
Ismini evvel haberlerde sonra da fırınlarda gördüğümüz mor ekmek, internette en çok merak edilenler arasında noktasını aldı. Küçük büyük demeden herkesin merak ettiği mor ekmek artık Türkiye'nin fırınlarında da satışına başladığı için kesinlikle araştırmalısınız. Evet mor ekmek nedir? Mor ekmeğin içinde ne var? Mor ekmek tanımı meskende nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim...
Mor ekmek, yalnızca tadıyla değil rengiyle de gayrı ekmeklerden çok farklı. Yaban mersini, al dut, vişne, patlıcan, al soğan üzere besinlerin renklerini kullanarak elde edilen mor ekmek İstanbul Üniversitesinden İhsan Kaya ve ekibinin çalışması sonucu ortaya çıktı. Japonya’da zarurî olarak tüketilen ve Türkiye’de birinci defa Malatya’da üretilmeye başlanılan ‘Mor Ekmek’ vatandaşlardan ilgi görüyor. Her insanın sağlıklı bir formda hayatını sürebilmesi için günde 2,5 mg antosiyanın kanında dolaşması gerektiğini vurgulayan eksperler bu 2,5 mg antosiyanın 100 gram mor ekmekte olduğunu açıkladılar. Mor ekmeğin üreticileri bu ekmeğinin diyabet, tansiyon üzere marazlara uygun geldiğinin bilindiğini söyledi. Evet ya konutta nasıl yapılıyor?

MOR EKMEK TANIMI:
GEREÇLER
Ön maya için;
30 gram ekşi maya
30 gram un
30 gram su
Ekmek için;
90 gram ekşi maya
200 gram beyaz un
50 gram sarı sert buğday unu
115 gram tam buğday unu
280 gram havuç suyu
7 gram tuz
Mor havuç suyu için;
2 adet mor havuç
1 büyük bardak su

YAPILIŞI
Öncelikle havuçları rendeleyip tencereye alın, üzerini suyu ek edip kaynamaya bırakın.
Tüm rengini bıraktığında süzüp, soğuması için kenara alın.
Ekşi mayayı dolaptan çıkarıp, 4 saat bekletin. Un, havuç suyu ve mayayı karıştırıp 6-7 dakika yoğurun.
Üzerini kapatıp dinlendirdikten sonra tuzunu ek ederek tekrar yoğurun.
Hamuru bir kabın içerisine alıp, zarf üzere katlayın. 4 defa bu süreci yaptıktan sonra mayalama sepetinin içerisine alın.
1 gün kadar da orada bekletip, döküm tencerede 250 kademe fırında yarım saat pişirin.
Fırından çıkan ekmeği tel üzerine alıp 3 saat soğumasını bekleyip sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...