Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

mulakat ile iilgili merak ettikleriniz

mulakat ile iilgili merak ettikleriniz
0
129

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
MULAKAT NEDİR

Ne kadar gereklidir?

Mulakat, mustakbel işverenlerinizle tanışma ve ozgecmişinize yazdığınız bilgileri birinci elden ve daha geniş bir şekilde aktarma imkanı sunan bir fırsat olarak değerlendirilebilir Ayrıca, ilgilendiğiniz pozisyon ve kurum ile ilgili olarak en detaylı ve doğru bilgiyi elde etme şansını da elde etmiş olursunuz

Mulakat, bir bilgi değişim surecidir Sadece sorulan sorulara cevap vermek zorunda olduğunuz bir monolog asla değildir
İşe alma sureci, mulakat da dahil olmak uzere, kurumdan kuruma ve hatta meslekten mesleğe değişebilir Boş bir pozisyonun doldurulması sureci, eleman ihtiyacının aciliyetine bağlıdır Bazı yerlerde mulakat sureci, iki hafta gibi kısa bir surede sonuclanabilirken bazılarında bu, 6 aya kadar uzayabilir Zor durumda kalmamak icin goruşulen şirketin bu konudaki tavrını baştan oğrenmek gereklidir

Mulakat surecinin sadece zamanı değil tarzı da farklılık gosterebilir Bazı şirketlerde işe alma kararı tek bir mulakat sonrasında verilirken diğerlerinde bir on eleme mulakatından sonra birkac mulakat daha yapılır Buyuk şirketlerde tercih edilen yol genellikle, on eleme mulakatının universitelerde duzenlenen kariyer gunleri cercevesinde kampus icinde yapılmasıdır Bu mulakatı başarıyla tamamlayan oğrenciler, diğer mulakatlar icin şirkete davet edilir

Mulakat surecinde farklı zamanlar ve surecler işlemesine rağmen, standart olan şeyler de vardır İşte bu bolum de sizleri mulakata hazırlamak, başarılı bir mulakat gecirmenizi sağlamak ve mulakat sonrasında da bunu devam ettirmenizi kolaylaştırmak amacı ile hazırlanmıştır

MULAKAT CEŞİTLERİ

1Acıklama mulakatları

Bu tur mulakatlarda en cok karşılaşacağınız soru turleri şunlardır:

“Bana kendinizden bahseder misiniz?
İki dakikalık sunuşunuz icin mukemmel bir acılış! İş ve eğitim gecmişinizi anlatın, onemli yeteneklerinizden bahsedin ve birkac ornek sunduktan sonra amacladığınız meslek hayatını anlatın Genellikle bu, sorulan ilk sorudur Eğer sorulmamışsa, “iş ve akademik gecmişim hakkında bir iki şeyden bahsetmek yardımcı olabilir diyerek başka bir soruya cevap vermeyi erteleyebilirsiniz Ancak, daha sonra mulakatcının sorusuna cevap vermeyi unutmayın

“Neden burada calışmak istiyorsunuz?
Şirket hakkında oğrendiklerinizi, size cekici ve teşvik edici gelen yonlerinin de altını cizerek acıklayın Spesifik olmaya calışın, cunku geniş genellemeler cok sıradan bulunur

iyi cevap: “Bu endustride oncu olan şirketleri araştırdım ve şirketinizin, muşteri ilişkileri, risk almayı teşvik, yuksek hedefler belirleme konularında işini en iyi yapan şirketler arasında olduğu sonucuna ulaştım (Bu cevap, bazı araştırmalar yaptığınızı ve kararınızı spesifik olcutler uzerine temellendirdiğinizi gosterir)

kotu cevap: “İyi bir şirket olduğunu duydum ve burada arkadaşlarım var (Hic de ciddi araştırmalar yapmış gibi gorunmuyorsunuz ve mulakatcı sizin calışmaktan ziyade sosyalleşmeye meraklı olduğunuzu duşunebilir)
“Meslek hayatınızdaki amaclarınız nelerdir?
Mesleğinizi profesyonelce yapmak istediğiniz uzerinde yoğunlaşın fakat zamanla şirket icinde değişik fırsatların olabileceğini de goz onunde bulundurduğunuzu soyleyin Pozisyon belirtmekten sakının–cok yuksek ya da cok duşuk seviyelere maruz kalabilirsiniz

iyi cevap: “Daha onceki iş tecrubelerimden; liderlik, iletişim ve muzakereden hoşlandığımı oğrendim Projeleri, insanları ve ticari işleri yonetmeye meraklıyım Amaclarım, kendisinden bir şeyler oğrenebileceğim bir yonetici ile calışmak, iş tecrubelerimi geliştirmek ve amaclananların başarılmasını ya da ustune cıkılmasını sağlamaktır (gecmiş ve geleceği birbirine bağlayın)

kotu cevap: “Herhangi spesifik bir amacım yok, fakat burada calışmam gerektiğini biliyorum (Eğer herhangi bir amacınız yoksa, burada calışmanız gerektiğini nasıl biliyorsunuz?)
Kahramanınız kim?
Sakın bir kahramanınız olmadığı şeklinde cevap vermeyin, cunku soru gercekten cevabı oğrenmek icin değil, sizin değer verdiğiniz ozellikleri belirlemek icin sorulmuştur Verdiğiniz isim, gercekten beğendiğiniz biri olmalı ve sizin takdirinize sebep olan ozelliklerini iyi belirlemelisiniz Ayrıca, sizin değer verdiğiniz ozelliklerin şirketin de olumlu bulup bulamayacağını da goz onunde bulundurun

iyi cevap: “Lise cağlarımda tanıştığım Ahmet Yavuz adında bir beyi her zaman takdir etmişimdir Ahmet Bey’in belden aşağısı felcliydi, 12 yaşındayken gecirdiği bir kaza sonucu sakat kalmıştı Fakat bunalıma duşmemişti Cok calıştı ve sonunda iyi bir satranc oyuncusu ve piyanist olmayı başardı O bana, davranışlarımı yonetmeyi ve benim icin gerekli olan kaynakları kullanmam gerektiğini oğretti

“Sizi neden işe almalıyım?
İş icin gerekli olduğunu duşunduğunuz nitelikleri, kendi yeteneklerinizle ilintilendirerek anlatın Fakat bu anlattıklarınızın, daha onceki orneklerinizle paralel olmasına dikkat edin Sonra da, gerektiğinde uzun saatler boyunca calışmak, oğrenme aşkınız ve gayretiniz gibi sizi on plana cıkaracak ozelliklerinizden birini dile getirin

“Değerlerinizden bazıları nelerdir?
Eğer kahramanlarla ilgili soru onceden sorulmamışsa, bunu o doğrultuda cevaplayabilirsiniz Veya sadece, birkac tanesinin adını verebilirsiniz Mesela: eğitsel bir ortam, iyi bir calışma ekibi, durustluk, doğruluk, yardımcı olma isteği, guven

“Kendinize hedefler belirliyor musunuz?
Sakın “Hayır demeyin Kendinize hedef belirlediğiniz ve ulaşmak icin gayret sarfettiğiniz bir durumu anlatın Neden bu hedefi koyduğunuzu kısaca izah edin

“İyi bir idarecide hangi ozellikleri ararsınız?
Bir yonetici icin istenen ozelliklerden sizin icin onemli olanlarını secin: durustluk, acık hedefler belirlemek, verimliliği ve calışanları teşvik etmek, saygı vb Bu ozellikleri sayarken, aşırıya gidip de butun listeyi vermeye kalkmayın, yoksa tatmin edilmesi imkansız bir insanmışsınız gibi gorunursunuz

“Seyahat konusundaki sınırlamalarınız nelerdir?
Eğer sınırlamalarınız varsa, bunlar uzerinde onceden duşunun Ve butun sınırlamalarınızı mulakatcıya anlatmaya başlamadan once (havayolu ile seyahat yok, iki gunden fazla seyahat yok, kapalı yer fobisi, vejeteryan yemekleri, vs) seyahat konusunda karşınızdaki insanın zihninde neler olduğunu bulmaya calışın Eğer bu gereklilikleri yakalayabilirseniz, gerisini daha rahat konuşabilirsiniz

“Bana, karşı karşıya kaldığınız en buyuk aksiliği ve bunun ustesinden nasıl geldiğinizi anlatın
Bu, sunuşunuzu hazırlarken geliştirdiğiniz bir diğer başarı hikayenizi anlatmak icin en iyi fırsatlardan biridir

“Başka bir sorunuz var mı?
Hic bir zaman “hayır demeyin Sadece bu rica icin aklınızda bir kac guzel soru bulundurun (birden fazla belirlerseniz iyi olur, zira mulakat esnasında mulakatcı bir ya da daha fazlasına değinebilir)

858,505Konular
982,660Mesajlar
33,046Kullanıcılar
King3838Son üye
Üst Alt