilmesi veya işletilmesinden sağlanan gelirlerin dağıtım yerleri, oranları, harcanması ve denetlenmesine dair usul ve esasları kapsar

Destek

Madde 3 Bu Mevzuat, 1461973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Esas Kanununun 5257 sayılı Kanun ile öbür 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır

Tanımlar

Madde 4 Bu Yönetmelikte geçen;

Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,

Okul: Bakanlığa bağlı her nesil ve derecedeki devlete ait ve özel örgün ve yaygın öğretim mektepkurumunu,

Birlik: Bakanlığa bağlı okullarda kurulan okulaile birliğini,

Veli: Öğrencinin annesinibabasını veya hukuki olarak sorumluluğunu üstlenen kişiyi,

Kantin: Okullardaki büfe, kantin, nehir ocağı, yemekhane ve kafeteryaları,

Açık bölge: Okullardaki bahçe, arazi, açık alan ile sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yapıldığı muhtelif alanları,

Salon: Okullardaki spor, konferans ve çok amaçlı kapalı salonlar ile kapalı alanları,

Üye: Okulun yönetici ve öğretmenleri ile öğrenci velilerini

açıklama eder

İKİNCİ BIRIM

Kuruluş, DevirYetki ve Üyelik
Kuruluş

Madde 5 Birlik, okul ile aile arasında bütünleşmeyi gerçekleştirmek, veli ve mektep aralarında iletişimi ve meslek birliğini sağlamak, eğitimöğretimi geliştirici faaliyetleri desteklemek, fiziksel imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak ve okula bedensel katkı temin etmek üzere kurulur

Birlik kurulduğu okulun adını alır

Birliğin görev ve yetkileri

Madde 6 Birliğin görev ve yetkileri şunlardır:

a) Öğrencileri, Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri ile Atatürk İnkılap ve İlkeleri doğrultusunda yetiştirmek üzere mektep yönetimi, öğretmenler, veliler ve ailelerle iş birliği yapmak

b) Okulun amaçlarının gerçekleştirilmesine, stratejik gelişimine, fırsat eşitliğine olanak devretmek ve öğretmenler kurulunca alınan kararların uygulanmasını desteklemek amacıyla velilerle iş birliği yerine getirmek

c) Kurs ve sınavlar, seminer, müzik, tiyatro, spor, sanat, seyahat, kermes ve benzeri faaliyetler de mektep yönetimi ile iş birliği gerçekleştirmek

d) Özel eğitim gerektiren öğrenciler için ilave eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesini ve desteklenmesini karşılamak

e) Okulun yapı, tesis, sınıf, laboratuvar, atölye, teknoloji sınıfı, salon ve odaları ile bahçe ve eklentilerinin bakım ve onarımlarının yapılmasına, teknolojik donanımlarının yenilenmesine, geliştirilmesine, ilave tesis yaptırılmasına, eğitimöğretime yardım sağlayacak araçgereç ve yayınların alımına katkıda bulunmak

f) Eğitimöğretim faaliyetleri dışındaki zamanlarda okulun derslik, spor salonu, kütüphane, laboratuvar ve atölyeleri gibi eğitim ortamlarının, kamu yararı doğrultusunda kullanılmasını temin etmek

g) Okulun ihtiyaçlarını yerine getirmek için mal ve hizmet satın edinmek

h) Okulda uyulması gereken kurallar hakkında velileri bilgilendirmek ve onlarla meslek birliği yaparak, zararlı alışkanlık ve eğilimlerin önlenmesi için okul yönetimine yardım etmek

