Çokça kilo almanın çocukluktan ve aileden gelen alt yapıları vardır. Örneğin memleketimizde düşük yükle doğan bebekler ergenlik ve gençlik çağlarında daha kilolu olurlar. Bunun sebebi büsbütün ailenin bebeğin büyümesi için yaptığı kusurlardır. Evladınız her adımda sizi örnek alır, yani kendi beslenme yanlışlarınızı teğe bir çocuğunuzda görebilirsiniz.
Bir başka sebep kronik metabolizma hastalıklarıdır. Bu da genetik alt yapınıza bağlı ve nispeten önlenebilir bir durumdur. Ailenizde var olan illetleri bilir ve bu illetlere makul beslenir ve yaşarsanız illetlerin çıkış sürecini erteleyebilir velev hastalık oluşumunu önleyebilirsiniz. Fakat en yaygın sebep ne yazık ki bunlardan hiçbiri değildir.
En yaygın sebep farkında olmadan yaptığımız beslenme yanlışlarıdır. Mesela bahar gelirken vermek istediğiniz bir kaç kilo için ekmeği kesmek, şekerden ve şekerli yiyeceklerden uzak dururken şekerli içecekler tüketmek-ki yiyeceklerden çok daha ziyade şeker içerirler. Daima light/diyet eser kullanarak mide hacminizi genişletmek ve daha çokça besin tüketmek. Su konumuna likitleri tüketmek çay, kahve, meyve suları, maden suları, doğal içecekler vs. Bir kezden bir şey olmazları tekrarlamak. Yemek istediğiniz gelgelelim kilo almanıza sebep olabileceğini düşündüğünüz besinlerin azcık ucundan tatmak ve en değerlisi mucize diyetler yapmaktır.
Mütemadi salata üzere yüksek posalı besinlerle beslenmek kilo idaresinde yapılan en büyük günahlardandır. Sebzeler kendi hacimlerinin yaklaşık 50 katı su çekerek midede tokluk hissi yaratırlar ama mide balon üzeredir. Bir vade sonra bu hacme alışır ve daha ziyade besin almanız gerekir. Salata ya da zerzevat ölçünüzü arttırdığınızda ise vücudunuza gereken yararlı mineral ve vitaminleri de posa ile birlikte atarsınız.
light eser tüketimi de emsal bir sonuca götürecektir. Bunun mahalline şayet kronik bir metabolizma hastalığınız yoksa sıradan eserleri birer porsiyon olarak tüketmek daha yararlıdır. Öğün sayınızı arttırıp hacmi azaltarak midenizi küçültebilir ve hangi yemekten ne ölçüde yiyebileceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
Ekmeği kesmenin zararı ise açlık çekmek olacaktır. Ekmek ne çeşit olursa olsun gluten yani beyaz un içermek zorundadır; zira ekmek yapısını sağlayan şey gluten proteinidir. Ekmeği kestiğiniz vakit doymak için ya yemek ölçünüzü arttırırsınız ya da aç kalırsınız. Yemek ölçüsünü arttırmak biraz evvel bahsettiğimiz mide genişlemesinin yanında bir de fazladan yağ almanız manasına gelir. Zira zerzevat yemeği de olsa pişen her yemeğe yağ konulur. Halbuki ki ekmek yağsızdır. Aç kaldığınızda ise yüksek kalorili her yiyecek size cezbedici gelecek ve biraz ondan biraz bundan yiyerek hesapsız kalori almaya başlarsınız.
Bir şeyin azcık ucundan aldığınızda ne olur? Şayet bir porsiyon tarafsanız içerisinde yan alan karbonhidrat protein ve yağları hesaplayıp günlük beslenmenizden çıkarabiliriz lakin bir çatal ya da bir lokma aldığınızda bunun hesabını yapamayız ve aldığınız kalori size göbek ve basen olarak geri döner.
Su alanına likit tükettiğinizde ise vücudunuzun muhtaçlık duyduğu pak ayrıştırıcıyı vermemiş olursunuz. Nasıl bulaşıkları suyla yıkıyorsanız vücudunuz da artıkları suyla temizler ve böbrekten süzerek barsaklara iletir. Ehliyetli ölçüde su içmediğinizde böbrek sıhhatiniz, kan basıncınız ve deri sıhhatiniz bozulmaya başlar. Çay süzgecini uzun vade temizlemezseniz nasıl rengi değişip tıkanmaya başlarsa böbreklerinizde birebir biçimde çalışmasını azaltabilir. Su tıpkı hengamda vücudunuzda güç olarak kullanılmaya hazırlanan yağın dolaşımını ve ziyade yağın barsaklardan atılmasını sağlar. Yağ yakmanın bin bir türlü yolunu bulabilirsiniz gelgelelim barsaklarınız çalışmadığı sürece vücudunuzdan atamazsınız. Bunun en temel yolu da yerinde su tüketimidir.
