elektronikci
FD Üye
Ulusal Eğitim Şurası’nda okul öncesi (4-6 yaş) çocuklara din eğitimi verilmesi kararı çıktı. Ulusal Eğitim Bakanı Özer, “Kararlar tavsiye niteliğinde” hatırlatmasını yaparken, sendikalar karara reaksiyon gösterdi.
Ulusal eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl ortadan sonra toplanan 20. Ulusal Eğitim Şurası’nda okul öncesi eğitimdeki çocuklara din eğitimi verilmesi kararı çıktı.
"Kabul ettiğimiz manasına gelmiyor"
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, karara ilişkin “Burada alınan her kararı, Ulusal Eğitim Bakanlığı benimsediğimiz, reddettiğimiz yahut kabul ettiğimiz manasına gelmiyor” dedi.
Sendikalar karara reaksiyon gösterdi
Mevzuyla ilgili ANKA’ya konuşan eğitim sendikası temsilcileri şunları söyledi:
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Lideri Özbay:
'Gerici vakıf derneklerin uzun vakittir pompaladığı bir şeydi. Dün kurulun gündemine almadığı, reddettiği bir şeyi şuraya katılan insanların kanılarını ve çalışmalarını yok sayarak kendi gündemlerini bakan onayıyla tarz ve asıllara alışılmamış olarak oylatmıştır. Böylelikle zımnî gündemlerinin ne olduğunu daima birlikte görmüş olduk.'
"Pedagoji bilimine muhalif kararı tanımayacağız"
Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu:
- “20 Ulusal Eğitim Şura’sını oraya katılan tüm iştirakçileri iki evvel yapmış olduğumuz açıklamada uyarmıştık. Okul öncesi eğitimde din eğitiminin karar alınacağına dair öncesinden bu yana belirtiyorduk. Bilhassa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın okul öncesi eğitim kurumlarının ana sınıfı statüsünde din eğitimi derslerinin de bu okullarda verilmesi tarafında davetleri vardı. Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın bu türlü bir karar alınabileceğine dair öngörümüz oluştu. Bugün ortaya çıkan tavsiye kararı bu öngörümüzü doğruladı. Hiçbir önemli hazırlığa dayanmayan ve aslında bir gün süren MEB şurasının temel amacının okul öncesi kurumlarda din eğitimi verme ve büsbütün iktidarın gayelerine uygun öğretmenlik meslek kanunun meclisten geçirilebilmesi için bir taban oluşturma halinde geliştiğini görmekteyiz. Bu gerçek manada bir eğitim şurası değil, iktidarın bu iki hususa odaklanmış gereksinimlerini giderme şurası olduğunu görüyoruz. Pedagoji bilimine temelden alışılmamış olan okul öncesi çocuklara din eğitimi vermenin kararını tanımayacağımızı şuraların yalnızca tavsiye kararı alabileceğini bakanlığın bu kararı hayata geçirmemesi gerektiğini bir kere daha hatırlatıyoruz.”
Veli-Der Lideri Ömer Yılmaz:
- “Şuranın yapılma biçimi, yeri, vakti, başlıkları ve işleyişi de göz önünde bulundurulduğunda şuradan çıkacak kararları yasal bulmayacağımızı da tabir etmiştik. Okul öncesi öğrencilerin soyut bilgi periyodunda olmadığı, ruhsal, bilişsel gelişimlerine alışılmamış bir halde verilecek bilgilerin pedagojik ve bilimsel olmayacağı, çocukların hayatında telafisi olmayacak sonuçlara yol açacağı bilimsel bir gerçekliktir. Her çocuk için kamusal, bilimsel eğitim tartışılmaz bir haktır. Yapılmaya çalışılan eğitim hakkı, çocuk hakkı ihlalidir.”
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.