Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Muhammed Baba Semmasi Kimdir Hayatı Hakkında Bilgi

0
101

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14

Muhammed Baba Semmasi hazretleri, Hace Ali Ramiteni hazretlerinin yetiştirdiği büyük velilerdendir Silsilei aliyyenin on üçüncüsüdür Buhara'ya yan Semmas köyünde doğdu

Tasavvuf ilmini büyük âlim Ali Ramiteni hazretlerinden öğrendi Onun derslerinde ve sohbetlerinde yetişip, tasavvufta yüksek dereceye ulaştı Hocası, kendisinden sonra yerine, Muhammed Baba Semmasi'yi temsilci bıraktı Diğer talebelerine de, ona tâbi olmalarını vasiyet etti

Hocasının vefatından sonradan onun yerine geçen Muhammed Baba Semmasi, fazla talebe yetiştirdi ve içlerinden bir kısmını tasavvufta yüksek makamlara kavuşturdu

Bu talebelerinin başında, kendisinden sonradan yerine geçen ve ilim deryasında sedef olan Seyyid Emir Gilal hazretleri gelmektedir Bir talebesi de, Behaeddini Buhari hazretleridir Az Önce o doğmadan önce, hocası Muhammed Baba Semmasi onun doğduğu yerden geçerken; Bu yerden büyük bir zatın kokusu geliyor O Kadar yakında burası, Kasrı ârifân arifler sarayı olurbuyurdu

Bir gün yine oradan geçiyordu Derhal o güzel koku daha çok geliyor Ümit ederim oysa, o büyük zat dünyaya gelmiştirbuyurdu Böyle buyurduğu zaman, Behaeddini Buhari hazretleri doğalı üç gün olmuştu Dedesi, çocuğun göğsünün üzerine hediye koyup, Muhammed Baba Semmasi'ye getirince; Bu bizim oğlumuzdur Biz bunu kabul eyledikbuyurup, talebelerine de; Kokusunu aldığım işte bu çocuktur Zamanının rehberi ve bir tanesi olacaktırbuyurdu Sonra halifesi Emir Gilal hazretlerine, bu çocuğun iyi yetiştirilmesini tembih etti

Behaeddini Buhari hazretleri anlatır:
Evlenmek istediğim vakit, dedem beni Muhammed Baba Semmasi hazretlerine gönderdi Ona gideceğim günün gecesi, içimde gözyaşı ve dua ricası kabardı Onun mescidine gidip iki rekat namaz kıldım ve Allahü teâlâya şöyle dua ettim: Ya rabbi, bana, belalarına dayanıklılık için zorlama ver!
Sabahtan hocamın huzuruna varınca; bir daha dua ederken, Ya Rabbi, senin rızan nerede ise, bu kulunu orada bulundur!diye dua et! Eğer Allah, dostuna bela gönderirse, tekrar inayeti ile o belaya sabır ve tahammülü de ihsan eder Ama, Allahtan ne geleceğini bilmeden, bela ister gibi dua etmek doğru değildirbuyurdu Bir gece önceki hâlimi keşfetmekteki kerametini anladım ve ona tam bağlandım

Yetiştirdiği, tasavvufta yüksek derecelere kavuşmalarına vesile olduğu yüzlerce veliden dördünü kendisine halife seçmiştir Bunlardan birincisi Hâce Sufi Suhâri, ikincisi kendi oğlu Hâce Muhammed Semmasi, üçüncüsü Mevlana Danişmend Ali, dördüncüsü ise Seyyid Dikte Gilal hazretleridir

Behaeddini Buhari hazretleri anlatır:
Hocam Muhammed Baba Semmasi ile yemek yemek yiyorduk Yemek Yemek bitince, bana bir ekmek uzatıp; Al, bunu sakla, şayet gerekli olurbuyurdu Yemek yediğimiz halde, bana bu ekmeği vermesinin hikmetini düşünmeye başlamıştım Ben düşünürken, Faydasız düşüncelerden kalbi saklamak gerekir buyurdu Daha Sonra yolculuğa çıktık ve bir tanıdığımın evinde davetli olduk Davetli olduğumuz evin sahibinin huzursuz bir halde olduğu görülüyordu Hocam ona; neden ağlayan olduğunu sordu O da; Bir kâse sütüm var, ama, sütün yanında yemek yemek için ekmeğim yok Ona üzülüyorumdedi Hocam bana dönüp; Acaba bu ekmek ne olacak düşünüp duruyordun Ekmeği sahibine verbuyurdu *

858,505Konular
982,659Mesajlar
33,046Kullanıcılar
King3838Son üye
Üst Alt