Artık neden kilo aldığımızı anladığımıza nazaran haydi kilo vermeye başlayalım.
Bir başka sebep kronik metabolizma hastalıklarıdır. Bu da genetik alt yapınıza bağlı ve nispeten önlenebilir bir durumdur. Ailenizde var olan illetleri bilir ve bu illetlere makul beslenir ve yaşarsanız illetlerin çıkış sürecini erteleyebilir velev hastalık oluşumunu önleyebilirsiniz. Fakat en yaygın sebep ne yazık ki bunlardan hiçbiri değildir.
En yaygın sebep farkında olmadan yaptığımız beslenme yanlışlarıdır. Mesela bahar gelirken vermek istediğiniz bir kaç kilo için ekmeği kesmek, şekerden ve şekerli yiyeceklerden uzak dururken şekerli içecekler tüketmek-ki yiyeceklerden çok daha ziyade şeker içerirler. Daima light/diyet eser kullanarak mide hacminizi genişletmek ve daha çokça besin tüketmek. Su konumuna likitleri tüketmek çay, kahve, meyve suları, maden suları, doğal içecekler vs. Bir kezden bir şey olmazları tekrarlamak. Yemek istediğiniz gelgelelim kilo almanıza sebep olabileceğini düşündüğünüz besinlerin azcık ucundan tatmak ve en değerlisi mucize diyetler yapmaktır.
Mütemadi salata üzere yüksek posalı besinlerle beslenmek kilo idaresinde yapılan en büyük günahlardandır. Sebzeler kendi hacimlerinin yaklaşık 50 katı su çekerek midede tokluk hissi yaratırlar ama mide balon üzeredir. Bir vade sonra bu hacme alışır ve daha ziyade besin almanız gerekir. Salata ya da zerzevat ölçünüzü arttırdığınızda ise vücudunuza gereken yararlı mineral ve vitaminleri de posa ile birlikte atarsınız.
light eser tüketimi de emsal bir sonuca götürecektir. Bunun mahalline şayet kronik bir metabolizma hastalığınız yoksa sıradan eserleri birer porsiyon olarak tüketmek daha yararlıdır. Öğün sayınızı arttırıp hacmi azaltarak midenizi küçültebilir ve hangi yemekten ne ölçüde yiyebileceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
Ekmeği kesmenin zararı ise açlık çekmek olacaktır. Ekmek ne çeşit olursa olsun gluten yani beyaz un içermek zorundadır; zira ekmek yapısını sağlayan şey gluten proteinidir. Ekmeği kestiğiniz vakit doymak için ya yemek ölçünüzü arttırırsınız ya da aç kalırsınız. Yemek ölçüsünü arttırmak biraz evvel bahsettiğimiz mide genişlemesinin yanında bir de fazladan yağ almanız manasına gelir. Zira zerzevat yemeği de olsa pişen her yemeğe yağ konulur. Halbuki ki ekmek yağsızdır. Aç kaldığınızda ise yüksek kalorili her yiyecek size cezbedici gelecek ve biraz ondan biraz bundan yiyerek hesapsız kalori almaya başlarsınız.
Bir şeyin azcık ucundan aldığınızda ne olur? Şayet bir porsiyon tarafsanız içerisinde yan alan karbonhidrat protein ve yağları hesaplayıp günlük beslenmenizden çıkarabiliriz lakin bir çatal ya da bir lokma aldığınızda bunun hesabını yapamayız ve aldığınız kalori size göbek ve basen olarak geri döner.
Su alanına likit tükettiğinizde ise vücudunuzun muhtaçlık duyduğu pak ayrıştırıcıyı vermemiş olursunuz. Nasıl bulaşıkları suyla yıkıyorsanız vücudunuz da artıkları suyla temizler ve böbrekten süzerek barsaklara iletir. Ehliyetli ölçüde su içmediğinizde böbrek sıhhatiniz, kan basıncınız ve deri sıhhatiniz bozulmaya başlar. Çay süzgecini uzun vade temizlemezseniz nasıl rengi değişip tıkanmaya başlarsa böbreklerinizde birebir biçimde çalışmasını azaltabilir. Su tıpkı hengamda vücudunuzda güç olarak kullanılmaya hazırlanan yağın dolaşımını ve ziyade yağın barsaklardan atılmasını sağlar. Yağ yakmanın bin bir türlü yolunu bulabilirsiniz gelgelelim barsaklarınız çalışmadığı sürece vücudunuzdan atamazsınız. Bunun en temel yolu da yerinde su tüketimidir.
Artık neden kilo aldığımızı anladığımıza nazaran haydi kilo vermeye başlayalım.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.