Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ödüllendirme etkili bir disiplin aracıdır

Ödüllendirme etkili bir disiplin aracıdır
0
73

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Ödüllendirme etkili bir disiplin aracıdır ödüllendirme ve motivasyon, ödüllendirme yönetmeliği, ödüllendirme sistemi, ödüllendirme yöntemleri, ödüllendirme sistemleri, disiplin yönetmeliği Ödül ve cinayet çocuk eğitiminde çoğu kez kullanılan ve gündeme gelen başlıklardan… genellikle iyi davranışın ödüllendirileceği, kötünün de cezalandırılacağı bilinir Oysa ebeveynler çocuğun gelişim dönemlerine kadar çeşitlilik bildiren tutumlarını bütünüyle bilemediklerinde, ödül; bazen rüşvete bazense daha artı sorun yaşamama adına kötü davranışın mükafatlandırılmasına dönüşebiliyor Psikiyatrist Dr İbrahim Bilgen, ödülün dürüst zamanda ve içten biçimde uygulanması konusunda bilgiler veriyor Biz anne ve babalar çocuklarımızı ne zaman ödüllendirmemiz ne vakit ödüllendirmemiz gerektiğini bazen karıştırabiliyoruz Bilinmesi gereken hatalı bir hareketi ödüllendirmenin, çocuğun gelişimi açısından fena olabileceği, bununla beraber geciktirilmeden çocuğa verilen bir ödülünde, hiç varsayım edemeyeceğimiz boyutlarda çocuğumuz üzerinde iyi sonuçlara neden olabileceğidir Davranışlarımız çocuklara ayrı mesajlar verebilir Çocuğumuz her mızmızlandığında ya da ağlayarak bir şeyler istediğinde onun dediklerini yapıyorsak esasında çocuğun bilinçaltına şunu işliyoruz; “ Bu dünyada her ağladığında her şey senin ellerine sunulur İşte burada farkında olan olmadan çocuğun kötü davranışını ödüllendirmiş oluruz oysa bu dürüst olmayan bir davranıştır Dürüst olanı ise; çocuğumuz ağlayarak bir şeyler istediğinde, ağlamasına niçin olacak önemli bir durumu yoksa ve bundan kesin isek bu davranışına duyarsız kalmak, fakat sustuğunda ise, hemen onunla ilgilenmek olmalıdır Çünkü dünyada cezalandırılan tutum hemen sönerken ödüllendirilen tutum devam eder Onun her şeyi ağlayarak istemesi gibi istenilmeyen bir davranışı, her ağladığında onunla ilgilenerek ödüllendirmemiz bu istenilmeyen davranışın sürmesine neden olacaktır Çünkü biz burada İSTENİLMEYEN DAVRANIŞI ÖDÜLLENDİRMİŞ oluyoruz Aileler, çocuklarında hangi davranışı cezalandırıp hangi davranışı ödüllendireceklerini bilmelidirler Çocuğunuz HANGİ YAŞTA OLURSA OLSUN onu “ SENİ SEVİYORUM FAKAT ŞU DAVRANIŞINI SEVMİYORUM şeklinde uyarmanız dürüst olacaktır Ondan sonrada anne ve baba olarak hatta çocuğunuzun çevresindeki cümbür cemaat, çocuğa benzer davranışı sergilemelisiniz Anne veya babanın çocuğa ayrı iletilerde bulunması istenilmeyen davranışın düzelmesinden daha fazla bozulmasına neden olacaktır Peki, anne ve babalar çocuklarına neden disiplin uygulayamaz veya kimler bu konuda daha zayıftır, şu anda bunları sizlerle paylaşmak istiyorum 1 grup DEVASIZ ANNE BABA: Bu durumdaki anne veya baba çocuğunun değişmeyeceği düşüncesindedir 2 grup ÇOCUĞU İLE ZITLAŞMAKTAN KAÇINAN ANNE BABA: Bu grupta yer alanlar, çocuğuna karşı çıkmaktan kaçınır Bildiklerini uygularken kendisi bile buna o kadar inanmadığı için çocuk bunun farkına varır Sıkça, çocuğunun kendisini dinlemediğinden ve artık başa çıkamadığından yakınır En büyük korkuları ise suç oluşturan uygularlarsa çocuklarının sevgisini yitirecekleridir “ Sen kötü bir annesin ya da “ Sen nasıl bir babasın, keşke Kerem’in babası benim babam olsaydı gibi cümleleri duyduklarında yıkılırlar ve disiplin uygulayacak iradeleri kalmaz 3 grup ENERJİSİ AZ ANNE BABA: Bu grubun en büyük üyelerini çalışan anneler oluşturur Akşam eve bitap bir şekilde geldikten sonradan dahası çocuğun disiplin kuralları ile uğraşacak enerjileri yoktur Bu yüzden çocukları ile sık sık inatlaşırlar 4 grup SUÇLULUK DUYGUSUNA KAPILAN ANNE BABA: İkinci grup ile fazla eş yanları olan bu grup üyeleri ise, çocuğuna disiplin uygulamaya kalkıştığında suçluluk şehvetli duyar Çocukta bunu fark ettiği için çoğu kez ona suçluluk duygusal uyandıracak sözler söyler Yani bir kısır döngü oluşur 5 grup ENGELLENEN ANNE BABA: Çocuğuna disiplin kurallarını uygulamaya çalışan kişi; eşi, annesi, komşusu, kayınvalidesi tarafından engellemeler veya imalı sözler ile karşılaşır Bu grupta yer alan bir üyede bendim Çocuğuma babamın ismini verdiğimden, onların yanına bir kaide uygulamaya çalışsam babam ya da annemin