ı ) Milli bayramlar, kutlama, anma günleri, belirli gün ve haftalar ile düzenlenecek tören ve toplantıların giderlerine katkıda bulunmak

i) Öğrencilere sıhhat ve temizleme alışkanlıkları kazandırmada alınacak ortak tedbirler için katkı maddesi sağlamak

j) Ailede, okulda ve çevrede, öğrencilerle diğer çocukların iyi alışkanlıklar kazanmalarını, iyi birer vatandaş olmalarını sağlayıcı tedbirler alınmasında mektep yönetimine yardım etmek

k) Okula yapılan ayni ve nakdi bağışları kabul ederek kayıtlarını yetişmek; sosyal, kültürel faaliyetler ve kampanyalar sıralamak; kantin, açık bölge, salon ve yarı yerleri işlettirmek ya da işletmek

l) Okul yönetimi ile meslek birliği yaparak, okula ve imkanları tatmin edici olmayan öğrencilere somutmanevi takviye karşılamak Belirlenen kardeş okullara katkıda bulunmak

m) 1462003 tarihli ve 25138 sayılı Devlete Ait Gazete ’de yayımlanan Mektep Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde belirtilmiş yükümlülükleri gerçekleştirmek

n) Eğitimöğretimle ilgili kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla meslek birliği yerine getirmek

o) Eğitimöğretimi nedeniyle çalışma komisyonları meydana getirmek

p) Eğitimöğretimi geliştirici diğer etkinliklere katkı temin etmek
Madde 7 Mektep yöneticileri, öğretmenler ve veliler birliğin tabii üyesidir

Yönetici ve öğretmenin üyeliği, okulla ilişiğinin kesilmesi durumunda, velinin üyeliği ise öğrencinin okulla ilişiğinin kesilmesi halinde sona erer

Yönetim kurulunun görüşme yeter sayısının altına düşmesi durumunda mucizevi genel kurula değin idare kurulunda bulunan velilerin üyelikleri devam eder

Hem, aynı okulda başarılı olarak tahsis yapmış okul müdürü, müdür yardımcısı, öğretmenler ile okula katkı maddesi sağlayan hayırsever ve mezunlara birlik idare heyeti kararı ile birlik onur üyeliği verilebilir Iftihar üyesi genel kurula katılabilir, fakat birlik organlarında atama alamaz ve oy kullanamaz

ÜÇÜNCÜ BIRIM

Birliğin Organları

Birliğin organları

Madde 8 Birliğin organları şunlardır:

a) Genel Komite

b) Yönetim Kurulu

c) Yoklama Kurulu
Genel kurul

Madde 9 Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir Genel komite, birlik yönetim kurulunun davetiyle her sene en geç ekim ayının ardına kadar, yeni açılan okullarda ise mektep müdürünün daveti üstüne okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır

Genel komite, katılan üyelerle toplanır ve bunların çoğunluğu ile karar alır Oysa buluşma yeter sayısı, yönetim ve denetleme kurullarının asil ve protez üye sayısının dört katından, öğrenci mevcudu yüzün aşağı olan okullarda ise yönetim ve denetleme kurullarının asil ve değiştirme aza sayısının iki katından eksik olamaz

Genel komite, idare kurulunun kararı ile mucizevi toplantıya çağrılabilir

Genel komite toplantılarının yeri, zamanı ve gündemi en düşük 15 gün önceden üyelere mektep ilan panosu ve öteki irtibat araçları ile duyurulur

Genel kurul, gündem maddelerini sırası ile görüşür Gündem maddelerine ekleme ve tümdengelim yapılarak değiştirilmesinde oy çokluğu aranır

Mektep öğrenci kurulumektep öğrenci meclisiövünç kurulu başkanları ile her derslik seviyesinden seçilen birer delege öğrenci, genel kurula gözlemci olarak katılabilir

Alışılmış genel komite toplantısının yapılamaması durumunda yukarıda belirli usulle 30 gün içinde doğaüstü buluşma yapılır ve kararlar katılanların çoğunluğu ile alınır

Genel kurul toplantısı

Madde 10 Genel kurul toplantısı aşağıdaki şekilde yapılır:

a) Genel kurula katılacak üyeler toplantı katılım cetvelini imzalar

b) Toplantının açılışı, birlik başkanı ya da mektep müdürü göre yapılır

c) Açık oyla bir an başkanı ve iki yazman seçilir

d) Toplantı sonunda tüm tutanak ve belgeler yeni seçilen idare kuruluna teslim edilir

Genel kurulun görevleri

Madde 11 Genel kurulun görevleri şunlardır:

a) Idare kuruluna okul müdürü, öğretmenler kurulunca seçilen birer asil ve değiştirme müdür yardımcısı ve öğretmenin haricen, veliler arasından 4 asil, 4 yerine geçen kimse; öğrenci mevcudu yüzün altında olan okullarda ise öğretmenler kurulunca seçilen bir asil, bir yedek müdür yardımcısıöğretmen dışarıya, veliler arasından 3 asil, 3 değiştirme üyeyi yeğlemek

b) Yoklama kuruluna veliler arasından 2 asil, 2 değiştirme; öğretmenler arasından da birer asil ve değiştirme aza yeğlemek

c) Idare ve teftiş kurulu etkinlik raporlarını görüşerek ibra etmek

d) Önceliklerine göre okulun ve öğrencilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlanan tahmini bütçeyi karşılaşmak

e) İhtiyaçların giderilmesine karşın idare kurulunu yetkilendirmek

f) Okulun eğitimöğretim kalitesinin yükseltilmesine ilişkin önerilerde bulunmak

yönetim kurulu

Madde 12 yönetim kurulu;

a) Mektep müdürü,

b) Müdür yardımcıları ve öğretmenler arasından seçilen birer aza,

c) Veliler arasından seçilen dört aza

olmak üzere yedi üyeden oluşur

Öğrenci mevcudu yüzün aşağıda olan okullarda ise müdür, müdür yardımcısıöğretmen ve veliler arasından seçilen üç üye olmak üzere yönetim kurulu 5 üyeden oluşur Idare kurulunun ödev süresi bir yıldır

idare heyeti, seçimden sonraki ilk hafta içinde okulda toplanarak başkan, bir başkan yardımcısı, bir muhasip üye ve bir sekreter üye seçerek tayin dağılımı yapar

Başkan, veli üyeler arasından seçilir

yönetim kurulu başkanı, aralıksız en fazla dört kez seçilebilir

Başkan ve yönetim kurulu üyeleri benzer anda pat diye fazla birlik yönetiminde tayin alamazlar

Taksirli suçlar ile tecil edilmiş hükümler hariç edinmek üzere hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla kolay ve kaliteli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı istismar etme, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya asalet ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alımsatımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa dövme suçlarından dolayı mahkum bulunanlar ve ulus haklarından mahrum bırakılmış olanlar idare kurulunda tahsis alamazlar Tayin almış olanların bu niteliği haiz olmadıkları sonradan ya da görevleri sırasında anlaşılanların görevi sona erer

Yönetim kurulunun tahsis, yetki ve sorumlulukları

Madde 13 yönetim kurulu birlik namına tayin yapar; birliğin görevlerini ve genel kurulda alınan kararları bir plan dahilinde yürütür

Eğitimöğretimin kalitesinin yükseltilmesine ilişkin önerilerde bulunmak, karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine katkı sağlamak üzere mektep müdürlüğü ve velilerle iş birliği yapar

Ders yılı içinde asgari ayda bir toplanır Toplantılar, gerektiğinde okulun açık olmadığı zamanlarda da yapılabilir

Toplantılar en düşük 5 üyenin, öğrenci mevcudu yüzün aşağı olan okullarda ise 3 üyenin katılımı ile yapılır ve kararlar oy çokluğu ile alınır Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf ekseriyet sayılır

Birliği temsilci başkan, idare kuruluna başkanlık eder Başkan yardımcısı, başkanın bulunmadığı zamanlarda başkana vekalet eder Muhasip, birliğin kazançgider işlemlerini, sekreter de yazışmalarını yürütür Yazışmalar mektep müdürü ile koordineli olarak yapılır

idare heyeti kararları, karar defterine yazılarak imzalanır

Özürsüz olarak tekrar tekrar üç toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, istifa etmiş sayılır Bu şekilde ayrılan üyeler ile istifa, öğrencinin okuldan ayrılması veya öğrenciliğin sona ermesi nedenleriyle idare heyeti üyeliği sona erenlerin yerine değiştirme üyeler, aldıkları oy sırasına kadar asil üye olarak atama yaparlar

yönetim kurulu üye sayısının, yedeklerle birlikte karar yeter sayısının altına düşmesi halinde genel komite, başkan ya da mektep müdürü tarafından bir ay içinde doğaüstü toplantıya çağrılır Seçilen yeni idare heyeti, alışılmış kongreye dek görevine devam eder idare heyeti, yaptığı meslek ve işlemlerden dolayı genel kurula ve öteki yetkili mercilere karşısında sorumludur
Kontrol kurulu

Madde 14 Denetim kurulu, genel kurulca seçilen ikisi veli almak üzere üç asil ve üç protez üyeden oluşur Asil üyeler genel kuruldan sonraki birincil hafta içinde toplanır ve aralarında görev bölümü yapar Denetim kurulunun görev süresi bir yıldır

Denetim kurulu, altışar aylık periyotlar halinde yılda en az iki defa idare kurulunun faaliyetlerini inceler ve sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna verir Keza, idare kurulunun faaliyetlerini ayrıntıları ile inceleyerek hazırladığı raporu, etkinlik dönemi sonunda genel kurula sunar Teftiş kurulu başkanı, aralıksız en fazla dört kere seçilebilir

Taksirli suçlar ile tecil edilmiş hükümler hariç almak üzere hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, sus payı, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya haysiyet ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, devlete ait ihale ve alımsatımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa dövme suçlarından dolayı hükümlü bulunanlar ve millet haklarından yoksun bırakılmış olanlar teftiş kurulunda görev alamazlar Ödev almış olanların bu niteliği haiz olmadıkları sonradan veya görevleri sırasında anlaşılanların görevi sona erer

Çeşitli nedenlerle boşalan asil üyeliklere, yerine koyma üyeler aldıkları oy sırasına göre alınır

DÖRDÜNCÜ BIRIM

Gelirlerin Kabulü, Harcanması ve Kiraya Verme UsulüGelirler

Madde 15 Devlete Ait okullarda birliğin gelirleri;

a) Ayni ve nakdi bağışlardan,

b) Okulların bünyesindeki kantin, açık alan, salon ve sanki yerlerin işletme gelirlerinden,

c) Sosyal, kültürel, sportif, kurslar, proje, kampanya ve güya etkinliklerden sağlanan gelirlerden,

d) Öteki gelirlerden
oluşur Gelirlerin kabulü

Madde 16 –Devlete Ait okullardayönetim kurulunca;

a) Şartlı bağışlar,

b) Okulların kantin, açık bölge, salon ve sanki yerlerinden sağlanan gelirler,

c) Nakdi bağışlar, sosyal, kültürel, sportif, kurslar, proje, kampanya ve sanki etkinliklerden sağlanan gelirler ile diğer gelirler

bambaşka hesaplarda toplanır

Ayni ve nakdi bağışlar, belge karşılığı birlikçe kabul edilir Nakde çevrilebilecek ayni yardımlar, nakde çevrilerek nakdi bağışlar hesabına yatırılır Nakde çevrilemeyen ayni yardımlar, belge karşılığında mektep müdürlüğüne teslim edilir

Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz

Bağışlar, bankaya yatırılır Banka şubesi bulunmayan mesken birimlerinde belge karşılığında alınır ve en geç bir hafta içinde birliğin banka hesabına yatırılır

Alındı belgesi; müteselsil seri, deri ve sıra numarası içeren, kendinden karbonlu 50 esas ve 50 koçan yaprağından meydana gelen ciltler ya da elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form ya da sürekli form biçiminde kullanılır Form ya da kesintisiz form şeklinde kullanılacak belgelerin açıklanmış nitelikte olması zorunludur (ILAVE1) Kullanılacak belgelerin sayısı ve türü idare kurulunca tespit edilerek karar altına alınır

Kiraya verme usulü

Madde 17 Resmi okullarda birlik; kantin, açık alan, salon ve güya yerleri, eğitimöğretimi aksatmayacak şekilde başta işletmecilere kiralama usulü ile işlettirir ya da işletebilir

Bu yerler, 891983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35d ve 51g maddeleri uyarınca pazarlık usulü ile kiraya verilir ve kiralamada taraflarca anlaşma düzenlenir (ILAVE2)

Kantin, açık bölge, salon ve sanki yerlerin muhammen değerinde tespiti ve kiralanması;

a) Muhammen değer tespiti; valilikkaymakamlıkça görevlendirilecek ililçe milli eğitim müdür yardımcısışube müdürü başkanlığında mektep müdürümüdür yardımcısı, birlik başkanı, defterdarlıkmal müdürlüğü, gerektiğinde özel yöneticilik müdürlüğü temsilcisi ile varsa ilgili iş odası temsilcisinin katılımıyla oluşturulacak komisyonca belirlenir Aylık kira bedelinin belirlenmesinde okulların açık olduğu günler dikkate alınır

b) Kiralama işlemleri, valilikkaymakamlıkça görevlendirilecek ililçe milli eğitim müdür yardımcısışube müdürü başkanlığında mektep müdürü, birlik başkanı, defterdarlıkmülk müdürlüğü, gerektiğinde özel yöneticilik müdürlüğü temsilcisinin katılımıyla oluşturulacak ihale komisyonunca yapılır

Kantin ve sanki yerlerin kiralanmasında yapılacak ihalelerde, katılımcılardan ustalık belgesi istenir Ancak katılımcıların hiç birisinin el yatkınlığı belgesi bulunmaması durumunda sertifika, kurs bitirme belgesi, kalfalık veya iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olma şartı aranır

Taksirli suçlar ile tecil edilmiş hükümler hariç elde etmek üzere hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine aleyhinde işlenen suçlarla basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, üçkâğıt, sahtecilik, inancı istismar etme, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı ya da itibar ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alımsatımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından nedeniyle hükümlü bulunanlar ve kamu haklarından mahrum bırakılanlar ihalelere katılamazlar

Kantin ve güya yerlerde, alanlarında mesleki ve teknik eğitim diploması, sertifika, kurs bitirme belgesi, kalfalık, uygunluk ve iş yeri açma belgelerinden asgari birine sahip eğitimöğretim ortamına ve öğrenci psikolojisine ahenk sağlayabilecek kişiler istihdam edilir

İhale komisyonu başkanı ve üyeleri ile birliğin yönetim ve kontrol kurulu üyelerinin üçüncü dereceye dek yakınları ihaleye katılamaz

İşletme hakkı bahşedilen yerler, kiralama amacı dışarıya kullanılmaz

Gelirlerinin dağılımı

Madde 18 Devlete Ait okullarda kantin, açık alan, salon ve yarı yerlerin birliklerce işletilmesi halinde, işletilen yerin gayri safi hasılatının %1 i birlikçe, işletmecilere kiraya verilmesi halinde ise elde edilecek gayri safi gelirin %3 ü, üçer aylık dönemler halinde, peşine düşüp takip eden ayın yirmisine değin Hazineye talep bedeli olarak işletmeci göre defterdarlıkmal müdürlüğüne ödenir Arz bedelinin ödenmesinin takibinden mektep müdürü ve birlik yönetim kurulu başkanı sorumludur

Okulların kantin, açık bölge, salon ve güya yerlerinden sağlanan kira gelirlerinden arz bedeli düşüldükten sonradan kalan net işletme gelirlerinin % 80 i birliğin, % 10 u ilçe ulusal eğitim müdürlüğünün, % 10 u il milli eğitim müdürlüğünün ilgili banka hesaplarına aktarılır Büyükşehir statüsünde olmayan il merkezlerindeki birliklerde ise gelirin % 20 si il milli eğitim müdürlüğünün ilgili banka hesabına yatırılır

İlilçe ulusal eğitim müdürlükleri hesaplarına yatırılan paralar, ililçe milli eğitim müdürünün ya da görevlendireceği ilgili müdür yardımcısışube müdürü başkanlığında iki okul müdürü ve iki birlik başkanından, mülki amirin onayı ile oluşturulan komisyonca ilk önce imkanları kısıtlı olan okulların ve öğrencilerinin eğitimöğretimle ilgili ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ilgili birliğin hesabına aktarılır Hem, ililçe ulusal eğitim müdürlüklerinin eğitimöğretimle ilgili gerekli ihtiyaçlarında kullanılabilir

Gelirlerin harcanması

Madde 19 Birliğin gelirlerinin, okulun bütçe disiplini çerçevesinde, eğitimöğretim giderleri ile maddesel imkanlardan mahrum öğrencilerin gerekli ihtiyaçları için harcanması esastır Harcamalar, idare heyeti kararıyla belgeye dayalı olarak yapılır Mal ve hizmet alımları, usulüne tarafından oluşturulacak komisyonlarca yapılır

Banka hesabındaki paralar, mektep müdürü, birlik başkanı ve muhasip üyenin müşterek imzalarıyla çekilir Başkanın bulunmadığı zamanlarda başkan yardımcısı yetkilidir

Alınan demirbaşlar okulun demirbaş defterine kaydedilir ve ayniyat makbuzunun bir örneği masraf belgesine eklenir

yönetim kurulu, takvim tahmini bütçeyi ve yıl sonu finansal raporunu mektep duyuru panosu ile öteki iletişim araçlarından yararlanarak duyurur

İlgili mevzuatına kadar tutulan gelirgider kayıtları üçer aylık aralıklarla velilerin görebileceği şekilde bildiri panosunda veya öteki irtibat araçları ile duyurulur

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tutulacak Defter, Dosya ve Belgeler Tutulacak defter, dosya ve belgeler

Madde 20 –Yönetim kurulunca;

a) Genel komite tutanak dosyası,

b) yönetim kurulu karar defteri,

c) Gelengiden belge defteri,

d) Kazançgider defteri,

e) Harcama belgelerinin yer aldığı dosya,

f) Idare kurulunca gereklilik duyulan diğer dosya ve evraklar,

g) Parasal mevzuat hükümlerine kadar düzenlenen gelir makbuzu,

h) Parasal mevzuat hükümlerine göre düzenlenen gider makbuzu,

i) Kantin, açık alan, salon ve yarı yerlerin birliklerce işletilmesi halinde oluşacak iktisadi işletmeler için 213 sayılı Vergi Yöntem Kanunu hükümleri gereğince düzenlenen belgeler ve defterler

usulüne tarafından tutulur

Tutulan defter, dosya ve belgeler okulda muhafaza edilir

ALTINCI BÖLÜM

Farklı Alanlara Yönlendirilmiş ve Son Hükümler
Birliklerin yapamayacağı işler

Madde 21 Birlikler, ulusal eğitim mevzuatına aykırı araştırmalar ile siyasi faaliyet ve kişilere çıkar sağlayıcı iş ve işlemler yapamaz

Kontrol

Madde 22 Birlikler, en az iki yılda bir olmak üzere Bakanlıkvalilik veya ililçe milli eğitim müdürlüklerince milli eğitim mevzuatına ve Türk Canice Kanunu hükümlerine tarafından denetlenir

Hüküm bulunmayan haller

Madde 23 Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 1739 sayılı Ulusal Eğitim Esas Kanunu ile ilgili öteki genel hükümler uygulanır
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

Madde 24 1851983 tarihli ve 18051 sayılı Devlete Ait Gazete ’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı OkulAile Birliği Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır

Geçici Madde 1 Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş olan birlikler, kuruluşlarını altı ay içinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun ışık halkası getirir
Yürürlük

Madde 25 Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarınca hazırlanan buYönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme

Madde 26 Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür *