Ramazanın akabinde su tüketimi
Son yılların en uzun aç kalınan oruç periyodunun akabinde, bayramda yenilen tatlılar, vücudu epey yoruyor. Bayram boyunca, oruç müddetince, gereğince tüketilmeyen suyu tüketmek, münhasıran yılın en sıcak günlerine denk gelen Ramazan bayramında, sağlımızı korumak için büyük kıymet taşıyor. Su tüketimi bol bol tatlı tüketilen Ramazan bayramında daha da artmalıdır.
Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalan vücut, Ramazan bayramıyla birlikte alışık olmadığı beslenme haline girecek. Yılın en sıcak devirlerine denk gelen Ramazan bayramında, su tüketiminin hayati değeri vardır. Su içmenin yanı sıra, suyun bekleme ve saklama koşullarının da düzgün olması gerekiyor. Mikrobiyolojik cepheden içmeye münâsib, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur. Bu mealde hanede arıtılmış içme sularının bekleme ve saklama koşulları açısından en sağlıklısı olduğunu söyleyebiliriz. Başkaca içme sularını, cam şişelerde saklamak, sıhhat açısından en yararlı saklama biçimidir. Mahsusen yaz aylarında vücutta tutulması gereken su nispeti çok kıymetlidir, alınan kaloriye nazaran su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Alınan her kalorinin akabinde su tüketimi istikrarına dikkat edilmelidir. Ramazan müddetince biz diyetisyenlerin en ziyade ikaz yaptığı mevzu ise açlıktan çok susuzluk konusuydu. Şayet kronik bir hastalığınız yoksa açlığa daha dayanıklı olan vücudumuz, husus su olunca maatteessüf o kadar dayanıklı değil. Bu mealde bayram boyunca, oruç tutarken gereğince tüketemediğimiz suyu tüketmek vücudumuz için yaptığımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır.
Bayram boyunca mahsusen dikkat edilmesi gerekenler
Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam yahut tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı sofrası ile başlayın.
Bayram ziyaretine gelen misafirlere şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir üzere lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın. İkram sırasında bunlardan siz de atıştıracağınız için ara öğününüzü sağlıklı bir biçimde geçirebilirsiniz.
Ziyaret sırasında ikram edilen her şeker ve çikolatanın akabinde bir bardak su tüketin
Bayram boyunca çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu biçimde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.
Bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca asansör mekanına merdiven kullanmaya dikkat edin ve gideceğiniz yana yürüyerek ulaşmaya ihtimam gösterin.
Öğün atlamamaya ihtimam gösterin. Öğün ağladığınız hengam tatlılara hayır demek zorlaşacaktır.
Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden, kızartılmış eserlerden kaçının daha çok zerzevat, salata ve yoğurt tüketmeye dikkat edin.
Bir kalori bir mililitre su
Oksijenden sonra bir canlının muhtaçlığı olan en temel hayat hususu suyun kıymeti sıcak yaz günlerinde daha da artıyor. Mahsusen Ramazan ayı boyunca uzun mühlet susuz kalan vücuda, bayramın birinci günü haddinden fazla yükleme yapmamak da hayati değer taşır. Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek bu durumda içilmesi gereken su ölçüsü 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; 2 dilim baklava ortalama 500 kalori ediyor. 500 kalori alan birinin 500 ml daha ziyade su tüketmesi gerekiyor.
Hangi tatlıdan sonra ne kadar su içilmeli?
Son yılların en uzun aç kalınan oruç periyodunun akabinde, bayramda yenilen tatlılar, vücudu epey yoruyor. Bayram boyunca, oruç müddetince, gereğince tüketilmeyen suyu tüketmek, münhasıran yılın en sıcak günlerine denk gelen Ramazan bayramında, sağlımızı korumak için büyük kıymet taşıyor. Su tüketimi bol bol tatlı tüketilen Ramazan bayramında daha da artmalıdır.
Ramazan ayı boyunca günde yaklaşık 17 saat aç ve susuz kalan vücut, Ramazan bayramıyla birlikte alışık olmadığı beslenme haline girecek. Yılın en sıcak devirlerine denk gelen Ramazan bayramında, su tüketiminin hayati değeri vardır. Su içmenin yanı sıra, suyun bekleme ve saklama koşullarının da düzgün olması gerekiyor. Mikrobiyolojik cepheden içmeye münâsib, ağır metallerden arındırılmış taze içme suyunu elde edebilmenin en sağlıklı ve mantıklı yollarından biri de arıtılmış içme suyudur. Bu mealde hanede arıtılmış içme sularının bekleme ve saklama koşulları açısından en sağlıklısı olduğunu söyleyebiliriz. Başkaca içme sularını, cam şişelerde saklamak, sıhhat açısından en yararlı saklama biçimidir. Mahsusen yaz aylarında vücutta tutulması gereken su nispeti çok kıymetlidir, alınan kaloriye nazaran su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Alınan her kalorinin akabinde su tüketimi istikrarına dikkat edilmelidir. Ramazan müddetince biz diyetisyenlerin en ziyade ikaz yaptığı mevzu ise açlıktan çok susuzluk konusuydu. Şayet kronik bir hastalığınız yoksa açlığa daha dayanıklı olan vücudumuz, husus su olunca maatteessüf o kadar dayanıklı değil. Bu mealde bayram boyunca, oruç tutarken gereğince tüketemediğimiz suyu tüketmek vücudumuz için yaptığımız en olumlu davranışlardan biri olacaktır.
Bayram boyunca mahsusen dikkat edilmesi gerekenler
Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam yahut tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı sofrası ile başlayın.
Bayram ziyaretine gelen misafirlere şeker ve çikolatanın yanında, fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir üzere lezzetli ve sağlıklı ikramlar hazırlayın. İkram sırasında bunlardan siz de atıştıracağınız için ara öğününüzü sağlıklı bir biçimde geçirebilirsiniz.
Ziyaret sırasında ikram edilen her şeker ve çikolatanın akabinde bir bardak su tüketin
Bayram boyunca çay-kahveyi şekersiz içmeye çalışın. Bu biçimde tüketemiyorsanız suyu tercih edin.
Bayram ziyaretlerinde mümkün olduğunca asansör mekanına merdiven kullanmaya dikkat edin ve gideceğiniz yana yürüyerek ulaşmaya ihtimam gösterin.
Öğün atlamamaya ihtimam gösterin. Öğün ağladığınız hengam tatlılara hayır demek zorlaşacaktır.
Tatlılar yüzünden artan kalori alımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden, kızartılmış eserlerden kaçının daha çok zerzevat, salata ve yoğurt tüketmeye dikkat edin.
Bir kalori bir mililitre su
Oksijenden sonra bir canlının muhtaçlığı olan en temel hayat hususu suyun kıymeti sıcak yaz günlerinde daha da artıyor. Mahsusen Ramazan ayı boyunca uzun mühlet susuz kalan vücuda, bayramın birinci günü haddinden fazla yükleme yapmamak da hayati değer taşır. Ortalama bir yetişkinin günde 1800-2000 kalori aldığını düşünürsek bu durumda içilmesi gereken su ölçüsü 1,8-2 litre arasında değişiyor. Bayramların vazgeçilmezi şerbetli tatlılar için ise kalori hesabı şöyle; 2 dilim baklava ortalama 500 kalori ediyor. 500 kalori alan birinin 500 ml daha ziyade su tüketmesi gerekiyor.
Hangi tatlıdan sonra ne kadar su içilmeli?
Tatlı | Kalorisi | İçilmesi gereken su ölçüsü |
2 dilim baklava | 500 kcal | ½ Litre su |
1 porsiyon ekmek kadayıfı | 450 kcal | 450 ml su (1,5 su bardağı) |
1 adet orta büyüklükte tulumba tatlısı | 130 kcal | 130 ml su (1 çay bardağı) |
1 porsiyon revani | 350 kcal | 350 ml su (yaklaşık 1,5 su bardağı) |
1 tane şekerpare | 250 kcal | 250 ml su (1 su bardağı) |
2 Kemalpaşa tatlısı | 220 kcal | 220 ml su (1 su bardağı) |