Öğretimde strateji, usul, teknik kavramları Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe varmak için seçeceği öğretim metodu, dağıtılmış teknikler ve hattâ değerlendirme biçiminin uyum içinde olmalarıdır Bir Takım eğitim amaçlarına ulaşmada, diğerlerinden daha yerinde ve bereketli yollar, stratejiler vardır Öğretmenler genel olarak kendilerinin merkezde olduğu, dersin akışını ve öğrencileri yönlendirdiği, değerlendirmeyi kendilerinin yaptığı öğretim stratejileri tespit ederler Data vermeye dayanan derslerde genel olarak öğretmen sunuşunun ağırlıklı olduğu bir strateji izlenir Burada dersin akışını güzelleştirecek, sınıfın dikkatini canlı tutacak sorucevap ve örnek verme teknikleri ile düz anlatımın sıkıcılığı giderilir Eğer hazırlanmış sistemli bilgiler verme yerine, öğrencilerin araştırıp bulmaları ya da ham bilgileri işleyerek daha sistemli bilgiler oluşturmaları isteniyorsa, o süre öğrenci merkezli öğretim stratejileri izlemek gerekir Öğretim metod ve teknikleri, öğretim stratejilerinin yapı taşlarıdır Bazı eğitimciler, öğretim metodunun bir öğretim tekniğiolduğunu savunurlarken, bazıları da tekniği, daha geniş olan metodun içindeki bir takım ufak işleri yapma yolu olarak anlarlar Yani, bir metodun içinde dağıtılmış teknikler kullanılabilir Tüm derslerde tek bir metod veya teknik kullanan hoca fazla başarılı olamaz Yine De öğretmenin genel bir plânı, bir stratejisi olacaktır; ama eğer işler plânlandığı gibi gitmiyorsa, derhal plânı gözden geçirip zorunlu maksat düzeltme, usul ya da teknik değişim işlerini yapabilmelidir Öğretmenin, kendisini merkezden çıkarıp yönlendirici konumuna çekerek oluşturduğu öğretim stratejisine, keşfetme (keşif) yoluyla öğretim yaklaşımıdenmektedir Burada öğretmenin görevi, sorulan soru ve verilen örneklerle öğrencileri öğrenmeye hazır ülkü getirerek öğrencilerin konuyu inceleme ve birleşim yoluyla geliştirmelerini ve pekiştiricilerle öğrencilerin konu hedeflerine ulaşmalarını sağlamaktır Bir diğer öğretim stratejisi, araştırma ve inceleme aracılığıyla problem çözmedir Bu, öğrencileri bilimsel araştırma yöntemlerine alıştırma yaklaşımıdır Öğrenci, çevredeki problemleri algılar, tanımlar, verileri toplar, geçici çözüm yolları geliştirir ve bunların olası olup olmadığını deneme eder Bu şekilde yetişen öğrenciler, gelecekte karşılaşacakları problemleri de bilimsel zihniyet ve metodlarla çözmeyi öğrenmiş olurlar Yalnız, bu stratejiyi uygulayan öğretmenler keza usul hem de araçgereç yönünden öğrencilere takviye etmelidirler Bu stratejide örnekolay, laboratuvar, problem çözme gibi metodlar kullanılabilir Tam öğrenme stratejisi, B Bloom göre geliştirilmiştir Burada, adeta tüm öğrencilerin, okulda kazandırılmaya çalışılan yeni davranışları öğrenebilecekleri esas alınmıştır Bunu sağlamak için, öğrenmedeki bireysel farklılıklar en üye indirilmelidir böylece hoca, yeni anlatacağı konu veya kazandıracağı davranışı öğretmeye başlamadan önce, önşart olan öğrenmeleri evvelden gerçekleştirmelidir Öğrencinin bilişsel ve duyuşsal antre özelliklerini (veri ve davranışlarını), yeni konuyu öğrenmeye esas oluşturabilmesi gerekir İkinci olarak, öğretim sırasında öğrenciye gerekli ipuçları verilerek, öğrencinin derse katılımı sağlanarak, gerekli pekiştirmeler yapılıp dinç geri bildirimlerle eksikler tamamlanıp düzeltmeler yapılarak çok iyi bir öğretim hizmeti verilir Bu stratejide, öğrencinin akademik benliğinin ve okula karşısında olumlu tutumunun oluşabilmesi için, hemen tüm öğretim yöntem ve teknikleri kullanılır Ali Özdaş Öğretim Ilke ve Yöntemleri, İstanbul 1997