Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mevlananın barışla ilgili sözleri

Mevlananın barışla ilgili sözleri
0
130

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Mevlananın barışla ilgili sözleri,Mevlananın uzlaşma hakkında söyledikleri,
Mevlananın uzlaşma sözleri,

Beri gel, daha beri, daha beri Bu yol vuruculuk nereye kadar böyle?
Bu hır gür, bu savaş nereye dek? Sen bensin işte, ben senim işte
Ne diye bu direnme böyle, ne diye? Ne diye aydınlıktan kaçar parlak, ne diye? Topumuz bir tek olgun kişiyiz, bir tek, ne diye böyle şaşı olmuşuz, ne diye? Varlıklı yoksulu hor görür, ne diye? Sağ soluna emrindeki bakar, ne diye?
İkisi de senin elin, ikiside, peki, kutlu ne, kutsuz ne? Topumuz bir tek inciyiz, bir tek başımız da tek, aklımız da tek Ne diye iki görür olup kalmışız iki büklüm gökkubbenin aşağıda, ne diye? Sen habire gevele dur bakalım, habire 'usul boylu birlik çam ağacı' de, sonu nereye varır bunun, nereye? Şu beş duyudan, altı yönden varını yoğunu birliğe çek, birliğe
Kendine gel, benlikten çık, uzakta dur, insanlara karıl, insanlara, insanlarla bir ol İnsanlarla bir oldun mu bir madensin, bir ulu deniz Kendinde kaldın mı bir damlasın, bir dane Erkek arslan dilediğini yapar, dilediğini Köpek köpekliğini ede durur, köpekliğini Tertemiz can canlığını işler, canlığını
Karoser de bedenliğini yapar, bedenliğini Fakat sen canı da bir bil, bedeni de,
yalnız sayıda çoktur onlar, alabildiğine, hani bademler gibi, bademler gibi
Ama hepsindeki yağ bir Dünyada nice diller var, nice diller, lakin hepsin de manâ bir Sen kapları, testileri hele bir kır, sular nasıl bir yol miktar, gider
Hele birliğe ulaş, hır gürü, savaşı bırak, can nasıl koşar, bunu canlara iletirHzMevlana ’nın bu sözlerine ekleyebileceğimiz hiçbir şeyin olmadığı açıktırVe yine,

HzMevlana buyururlar ki;
DOSTLAR DOSTLAR! BİRBİRİNİZDEN AYRILMAYINHEPİNİZ BİRSİNİZ, İKİLİK HAVASINA KAPILMAYINVEFA SULTANI EMREDİYOR, VEFASIZLIK ETMEYİN

HzMevlana tüm dinlerle de beraberdi…

Mevlânâ ’nın “Ben yetmiş iki milletle (bütün dinlerle) beraberim dediğini duyan ve buna içerleyen Kadı Sıraceddin, bilginlerinden birini, Mevlânâ ’ya göndermişOna sıkı sıkıya da tembih etmiş“Git ve Mevlânâ ’ya herkesin içinde sor Bu sözü demiş mi, dememiş mi? Demişse hakaret et Alim dergâha gider, “Sen yetmiş iki milletle beraberim demişsin, doğru mu? diye sorarMevlânâ “Evet der, “Hâlâ da deyip duruyorum Âlim, Mevlânâ ’ya hakarete başlayınca,Mevlânâ gülerek şöyle der:“ BU SÖYLEDİKLERİNE KARŞIN SENİNLE DE BERABERİM

HzMevlana tekrar bir sözünde;

Ben pergel gibiyim Bir ayağımla İslâm şeriatında sağlamca durduğum halde öteki ayağımla yetmiş iki milletle beraberim Tüm milletler kendi sırrını bizden dinlerler

Bir gün Mevlana ile görüşmeye gelen
birkaç papaz yolda kendisine rastlarlar ve saygıyla başlarını eğerek selam verirlerMevlana, onların bu davranışına benzer şekilde karşılık verir Papazlar saygı için eğdikleri başlarını kaldırdıklarında Mevlana ‘nın hala saygıyla eğilmiş halde bulunduğunu görürler ve bu hal birkaz defa her tarafta eder

Ve HzMevlana düşmana bile ihsan da bulunmamızı ister

DÜŞMANDA OLSA ONA İHSANDA BULUN ZİRA İHSAN DÜŞAMANI SANA ARKADAŞ YAPAR

HzMevlana herkesi kabul ederdi…

* GEL GEL NE OLURSAN OL TEKRAR GEL

İSTER KAFİR, İSTER MECUSİ,

İSTER PUTA TAPAN OL

YENIDEN GEL…

HzMevlana ’nın büyüklüğü

* ALLAH ’IM BANA ACIMAYANA

BANA KÖTÜLÜK YAPANA

SEN ACI…

HzMevlana insanlara çok layık verirdi…

Çünkü insanda O ’nun bir emaneti vardı!

* EY ONDA BUNDA KUSUR ARAYAN KIŞI!

HİÇ KİMSEYİ HOR GÖRME

HANGİ MİLLETTE HANGİ DİNDE OLURSA OLSUN

İNSANDA O ’NUN BİR EMANETİ VARDIR İNSAN O ’NUN AYNASIDIR

* NE VAKTE KADAR TESTİNİN ŞEKLİ, BİÇİMİ İLE ÜSTÜNDEKİ NAKIŞLARLA

OYALANIP DURACAKSIN?

TESTİNİN ŞEKLİNİ, NAKŞINI BIRAKDA İÇİNDEKİ SUYU ARA

YANİ İNSANLARIN GÜZELLİKLERİNE, DIŞ GÖRÜNÜŞLERİNE BAKMA DA AHLAKLARINA, HUYLARINA TABİATLARINA BAK

* EY BAŞKASININ YÜZÜNDE BİR BEN GÖREN

NE YAZIKTIR ANCAK, O BEN SENİN YÜZÜNDEN AKSEDER

* CÖMERTLIK VE YARDIM ETMEDE, ÇAY GİBİ OL

ŞEFKAT VE MERHAMETTE, GÜNEŞ GİBİ OL

BAŞKALARININ KUSURLARINI ÖRTMEDE GECE GİBİ OL

ÖFKE VE ASABİYETTE ÖLÜ GİBİ OL

ALÇAKGÖNÜLLÜ VE ALÇAKGÖNÜLLÜLÜKTE TOPRAK GİBİ OL

HOŞGÖRÜLÜKTE DENİZ GİBİ OL

YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN YA DA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL

HzMevlana, insanların bir olmasını istemiştirİki kişinin birbirlerine düşmanlıkta bulunmalarını ve hatta kırıcı sözler bile söylememelerini anlatır ve de mani olurdu

Dargınlar barışmalıdır Önce davranan önce Cennet'e girerİki ulu kişi birbirlerine düşmanlıkta bulunuyor, münasebetsiz sözler söylüyorlardı Onlardan biri ötekine:

Eğer yalan söylüyorsan, Allah senin canını alsın!diyor, diğeri ona:Eğer sen yalan söylüyorsan, Allah senin canını alsındiyordu Mevlânâ, onların arasına girip:

Hayır, hayır Allah ne senin, ne de onun canını alsın

O, benim canımı alsın, çünkü canı alınmaya ancak biz lâyıkızdedi

Her ikisi de barıştı

Ve yeniden,

Bir gün huzûruna birbirlerine gücenmiş iki birey getirdiler Onlara barışmalarını söyledi sonra da; Allahü teâlâ, bâzı insanları su gibi latîf, mütevâzî, dâimâ aşağıya akan ve yumuşak huylu, bâzılarını da toprak, taş gibi sert mizaçlı yarattı Su, toprağa karışır, meyvelerin büyümesini, canlıların içerek hayatlarının devâm etmesini sağlar O sulardan rûhlara ve bedenlere gıdâ temin edilip, menfaat sağlanır Su toprağa gitmezse, topraktan ve sudan lâyıkıyla istifâde edilmez Ey Nûreddîn! Bu arkadaşın toprak hükmünde olup, yerinden kalkmaz ve barışmaz ise, sen su gibi tevâzu üzere olup, anlaş Herkes bilir fakat, iki dargın olan kimseden hangisi öbüründen önce davranırsa, Cennet'e ötekinden önce girecektir Daha fazla sevap kazanacaktır Dolayısıyla, bu barıştan her ikiniz de istifâde etmiş olacaksınızbuyurdu Bunu dinleyen iki küs kimse, daha fazla sevap galip gelmek gayretiyle derhal barıştılar

Siz kıymetli izleyicilerimize, Hz Mevlana ’dan konu ile ilgili bazı sözlerini seçtik…

* ÖRTTE SENİNDE AYIBINI ÖRTSÜNLER
* HATASIZ ARKADAŞ ARAYAN DOSTSUZ KALIR
* BEN ŞU DÜNYADA HOŞ HUYDAN DAHA İYİ BİR HASLET VE SÜRÜCÜ EHLIYETI GÖRMEDİM
* DOST ALTIN BELA DA ATEŞE AYNI HALİS ALTIN ALEV İÇİNDE SAF BİR ÜLKÜ GELIR
* ÖFKENİ TUT ONU KUSMAKİ TA MAHŞERDE İTİBARLI OLASIN

Mevlânâ, bir gün oğlu Sultan Veled'e: Oğlum! Eğer Cennet'te edinmek istersen, herkes ile arkadaş geçin, hiç kimseye kin alıkoyma, herkese tevâzu göster Zîrâ alçak gönüllü almak belli başlı sultanlıktırbuyurdu

HzMevlana ’nın dediği gibi,

* BURADA NE OLURSAN OL, ÖNEMİ YOK İSTER KAFİR OL, İSTER ZENGIN OL, İSTER HOR OL, İSTER ÜSTÜN OL; ŞUNU İYİ BİL OYSA ÖLÜMSÜZLÜK DE ORADA FAYDA DE ORADA, REEL YAŞAYIŞ, SALTANAT DA ORADA!

Hz Mevlana ’nın görüşü günümüze yayılsa, ne dinler arası ne de ülkeler arası savaşlar olurduCümbür Cemaat biribirine saygılı, hoşgörülü ve sevgi ile birlik içinde yaşardı Biz de şu an Ülkemizde ne doğulubatılı, kuzeyligüneyli vsvs konuşmazdık herkesi kardeş sevgisi ile bir görürdük, gruplara ayırmazdık Bunlar bir yandan iki insan birbirini incitmemek ve birbirlerinin sevgisini kazanmak için yarış halinde olurlardı Çünkü HzMevlana ’nın dediği gibi, ’ İnsanda O ’nun bir emaneti vardır, insan O ’nun aynasıdır ’

Bizce sözün bittiği yer…

* DÜNYA DA SEVGİYE DAİR NE VARSA BEN ORADA VARIM,SAVAŞA DAİR NE VARSA BEN ORADA YOKUM

HzMevlana *

858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt