Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Meyve suları ve pestisitler

Meyve suları ve pestisitler
0
154

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
1237.jpg
1237.jpg
Milletlerarası standartlara ve Türk Besin Kodeksi'ne nazaran meyve suyu ve gibisi içecekler, içerdikleri meyve nispetine nazaran üç öbeğe ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecekler. Ek olarak, ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç öbekten birine dahil üzere göstererek pazara sunan birtakım firmalar tüketicinin malumat eksikliğinden faydalanmaya çalışmaktadır. O nedenle içerdiği meyve orantısı %100 olan ve hiçbir azık ek unsuru içermeyen meyve suları, meyve çeşidine nazaran %25 - %50 nispetinde meyve içeren meyve nektarı ve içerdiği meyve orantısı en az %10 olan meyveli içecekler tercih edilmelidir. %10'un altında meyve içeren; tat, koku ve renk verici ek hususları ile hazırlanan meyve aromalı içeceklerden ve su ile karıştırılarak hazırlanan toz içecekleri tercih etmemek daha sağlıklı olacaktır.

Konsantre meyve sularına ek edilecek suyun içilebilir nitelikte olması, elde edilen meyve suyunun, tıpkı meyveden elde edilen meyve suyu ile misal duyusal ve analitik özellikleri göstermesi üzere birtakım nitelikler elbette değerlidir. Fakat ehemmiyetle üzerinde durulması gereken bir durum daha vardır: Türk Besin Kodeksi Yönetmeliğinin 5. kısmında meyve suyu ve gibisi eserlerin üretiminde kullanılan meyvelerdeki pestisit (yani tarım ilacı) kalıntı ölçüleri için belirlenen kimi limitler kelam mevzusudur.

Türkiye'de tarım ilacı (pestisit) tüketimi 2002 yılında 1979'a kıyasla % 45 nispetinde artmıştır. Bu artışa karşılık memleketimizde pestisit tüketimi gelişmiş devletlere nazaran nispeten düşüktür. Ama, entansif tarım yapılan Ege ve Akdeniz üzere nahiyelerde Türkiye ortalamasının üzerindeki bedellerle karşılaşılmaktadır. Asrî ziraî savaşımda, pestisitlerin muhite zarar vermeyecek seviyede ve nitekim gerekli olduğunda kullanılması benimsenmiştir. Bunun bir sonucu olarak, başta ABD olmak üzere, gelişmiş devletlerde pestisitler “düşük risk” ya da “doğa dostu” ismi altında toplanmışlardır. Örneğin ABD Etraf Müdafaa Örgütü (EPA), bu türlü pestisitlerin hem ruhsatlandırılmasını kolaylaştırmış ve hem de kullanılmalarını teşvik etmeye başlamıştır (EPA, 1999).

Vesair yandan, pestisit tasarrufunu daima artırarak verimin de daima artmayacağı anlaşılmıştır. Bu nedenle, maliyetleri yükseltmemek için gereksiz ilaçlamalardan kaçınılmaya başlanmıştır. Pestisitlerin gerek etraf, gerek sıhhat ve gerekse ekonomik açıdan getirebilecekleri aksilikler gelişmiş devletlerde pek yeterli bilinmektedir. Bunun için, başta AB olmak üzere, tüm gelişmiş devletlerde tüketilecek tarım eserleri etraf ve sıhhat açısından daima denetlenmektedir. Bu kontrollerde sivil topluluk örgütlerinin de hissesinin ve baskısının olması mevzuyu daha da önemli hale sokmuştur.

Pekala meyve tarafken yahut meyve suyu içerken nelere dikkat etmeliyiz? Yiyeceğiniz meyvenin duru su ile yeterlice yıkanması kafidir. Meyvenin üzerinde kimi zirai atıkların kalabileceği tasası ile, sabun yahut deterjan kullanılması yarardan çok zarar verecektir. Meyvelerin kabukları soyulacak olsa bile, evvelce yıkanmasında yarar vardır. Meyve suyu alırken de etiketlerinin denetim edilmesi gerekir. Azık ismi, firma ismi ve adresi, üretim bölgesi, hazırlama ve kullanma talimatı, depolama ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

 

Similar threads

Zerzevat ve Meyvelerin Beslenmedeki Değeri Nedir? Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek orantıda zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar illetleri, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette değerli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik illetten korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Prof. Dr. Aziz Ekşi, beslenme açısından yararlı bir eser olan meyve suyu hakkında, yanlışsız sanılan yanlışlara açıklık getiriyor; tüketicinin zihnini meşgul eden sorulara karşılık veriyor. Meyvenin kendisindeki ve suyundaki su nispeti farklı mıdır; meyvenin içerdiği vitamin ve mineraller, meyve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Meyve suları ile ilgili öncelikle şunu söylemeliyiz ki meyveyi bir bütün olarak tüketmek her vakit için vitamin ve mineral kaybı olmadığı ve meyvenin posasından da yararlanıldığı için her devir bizim teklifimizdir. Bu halde A,C,E vitaminleri karatenoidler ve flavonoidler üzere güçlü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
168
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,974Kullanıcılar
Üst Alt