Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Meyve aromalı gazoz ve sodalara dikkat!

Meyve aromalı gazoz ve sodalara dikkat!
0
99

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
 Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof Dr Fatih Gültekin, bir takım meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda kullanılan koruyucu maddelerin güneş ışığı ve ısıya maruz kaldığında kanserojen etkisi bulunan benzenmaddesine dönüştüğünü söyledi id Gad300250Prof Dr Gültekin, market ve bakkallarda satılan içecekler üstünde yaptığı araştırma sonuçlarını AA muhabiriyle paylaştı Prof Dr Gültekin, yaptığı araştırmada meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini belirtti C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof Dr Gültekin, şöyle konuştu: İçeceklerde mikroplar çoğalmasın diye koruyucu maddeler kullanılıyor Hem konulan bir takım maddeler bozulmasın diye de C vitamini ekleniyor Bu iki madde, yani C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat, ikisi bir arada olduğu vakit, eğer bekleme sırasında ısıya veya ışığa maruz kalırsa o süre C vitamini ile koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat birleşiyor ve ahali için kesin, yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen bir madde oluşuyor Maalesef çok büyük risk varİçeceklerde görülmeyen bir diğer tehlikenin daha laf konusu olduğunu dile getiren Gültekin, bir takım içeceklerde antioksidan olarak C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve aynı şekilde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanserojen benzen maddesine dönüşebildiğine muhabere etti Gıda ve içeceklerde yaygın olarak kullanılan koruyuculardan sodyum benzoatın avantajı yanına sağlık riskleri taşıdığına değinen Gültekin, sodyum benzoatın alerjik özelliğinin bulunduğunu, özellikle astım hastalarının dikkat etmesi gerektiğini vurguladı Gültekin, bunlara ilave olarak sodyum benzoatın, DNA'ya da hasar verme potansiyeli yer alan bir katkı olduğunu söylediÜretici de, satıcı da, tüketici de bilmiyorKanser riski taşıyan bu konunun firmalar kadar atlandığına dikkati çeken Gülkekin, imalatçı, satıcı ve tüketicileri uyardı Gültekin, şöyle dedi: Bunlardan birincisi üreticiler Imalatçı, C vitamini ve sodyum benzoatı beraber kullanmasın Formülasyonlarını kolaylıkla değiştirebilirler Sodyum benzoat yerine başka bir koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler İkisini bir araya getirmezlerse bu risk ortadan kalkar İkincisi, bu ürünleri satan market, bakkal veya süper marketler bu ürünleri uygun şartlarda depolasınlar Hiçbir içeceği güneşe maruz kalacak şekilde ve yüksek derecede ısınacağı şekilde muhafaza etmesinler Bilhassa sahil kesimlerinde bu konu biraz daha tartma talep ediyor Son olarak tüketiciler de uyarı etsinler Irk aralıksız içtiği içeceklerin içindekiler bölümüne baksın Benzoik asit ya da sodyum benzoat ile C vitamini, öteki ismiyle askorbik asit, ikisinin beraber olduğu ürünleri tercih etmesinlerGıdalarda kullanılan kombinasyonların Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olduğunu oysa risklerinin bilinmediğini öne süren Gültekin, şöyle devam etti: Bunlar natürel fakat bilinçli olarak seçilmiyor Çünkü bunlar Türk Yiyecek Kodeksi'ne uygun Yiyecek kodeksinde koruyucu olarak sodyum benzoat kullanılır, antioksidan olarak C vitamini kullanılabilir fakat bunun ikisinin bir araya gelmesi ve gizleme koşullarının olumsuz eşit gelmesi tesadüfi bir şey Bunu da üreticilerin bilmesi gerekiyor Olasılıkla gözden kaçmış bir nokta Üreticilerin gözden kaçan bu noktaya tarafından düzeltme yapacaklarına inanıyorumKanserdeki büyüme gıdalardaki kanserojen maddeler yüzünden Gıdalarda kullanılan katkı maddesi maddelerinin kombinasyonlarının ve gizleme koşullarının insanları önemli şekilde kanser tehlikesine maruz bıraktığına değinen Gültekin, Bu bütün toplumu ilgilendiren yaygın bir sorun Kanser vakaları çok artıyor, bundan böyle kanserden ölüm sebepleri dünyada ikinci bayağı birinci sıraya yükselmek üzere Ola Ki kanserin artma sebeplerinden bir adam başına gıdaların içindeki, maruz kaldığımız kanserojen maddeler Bu açıdan bunu fazla önemsiyorumdiye konuştu Halkın yiyecek katkı maddesi maddelerinin zararlarını öğrenmek istediğini anlatan Gültekin, ayrıca inançlar açısında da sorun olup olmadığını anlayışlı olmak istediğini anlattı Gıda katkı maddeleri tüketiciler için bilinmez bir konudiyen Gültekin, şunları söyledi: Milyon tane katkı maddesi var Bunlar kanserojen mi, zararlı mı, inançlarımıza uygun mu, hep bilinmezlik içerir Çünkü katkı maddeleri alan olarak geniştir ve sadece bir bilim alanını ilgilendirmiyor Dolayısı ile tüketicinin istediği bilgiyi derli toplu ve güvenilir olarak sunacak kaynak çok azGültekin, 10 yılı aşkın süredir katkı maddeleriyle ilgili çalıştığını ve 4 Kitap yazdığını belirterek, şunları kaydetti: Yediğimiz ürünlerin tamamına yakınında katkı maddesi var ve bunlar çok yüksek miktarlarda Türk insanı maalesef batı tipi besleniyor Bu müşteri beslenmelerde insanlar bir yılda kendi ağırlıkları dek gıda katkı maddesi maddeleri tüketiyorlar Bunlar çok büyük rakamlar ve bu katkı maddesi maddeleri istisnaları bir kenara koyarsak bizim ihtiyacımızın olduğu vitamin, mineral veya gıda değeri açısından zengin maddelerden ziyade gıdaların ticarileşmesi, yaşamı kolaylaştırmak, ekonomiklik karşılamak açısından kullanılan maddeler Ama maalesef çoğu afiyet riskini de beraberinde getiriyor Doğal gıdalara yönelmemiz lüzumlu, oysa katkı maddesi maddesiz bir yaşam da mümkün yok, riskli olacak katkı maddelerinden uzak kalacak yaşam tarzı geliştirmemiz lüzumlu
 
858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt