
Mini Taş Fırın Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket instant maya ya da yarım paket yaş maya ya da 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı+1 kahve fincanı kadar ılık su
- 6 su bardağı un
Mini Taş Fırın Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Unu bir yoğurma kabına alıyoruz. Ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Mayayı, tuzu, toz şekerini, açtığımız havuzun içine koyuyoruz.
- Ilık suyu koyup, bu malzemeleri iyice eritiyoruz. Sonra kenarlardan yavaş yavaş unu alarak yoğurmaya başlıyoruz.
- Hamuru iyice yoğurarak özdeşleştiriyoruz. Hamuru ne kadar çok yoğurursak o kadar iyi olacaktır.
- Yoğurulan hamurun ağzını kapatıyoruz. 40-50 dk kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Ortama göre değişkenlik gösterir mayalanma süresi.
- Hamurun mayalandığını kabarıp, iki katı kadar olduğunu görünce anlarız.
- Mayalanan hamuru, unladığımız tezgaha alıyoruz, iyice toparlıyoruz. Bu işlemi yaparken çok fazla un kullanmamaya dikkat edin.
- Hamuru rulo şekline getiriyoruz. 9 eşit parçaya bölüyoruz.
- Çok fazla un kullanmadan bezeleri yapalım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Tepsideki bezelerin üzerine hafif un serpiştirelim.
- Tepsinin üzerini temiz bir bezle örtüp, 40 dk mayalandıralım. Daha sonra fırına koymadan önce temiz bir jiletle ekmeklerimizi hafif keserek şekil veriyoruz.
- 200 derecelik fırında, ekmeklerin altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tabi püf nokta olarak, fırının içine, en alt kısma metal bir kapta su koyarak ekmeklerimizi pişirelim.
- Ekmekler nemli ortamda pişmeyi severler. Ekmekler pişerken 1 veya 2 kere, temiz bir fısfıs şişesine doldurduğumuz suyu ekmeklerin üzerine sıkıyoruz.
- Ekmekler piştikten sonra, ilk sıcaklığını atar atmaz tepsiden alıyoruz, temiz bir beze sarıyoruz. Ilıdıktan sonra yemeye hazırdır. Afiyet olsun