Mustafa Kemal Atatürk'ten Can Tip Sözler Mesajlar Atatürkün Can Tip Sözleri Atatürkün Sözleri Sevgili melekler, daha önce forumumuzda paylaştığımız Atatürk'ün muhteşem sözleri ve Atatürk'ün bayan üzerine sözleri adlı konularımızın gerisinde acilen de Atatürk 'ün can tip sözleri konusunu açıyoruz Buyrun mustafakemalataturktencanalicisozlermesajlar5c556b64947edalt 1549101920 1549101920 mustafakemalataturktencanalicisozlermesajlar5c556b64c5f87mustafakemalataturktencanalicisozlermesajlar5c556b64c5f87 mustafakemalataturktencanalicisozlermesajlar5c556b64c5f87 ● İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal İkinci Mustafa Kemal, onu benkelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ayla için uğraşan okumuş ve savaşçı bir topluluktur Ben, onların rüyasını temsilcilik ediyorum Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri memnuniyet içindir O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur! ● Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan hür aşkı ile doymuş bir adamım Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur Kendimce bir millete şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın gövde ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgür ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir Ben kanımca bu saydığım vasıflara, çok önem veririm Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas durum bilirim Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım Bu sebeple milli özgür bence bir hayat meselesidir Irk ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim Oysa, benim milletimi tutsak etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye değin, amansız düşmanıyım ● Bir dinin natürel olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uygun olması lazımdır ● Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine bilerek siyasi bir fikre sahip edinmek, seçtiği bir dinin icaplarını yerine getirmek veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir Kimsenin fikrine ve vicdanına egemen olunamaz ● Türk Milletinin istidadı ve belirlenmiş kararı uygarlık yolunda, defalarca, yılmadan ilerlemektir ● Medeni olmayan ahali, uygar olanların ayakları aşağı kalmaya mahkumdurlar ● Büyük dinimiz çalışmayanın insanlıkla hiç ilgisi olmadığını bildiriyor Bazı kimseler çağdaş olmayı kâfir almak sayıyorlar Asıl küfür onların bu zannıdır Bu yanlış tefsiri yapanların maksadı İslâmların kâfirlere tutsak olmasını arzu etmek değil de nedir? Her sarıklıyı öğretmen sanmayın, hoca elde etmek sarıkla değil, dimağladır ● Arkadaşlar, baylar ve ey halk müziği, iyi biliniz oysa, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır ● Medeniyetin emir ve talep ettiğini gerçekleştirmek insan edinmek için yeterlidir ● Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz Medeniyetin bütün icaplarını başvuru edeceğiz ● Dünyanın her kadar öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır ● Bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipleri, gökten indiği sayılan kitapların dogmalarıyla katiyen bir tutmamalıdır Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten yok, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz ● Ben icap ettiği vakit en büyük hediyem edinmek üzere, Türk Milletine canımı vereceğim ● Hedeflemek çağırmak, gereksiz yere yorgun düşürmek, terlemek değildir Zamanın gereklerine tarafından bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan en fazla derecede faydalı hale getirmek zorunludur ● Hiçbir zafer niyet değildir Galibiyet, ama kendisinden daha büyük bir amacı olmak için belli başlı bir vasıtadır ● Galibiyet, bir fikrin istihsâline (elde edilmesine) hizmeti nispetinde değer (değerinde) açıklama eder Bir fikrin istihsâline dayanmayan bir başarı pâyidar olamaz (yaşayamaz) O, abes bir gayrettir ● Her büyük meydan muharebesinden, her büyük zaferin kazanılmasından sonra yeni bir cihan (dünya) doğmalıdır, doğar Yoksa başlı başına bir başarı, boş yere gitmiş bir gayret olur ● Türkiye'nin asıl sahibi ve efendisi, reel üretici olan köylüdür O halde, herkesten daha fazla refah, saadet ve servete müstahak ve değer olan köylüdür Onun için, Türkiye Büyük Halk Meclisi'nin iktisadi siyaseti bu aslî gayeye erişmek maksadını güder ● Basın milletin karşılıklı sesidir Başlıbaşına bir şiddet, bir okul, bir öncüdür ● Idareli yeniden yapılanma, Türkiye'nin hür, müstakil, her zaman daha kuvvetli, tekrar tekrar daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir ● Tam özgür, oysa idareli bağımsızlıkla mümkündür ● Bağımsızlık olmayan bir memlekette ölüm ve çökme vardır Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir ● Biz kimsenin düşmanı değiliz Yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız ● Tarih bir milletin kanını, varlığını hiçbir süre red edemez ● Hak gücü egemen olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz