imagesnarinmucizevifaydalari5add0b9164b15 Kolestrolu, şekeri dengeliyor, ishali kesiyor, bağışıklık sistemini guclendiriyor Uzmanlara gore C vitamini deposu, bu nedenle kış mevsiminde bolca tuketmekte fayda var
Aşure, gullac, muhallebi ve daha pek cok tatlıyı susler nar taneleri ‘Cennet meyvesi’ olan nar, sempatik goruntusuyle tabaklarda, salatalarda, yemeklerde sık sık karşımıza cıkar Ancak sadece buralarda değil, sosyetik mekanlarda ve gece hayatında da artık nara, ‘votkanar suyu’ şeklinde rastlamak mumkun Oyle ki nar, zaman zaman sosyete barlarında ‘nar savaşlarına’ bile yol acabiliyor Bu nar savaşlarına en guzel ornek, birkac yıl once yaşanmıştı Unlu kuluplerde votkanar suyuna rastlamak mumkun değildi, cunku Barline ve Bodrum’daki Havana’nın sahibi Emre Ergani, neredeyse yurttaki tum narları stoklamıştı! Tam 4 ton nar stoklayan Ergani, bunları ise dort kamyonla Bodrum’a naklettirmişti Ergani ve muşteriler durumdan oldukca memnunlardı, ancak bunu kulupte calışan elemanlar icin soylemek herhalde mumkun olmaz Cunku elemanlar, nar suyu elde etmek icin tam uc hafta boyunca nar sıkmış ve yaklaşık 500 kilo nar suyu elde etmişlerdi Butun bu sular ise toplam 15 derin dondurucuda muhafaza edilmişti
Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza cıkan nar, sağlık acısından da ozellikle kış aylarında bol bol tuketilmesi gereken bir meyve Cunku insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mumkun değil Adeta bir ‘ilac’, hatta antibiyotik olan nar, ozellikle bağışıklık sistemini guclendirerek pek cok hastalıktan koruyor İcerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hucrelerinin de gelişmesini engelliyor
Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, ozellikle icerdiği antioksidanlar sayesinde vucudun savunma sistemini guclendiriyor Tane olarak tuketilebildiği gibi, suyu da sıkılıp icilebiliyor Son gunlerde nar suyuyla ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun gorulduğunu soyleyen İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden İc Hastalıkları Uzmanı Dr Ayca Elem Kaya, kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tuketmenin onemli olduğuna dikkat cekiyor
Narın en onemli ozelliklerinden biri de genel damar sağlığını, ozellikle de kalbi koruması Narın, damar tıkanıklıklarını % 44 oranında gerilettiğini soyleyen Dr Ayca Elem Kaya, “Narın, ‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyon duşurucu etkisinin de olduğu ortaya konmuştur 1 bardak nar suyunun, 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil caya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde icerdiği gorulmuştur Bu bağlamda, gunluk bir bardak nar suyu tuketmenin koruyucu etkisinin olduğu soylenebilir diyor
Narın adeta bir ‘ilac’ olduğunu soyleyen uzmanlar, bu ‘doğal antibiyotik’in sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar Anadolu Universitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlac Araştırma Merkezi (TBAM) kurucusu ve eski muduru, Eczacılık Fakultesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Husnu Can Başer, nar suyunun ozellikle damar sertliğine karşı guclu etkisinin olduğunun bilimsel calışmalarla gosterildiğini soyluyor: “Nar tanelerinden ziyade, tum meyveden uretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil caya nazaran uc kat daha guclu antioksidan etkiye sahip olduğu bulundu Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler icerir İshal kesici ve kurt duşurucu ozelliği vardır Kanlı ishalde kullanılır Meyve kabuğu ekstresinin guclu virus ve mikrop oldurucu ozelliği de var Cilt uzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gosterir Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve antitumor etkileri de biliniyor
Nar ciceğinin (Gulnar), Hindistan’da şeker hastalığında kullanıldığını soyleyen Prof Başer, soğukta sıkılmış nar tohumu yağında en az % 70 oranında punisik asit ve turevlerinin bulunduğunu, bu yağın da guclu antioksidan ozelliğe sahip olduğunu vurguluyor
Kış aylarında narla korunun
Narın, beslenmemizde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Serinan, guclu bir savunma sistemi icin sebze ve meyve tuketiminin şart olduğunu vurguluyor:
“Yapılan araştırmalara gore narda, serbest radikallere karşı guclu etkisi olan ceşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var Serbest radikallerle en iyi mucadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri secerek bunların etkinliğini en ust duzeyde tutmaktır Bugun icin bilinen en guclu antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, NAcetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q10, alfa lipoik asit ve selenyumdur Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir
Narın yararlarıyla ilgili pek cok bilimsel calışmanın olduğunu soyleyen bilim adamları, ozellikle de enfeksiyon hastalıkları acısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tuketmeyi oneriyorlar
Narın, C vitamini deposu olduğunu soyleyen Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu, diğer faydalarına ilişkin şunları soyluyor: “Nar, Turkiye’de Batı ve Guneydoğu Anadolu’da yetişen, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli ciceklerle acan, portakal buyukluğunde, onceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, cok tohumlu ve etli bir meyvedir Nar meyvesini yemek her ne kadar zor ve zahmetli olsa da vucudumuza bircok faydaları bulunur Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur Antioksidanlar, oksitlenmeyi onleyici maddelerdir Kendilerini feda ederek hucrelerimizi oksitlenmekten korurlar Bunu, vucudumuzdaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmamızı daha da guclendirerek yaparlar
Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil cay, kızılcık ve portakal suyuna gore 3 kat daha fazla Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yonunden de zengindir Vucudumuz icin onemli mineraller olan demir ve potasyum iceriğine sahip bir meyvedir Narın mikro besin iceriğine bağlı, vucudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit duşurme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı calışmalarla ortaya konulmuştur
Aşure, gullac, muhallebi ve daha pek cok tatlıyı susler nar taneleri ‘Cennet meyvesi’ olan nar, sempatik goruntusuyle tabaklarda, salatalarda, yemeklerde sık sık karşımıza cıkar Ancak sadece buralarda değil, sosyetik mekanlarda ve gece hayatında da artık nara, ‘votkanar suyu’ şeklinde rastlamak mumkun Oyle ki nar, zaman zaman sosyete barlarında ‘nar savaşlarına’ bile yol acabiliyor Bu nar savaşlarına en guzel ornek, birkac yıl once yaşanmıştı Unlu kuluplerde votkanar suyuna rastlamak mumkun değildi, cunku Barline ve Bodrum’daki Havana’nın sahibi Emre Ergani, neredeyse yurttaki tum narları stoklamıştı! Tam 4 ton nar stoklayan Ergani, bunları ise dort kamyonla Bodrum’a naklettirmişti Ergani ve muşteriler durumdan oldukca memnunlardı, ancak bunu kulupte calışan elemanlar icin soylemek herhalde mumkun olmaz Cunku elemanlar, nar suyu elde etmek icin tam uc hafta boyunca nar sıkmış ve yaklaşık 500 kilo nar suyu elde etmişlerdi Butun bu sular ise toplam 15 derin dondurucuda muhafaza edilmişti
Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza cıkan nar, sağlık acısından da ozellikle kış aylarında bol bol tuketilmesi gereken bir meyve Cunku insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mumkun değil Adeta bir ‘ilac’, hatta antibiyotik olan nar, ozellikle bağışıklık sistemini guclendirerek pek cok hastalıktan koruyor İcerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hucrelerinin de gelişmesini engelliyor
Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, ozellikle icerdiği antioksidanlar sayesinde vucudun savunma sistemini guclendiriyor Tane olarak tuketilebildiği gibi, suyu da sıkılıp icilebiliyor Son gunlerde nar suyuyla ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun gorulduğunu soyleyen İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden İc Hastalıkları Uzmanı Dr Ayca Elem Kaya, kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tuketmenin onemli olduğuna dikkat cekiyor
Narın en onemli ozelliklerinden biri de genel damar sağlığını, ozellikle de kalbi koruması Narın, damar tıkanıklıklarını % 44 oranında gerilettiğini soyleyen Dr Ayca Elem Kaya, “Narın, ‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyon duşurucu etkisinin de olduğu ortaya konmuştur 1 bardak nar suyunun, 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil caya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde icerdiği gorulmuştur Bu bağlamda, gunluk bir bardak nar suyu tuketmenin koruyucu etkisinin olduğu soylenebilir diyor
Narın adeta bir ‘ilac’ olduğunu soyleyen uzmanlar, bu ‘doğal antibiyotik’in sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar Anadolu Universitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlac Araştırma Merkezi (TBAM) kurucusu ve eski muduru, Eczacılık Fakultesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Husnu Can Başer, nar suyunun ozellikle damar sertliğine karşı guclu etkisinin olduğunun bilimsel calışmalarla gosterildiğini soyluyor: “Nar tanelerinden ziyade, tum meyveden uretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil caya nazaran uc kat daha guclu antioksidan etkiye sahip olduğu bulundu Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler icerir İshal kesici ve kurt duşurucu ozelliği vardır Kanlı ishalde kullanılır Meyve kabuğu ekstresinin guclu virus ve mikrop oldurucu ozelliği de var Cilt uzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gosterir Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve antitumor etkileri de biliniyor
Nar ciceğinin (Gulnar), Hindistan’da şeker hastalığında kullanıldığını soyleyen Prof Başer, soğukta sıkılmış nar tohumu yağında en az % 70 oranında punisik asit ve turevlerinin bulunduğunu, bu yağın da guclu antioksidan ozelliğe sahip olduğunu vurguluyor
Kış aylarında narla korunun
Narın, beslenmemizde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan İstanbul Cerrahi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Serinan, guclu bir savunma sistemi icin sebze ve meyve tuketiminin şart olduğunu vurguluyor:
“Yapılan araştırmalara gore narda, serbest radikallere karşı guclu etkisi olan ceşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var Serbest radikallerle en iyi mucadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri secerek bunların etkinliğini en ust duzeyde tutmaktır Bugun icin bilinen en guclu antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, NAcetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q10, alfa lipoik asit ve selenyumdur Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir
Narın yararlarıyla ilgili pek cok bilimsel calışmanın olduğunu soyleyen bilim adamları, ozellikle de enfeksiyon hastalıkları acısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tuketmeyi oneriyorlar
Narın, C vitamini deposu olduğunu soyleyen Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu, diğer faydalarına ilişkin şunları soyluyor: “Nar, Turkiye’de Batı ve Guneydoğu Anadolu’da yetişen, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli ciceklerle acan, portakal buyukluğunde, onceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, cok tohumlu ve etli bir meyvedir Nar meyvesini yemek her ne kadar zor ve zahmetli olsa da vucudumuza bircok faydaları bulunur Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur Antioksidanlar, oksitlenmeyi onleyici maddelerdir Kendilerini feda ederek hucrelerimizi oksitlenmekten korurlar Bunu, vucudumuzdaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmamızı daha da guclendirerek yaparlar
Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil cay, kızılcık ve portakal suyuna gore 3 kat daha fazla Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yonunden de zengindir Vucudumuz icin onemli mineraller olan demir ve potasyum iceriğine sahip bir meyvedir Narın mikro besin iceriğine bağlı, vucudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit duşurme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı calışmalarla ortaya konulmuştur