Nişanlı iken nikâh kıymak rüyada imam nikahı kıymak rüyada imam nikahıyla evlenmek nişanlılıkta nikahı nikah kıyma oyunları nişanlıyken kıyılır mı Nişanlı iken nikâh yapmanın pişmanlıkları ! Soru: Nişanlandıktan sonra erkek çocuk tarafı resmî nikâhtan önce dinî nikâhta ısrar etti Ben de kabul ettim İki tarafın da ailelerinin iştirakiyle evimizde dinî nikahımızı yaptık Maksadımız da birbirimizi daha yakından tanımak, negatif yanlarımız varsa yolun başında saptama ederek ya düzeltmek ya da daha ileri gitmeden geri dönmekti Nitekim öyle de oldu Bana her yerde fazla olumlu görünen genci nikâhtan sonradan daha yakından tanıma fırsatı buldum Gördüm ki, kendine ait sıcacık inançları yanına bağımlılık derecesinde alışkanlıkları da var Hayatı biriyle paylaşma, kararları müşterek alma diye bir paylaşım ise onun dünyasında hiç yok Evlendikten sonradan da tek başına karar vermede ısrar edecek, beni de kendi yanında tek başına aldığı kararlarına uymaya zoraki bir esir gibi kullanacak! Birkaç kere, ben bu anlayışa izaç değil diktatörlük diye baktığımı söylememe karşın hayatta tüm kararları kendinin alacağını, başkasını kendi kararlarına karşılıklı edemeyeceğini açıkça söylemekten vazgeçmeyişi, benim yüzüğü iade etmeme sebep oldu Yani aslında ayrıldık Ancak o acilen beni boşamıyor, yani nikâhımı vermiyor, ne yapmalıyım? Bölünmüş elde etmek için mutlaka beni boşaması mı gerekir dinen? Boşamazsa bölünmüş sayılamaz mıyım? *** Efendim, bu konulara ait fazla sorular gelmekte, maalesef olumsuz olaylar da yaşanmaktadır Halbuki biz bu köşede epeyce açık seçik uyarı yazıları da yazmış; Nişanlılık döneminde birbirinizi iyice tanımadan dinî nikâh yapmayınız, kendinizi baskı duruma sokmayınız!diye hatırlatmalarda da bulunmuştuk Buna rağmen daha işin başında dinî nikâh yaparak büyük bir yanlışa girenler olmakta, sonradan da böyle nahoş olaylar yaşamaya mecbur kalmaktalar Burada en ilk olarak yapılan hatalı şu olsa gerektir: Dinî nikâh yapalım da aradan mahremiyet kalksın, daha yakından tanışalım, uyuşamayacağımız, anlaşamayacağımız yanlarımız varsa yeniden saptama edip yolun başında iken hemencecik geri dönelim gibi fazla akılcı ve günahsız bir bahane Halbuki bu çok akılcı ve günahsız düşünceyi gerçekleştirmek için mutlaka dinî nikâh yaparak dönülmesi kuvvet yola girmek gerekmez Dinî nikâh yapmadan da taraflar umuma açık yerlerde, aile bireylerinin bilgi ve müşahedeleri içinde, bilhassa kızın itibarına gölge düşürmeyecek ortamlarda bir araya gelirler, her meseleyi görüşüp konuşabilirler Evlilik hayatından beklediklerini beklemediklerini, vazgeçilmezlerini olanca açıklığıyla tüm boyutlarıyla konuşabilirler Hatta konuşmalıdırlar da Bütün bunları etraflıca konuşup anlaştıktan sonra resmî nikâhla dinî nikâhın zamanının geldiğini düşünmeliler Böylesine bir tanışma araştırmayı tamamlamadan nişanlılık döneminde dinî nikâhı hemen yapmak, büyük bir hatayı baştan işlemek demektir Bundan Böyle bu nikâhı hükümden kaldıracak çare, nikahını verdiği gencin onu boşaması, yada tarafları temsil eden hakem heyeti araya girerek, onları ayırması Böylece bir tarafın bir tarafa zulume yönelmesine fırsat vermemek hedeflenmiştir Evet, nişanlılar resmî nikâhtan önce dinî nikâh yaparak birbirlerini daha pozitif sıkıntıya sokmamalılar Nişanlılık dönemi aramak, birbirlerini tanıma dönemi demektir Tanınma ise nikâhtan önce olur, nikâhtan sonra tanımanın faydası olmaz Nikâhtan önce taraflar, birbirlerini şaibe altına sokmayacak gizlilik ortamlarında mutlaka konuşmalı, bir gizlilikleri katiyen kalmamalıdır ancak, nikâhtan sonradan sürprizlerle karşılaşmasınlar, mutluluğu gölgeleyecek pişmanlıklar yaşamaya zoraki olmasınlar Ahmed Şahin kaynak:mumsemacom