bilgisayarci
FD Üye
Manisa’da bulunan Vestel fabrikasında çalışan çalışanlar koronavirüs olaylarının inanılmaz boyutlarda olduğunu söyledi. Ölümlerin de yaşandığını belirten personeller daha evvel Kovid-19’a yakalanan arkadaşlarından uzak durmaya çalışırken artık emekçilerin birçoklarının hasta olması nedeniyle kimsede bu türlü bir tasa olmadığını söyledi. Hastanede tedavi gören bir çalışanın eşi de “Hastaneye gelen herkese Vestel çalışanı mısın diye soruyorlar” dedi.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Vestel’de çalışan bir emekçi en son yapılan bilgilendirmede 5 arkadaşlarının hayatını yitirdiğini söz etti.
Fabrikada 08.00-20.00/20.00-08.00 biçiminde iki vardiya halinde üretimin devam ettiğini belirten personel, “Anlayacağınız koronavirüs ister gelsin ister gelmesin üretim devam ediyor, çarklar dönüyor. Personeller hasta da olsa üretimde çalıştırılıyor ve bu hastalığın çalışanlar ortasında yayılması süratle çoğalıyor. Bu durumdan korkan ve huzursuz olan personeller seslerini çıkartmakta ürkek davranıyorlar zira kısa çalışma ödeneğinin ne olduğunu da yaşayan insanlardan gördüler. Mevti görüp sıtmaya razı olan bir tavırla çalışmaya devam ediyorlar” dedi.
Evrensel’den Aksiyon Demirhan’a konuşan Vestel personeli, OSB’deki birçok fabrikada çalışanlara test yapılmaya başlandığını söz ederek, “Eğer durum bu kadar ciddiyse ve hastanelerde yer olmadığı bilgisi ile birlikte değerlendirilirse halk sıhhati üzerine konuşacak çok şeyimiz var demektir. Zira personeller bu koşullarda üretime devam ederken teker teker can vermeye de devam edecek üzere gözüküyor” diye konuştu.
"ÇALIŞMA ORTAMINDA ARA OLMUYOR"
Vestel’de çalışan ve daha evvel Kovid-19 olduğu için 9 gün hastanede yatmış bir diğer personel de hastanede yatarken tabibin, hastanedeki çoğunluğun Vestel personeli olduğunu söylediğini aktardı. Makine bakım kısmında çalışan emekçi, fabrikadan bir arkadaşlarının bayramdan 2 gün evvel koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini söyleyerek, “Çalışma ortamında aralıklı olamıyoruz zira birlikte yapmamız gereken işler oluyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. İçerisi çok sıcak, siperlikle çalışmak çok sıkıntı. Bundan ötürü tutanak yiyen arkadaşlarımız oluyor fakat o denli de çalışılmıyor” dedi.
"YAN YANA ÇAY İÇMEK YASAK, ÜRETİM SERBEST"
Çalışanların yan yana durdukları gerekçesiyle çay istirahat saatlerinin kaldırıldığını belirten Vestel emekçisi, “İçerde bir arada çalışıyoruz lakin çay molalarını yasaklıyorlar. Birinci tahlil olarak emekçilerden kısıyorlar, krizi fırsata çevirmeyi güzel biliyorlar. Servisler tam kapasite çalışıyor. Çay içmek yasak fakat serviste taban tabana oturmak, yakın üretim yapmak özgür. Mantığa ters şeyler yapıyorlar. Ben de dahil olmak üzere birçok emekçinin psikolojisi bozuk. Aklı başında ve sorgulayan her insanın psikolojisi bozuk şu an. Çalışıyoruz lakin korkarak” diye konuştu.
“Mesela ben Kovid olumlu çıktım. Sonra fabrikaya geldiğimde beşerler benden uzak durmaya çalışmadı zira çok fazla hadise var. 100 emekçi yalnızca hasta olsa tahminen göze batardık lakin herkes hasta” diyen personel, etraflarında bir sürü yeni hadise duyduklarını belirterek hastalığı ağır atlatan çok arkadaşlarının olduğunu ve bu türlü bir ortamda çalışmanın güç olduğunu söyledi.
"12 SAAT ÇALIŞMAYA 2 BEZ MASKE KÂFİ Mİ?"
Vestel’de virüs kapan ve Merkezefendi Hastanesinde tedavi gören bir bayan emekçinin eşi de yaşadıkları durumu şöyle anlattı: “Eşim başta grip gibisi semptomlar gösterdi. Arife günü kötüleşince hastaneye götürdük. Eşimin çalıştığı kısımda 3 tane bant var ve her bantta 150 kişi çalışıyor. Başka kısımlarla birlikte tek vardiyada en az bin kişi bir arada çalışıyor. Eşimin çalıştığı banttakilerin birden fazla şu an hastanede yatıyor” dedi.
Üretim kısmında çalışan bir personelin eşi, Vestel’in personellere yalnızca yıkanabilir 2 maske verdiğini söyleyerek “Bu beşerler 12 saat çalışıyor. 2 bez maske kâfi midir? Kaldı ki ruhsal olarak virüs olduğu bilinen bir ortamda bir insan nasıl randımanla 12 saat çalışabilir? Çalışanların hepsine test yapılmalı, müspet çıkanlar muhakkak mühlet çalıştırılmamalı. Bütün bunlar yapılırsa herkes tahminen daha rahat çalışacak. Herkesin konutta ailesi var. Beşerler bile bile lades diyerek çalışıyor, mecburiyetten” diye konuştu.
Emekçinin eşi hastanedeki yoğunluğu belirtmek için “Hastaneye gelen herkese Vestel çalışanı mısın diye soruyorlar” dedi.
Mevzuyla ilgili aradığımız Vestel fabrikası idaresinden “Dönüş yapacağız” karşılığını almamıza karşın iki gündür dönüş yapılmadı.