kısıtlamaları ile karşılaşırdım Dedesinin ismini vermenin, onlar için torunlarına daha çok karışma hakkı verdiğini, o dönemlerde daha iyi anlamıştım Ve doğrusu çok zor bir durum olduğunu iyi biliyorum Çocuğunuza disiplin uygulamanıza bozulanların, aynı zamanda, yarın bir gün (aynı kişilerin) çocuğunuza iyi disiplin uygulamadınız diye sizi suçladıklarını göreceksiniz 6 grup SORUNLU ANNE BABA: İşten, eşten, kayınvalideden, parasızlıktan çektikleri artık canlarına tak etmiştir Bu yüzden de bu nesil anne ve babalar, “ Benim derdim bana yeter, ne çocuk disipliniymiş, ben disiplin mi gördüm? diyenlerdir ya da annebabada, depresyon, mutsuzluk vardır Tükenmişlik vardır Kendisini değersiz hissediyor ya da hissettiriliyordur Bu durumda da en kayda değer disiplin uygulamasının çocuğuna bağırmak ya da dövmek olduğuna inanır Esasında bunu hiç istemez ama isteksiz olarak yapar daha sonrasında da vicdan azabı duygusu yaşar Kendinizi eğer bu tanıtmaya çalıştığım anne veveya baba sınıflamasından birisine yakın görüyorsanız hiçbir şey için geç yok Çünkü yaşam siz değişmeye başladığınızda değişmeye başlayacaktır İşe ilk olarak eşiniz ile anlaşarak başlamalısınız Çünkü daha önce de belirtmeye çalıştığım gibi eşiniz ile aynı iletileri çocuğunuza vermediğinizde çocuğunuzun karakter gelişimine hasar vermeye başlarsınız Çocuğunuza veri verin id Fazla farklı alanlara yönlendirilmiş ödül ve suç oluşturan sistemleri vardır Yalnız lütfen çocuğunuzun hangi davranışına aleyhinde ne yapacağınızı çocuğunuz ile başta paylaşın Siz bir bankadan kredi almak istediğinizde bankanın şartlarının neler olduğunu nasıl öğreniyorsanız çocuğunuzun da hangi davranışına karşısında nasıl davranacağınızı bilmesi hakkıdır Çocuğa anlayacağı dille izah etme yapın “Odana git ve düşün! gibi cezaların işe yaramadığını düşünüyorum Çocuğunuz sizi öfkeli görür görmez odasına gider, düşünür ya da düşünüyor gibi yapar Yarın bir gün çocuğunuz düşünmekten dehşet ederse hiç şaşırmayın Çünkü çocuğunuza hangi davranışını onaylamadığını söylemediniz Nasıl değiştireceğini belirtmediniz Birde odada yalnız kalma açık havada düşünme cezası verdiniz Bu kısıtlı alanda her ceza ödül sistemini sizlere açıklama yapmak istesem de oysa birkaç tanesinden bahsedebileceğim Bahşetme zamanı ne süre? Her şeyi gözyaşları içinde isteyen bir çocuğa anne ve babası olarak artık gözyaşları içinde istediğinde kendisi ile ilgilenmeyeceğinizi ama anne veya baba diyerek sıkıntısını anlattığında onunla ilgileneceğinizi belirtin Kuşkusuz çocuğunuz buna inanmayarak uygulamaya koyacaktır Bu durumda içinizde bezginlik olacaktır Lakin ağladığında onunla ilgilenmemek yetmez Katiyen fakat asla gözünüzün ucu ile bile onunla göz göze gelmeyin Hiç merak etmeyin o sizin ne yapacağınızı gözlediği için kesintisiz gözünüze bakacaktır Lakin vesvese batmış bir ifade ile gözünüzün ucu ile bakarken yakalanırsanız, çocuğunuz için bu yakalanmanın anlamı; “ Eksik bir süreleri kaldı daha artı bağırarak ağla, çünkü fazla dayanamayacaklar olacaktır Fazla can sıkıntısı çekerseniz odayı terk edebilirsiniz Lakin bundan önce odanın, çocuğunuz açısından emniyetli olduğundan belirlenmiş olmalısınız Çocuğunuzda muhtemelen arkanızdan gelecektir Bir ara ağlaması durduğunda bu işin bu dek kısa süreceğini düşünüyorsanız da fazla yanılırsınız Çünkü çocuğunuz daha pozitif haykırmak için kuvvet topluyordur giderken göz göze gelirseniz detone olmuş ve daha yüksek bir ses ile ağladığına şahit olacaksınızdır Bu huzursuz bekleyiş bir ara bitecektir İşte o anda olumlu davranışı bahşetme zamanı gelmiştir Anında çocuğunuza dönerek ve onun yükseklik seviyesine inerek “ Efendim, bir şey mi diyeceksin oğlum veya kızım? “ deyin Bu durumda çocuğunuz sizin o eski istikrarlı konuşmanızı hatırlayarak “Evet bu dek vakit ağladım bana bakmadılar fakat sustum benimle ilgilendiler i algılayacaktır Bu durumda kötü davranışı cezalandırarak olumlu davranışı ödüllendirmiş olduğunuz için olumlu davranış devam edecektir Fakat şundan muhakkak olun fakat aile fertlerinden birsi bu davranışı bozduğunda çocuğunuz hemen yine eskiye dönecektir bu nedenle aile olarak herkesin bu davranışa kararlılık ile devam etmesi gerekmektedir Çünkü çocuklar için çoğu şey “ ya hep ya da hiçtir  

858,505Konular
982,672Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt