Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Merhametin Ölçüsü

Merhametin Ölçüsü
0
114

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Cenâbı Hak, Zümer Sûresi?nde:

“…Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? (ezZümer, 9) buyuruyor

Demek ki esas tahsil bu Niye geldik biz dünyaya? Niye Cenâbı Hak ilim verdi, bilgi verdi, vs verdi? Diğer mahlûkatta yok Diğer mahlûkatta bir tıp bilgisi yok, bir coğrafya yok, bir matematik yok, fizik, astrofizik vs yok Niye Cenâbı Hak insana verdi?

Demek ki insan düşünecek: Bu kâideleri kim koydu ilimlere? Bak bir taş atsan denize, dibine gidiyor Koca, binlerce ton şeyi (gemiyi), o okyanusu aşırarak götürüyor

Bir uçak, havada uçuyor Havaya kim bu şeyi verdi?

Toprak, her türlü mahlûkâta ayrı ayrı sofralar hazırlıyor

Demek ki ilim, Cenâbı Hakk?ı bilebilmek Eserden müessire, sebepten müsebbibe, sanattan sanatkâra Fakat bu, kalp merhaleler katettikçe… Eğer bu olmazsa, ilim ona zarar veriyor Onun için Rasûlullah Efendimiz “?????????? ??? ???????? (faydasız ilim) buyuruyor “Menfaat vermeyen ilimden yâ Rabbi Sana sığınırım buyuruyor (Bkz Müslim, Zikir, 73)

Bu ilim olması için, yani kalpte derinlik olacak Kalpte hikmet tecellî edecek Cenâbı Hak; “Ben insanı halife olarak yarattım buyuruyor (Bkz elBakara, 30) Bu halifelik olacak, hassasiyet olacak, derinlik olacak Dîni yaşayacak, yaşatacak

Bunun için ne buyuruyor?

Birinci şart; tabi şerîati yaşayacak, Kitap ve Sünnet?in istikâmetinde

İkinci şart, bir gece hayatı olacak Geceyi uykuya mahkûm etmeyecek Evet uyku dinlendirecek ama seher vakti de kalkacak

???????? ?????????? buyuruyor Cenâbı Hak “…Secde ve kıyam hâlinde olurlar… (ezZümer, 9) buyuruyor

Yine ibâdurrahman;

???????? ??????????

Yine “ibâdurrahman (Allâh?ın rahmetinin tecellî ettiği kullar), yine secde ve kıyam hâlinde olurlar buyruluyor (Bkz elFurk?n, 64)

Yine Cenâbı Hak:

???????????????????? ?????????????? buyuruyor “…Seherlerde istiğfar ederler (Âli İmrân, 17)

Cenâbı Hak kapıları açıyor Hem kalbin kapılarını açıyor, hem günahları kapatıyor Cenâbı Hakk?ın dâveti Bir kulun dâveti değil Kulun dâvetine ne kadar bir alâka gösteriyoruz, Cenâbı Hakk?ın dâvetine ne kadar alâka göstereceğiz?

Demek ki seherler, kalbe mânevî gıdâ olacak, rûhî gıdâ olacak

“???????? ???????????

Allâh?ı unutmayacak celle celâlühû Niye beni yarattı, niye dünyaya geldim, kimin mülkündeyim, nereye gideceğim?

Ve; “???????? ??????????? bir “âhiret endişesi (Bkz ezZümer, 9)

Benim âhiretim nasıl? Çünkü zerreler hesaba gelecek Zerreler tartılacak

?????? ???????? ????????? ??????? ??????? ?????? ?????? ???????? ????????? ??????? ?????? ??????

(“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür ezZilzâl, 78)

?????????? ???????? ???????

(“…Rabbinin rahmetini uman… ezZümer, 9)

Duâ hâlinde yaşayacak “Ben şunu yaptım, bu kadar hatim, bu kadar namaz, bu kadar şey… Hepsi bunların kabûle muhtaç Duâlarımız gibi ibadetlerimiz de kabûle muhtaç Onun için kul dâimâ Cenâbı Hakk?a bir ilticâ hâlinde bulunacak

Tabi bu sıfatlar muktezâsınca bir Hak dostu da;

En mühimi, ahmak olmaz Yani dünyayı tercih etmez âhiret karşısında, ilâhî sonsuzluk karşısında

Cimri olmaz Malı Allah niye veriyor? Mülk Allâh?ındır

Allah korusun, kibirli olmaz

Velhâsıl kalp, Cenâbı Hak?la beraber olacak İşte bunun için bir emek istiyor, bir gayret istiyor Fıtrî olarak, doğuştan gelen fıtrî bir sevme hissi vardır herkeste Bu, fıtrî sevme ise, Cenâbı Hakk?a yönlendirecek Bu şekilde muhabbette kemâle ulaşılacak

Dâvud aleyhisselâm?ın bir duâsını Ebû Hüreyre naklediyor

“Yâ Rabbi (diyor), Sen?i sevmeyi, sevdiğini sevmeyi, Sen?in sevgine ulaştıracak ameli sâlihleri bana nasîb et (Bkz Tirmizî, Deavât, 72)

Demek ki kul, bu ameli sâlihler neticesinde, “??????? ????????, bunlar neticesinde Cenâbı Hakk?ı sevecek, Cenâbı Hakk?ın sevdiğini sevecek, bu şekilde Cenâbı Hakk?ın nazarında bir îtibar kazanacak

????? ???????? ??????? ??????????? ??????????

(“…Bilesiniz ki, kalpler ancak Allâh?ı anmakla mutmain olur (huzura kavuşur) erRa‘d, 28) Kalp Cenâbı Hak?la beraber olmanın büyük bir lezzetini yaşayacak

Yine İmâmı Rabbânî Hazretleri:

“Kul, nefsânî arzulardan tamamen sıyrılmadıkça Cenâbı Hakk?ın ve Rasûlullah?ın muhabbeti kalbine yerleşmez buyuruyor

Ticârî hayatımıza dikkat edeceğiz Memursak, memurluk hayatımıza dikkat edeceğiz Âile hayatımıza dikkat edeceğiz Evlâtlarımızı yetiştirmeye îtinâ göstereceğiz

Yine buyruluyor:

“Kul ile Rab arasında perde dünya değil, kulun kendi nefsidir

Nefsânî arzular Demek ki kalp Cenâbı Hak?la beraber olup o şekilde huzur bulacak Onun için Cenâbı Hak buyuruyor:

“Ayaktayken, otururken, yanları üzerindeyken Allâh?ı zikrederler… (Âli İmrân, 191) Hayatın her safhasında Neticesi:

“…Göklerin ve yerin yaratılışını (derinden derine) tefekkür ederler Yâ Rabbi! Sen bunları boşuna yaratmadın derler Sen Sübhan?sın derler Bizi Cehennem azâbından koru derler (Âli İmrân, 191)

Cenâbı Hak böyle bir kalp bizden istiyor Yine Cenâbı Hak:

“…Allah anıldığı zaman, «???????? ???????????» kalpleri titrer… (elEnfâl, 2) buyuruyor

“…Allâh?ın âyetleri okunduğu zaman îmanları artar… (elEnfâl, 2) buyuruyor

“…(Değişen şartlarda) tevekkül (ve teslim) olurlar (elEnfâl, 2) buyuruyor

??? ???????? ????????? ?????? ???? (Gaybı Allah?tan başkası bilemez) Gaybı bilmediğimiz için teslim olmamız

“Namazlarını ik?me ederler Allâh?ın verdiği nîmetleri (Allah yolunda) infak ederler (elEnfâl, 3)

Cenâbı Hak bu şekilde bizden bir kalp istiyor Tabi böyle bir kalp, Allah Rasûlü?yle beraber olmakla ancak meydana geliyor Çünkü Cenâbı Hak, O?nu âlemlere rahmet olarak gönderdi İnsan dâimâ önündekinden bir misal alır Efendimiz:

?????????? ???? ???? ???????

“Kişi sevdiğiyle beraberdir (Buhârî, Edeb, 96)

Yine Hac Sûresi?nin 78 âyeti çok mânidar:

“…Peygamber?in size şâhit olması, sizin de insanlara şâhit olmanız için…

Demek ki Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem ümmete şâhit, biz de insanlara şâhit olmamız için

“…O, gerek daha önce (geçmiş kitaplarda), gerekse bu (Kur?ân)?da size «müslümanlar» adını verdi… (elHac, 78)

Demek ki müslüman olmanın adının izzetini, haysiyetini, şerefini korumamız lâzım

Yani Peygamber Efendimiz nasıl terbiye etmişse, nasıl bize tâlimat vermişse, biz de onu yaşayarak o şekilde tebliğ etmemiz lâzım Âyeti kerîme bunu istiyor, Cenâbı Hak istiyor

Yani mü?min, diğer mü?minlere, diğer ümmetlere karşı İslâm?ı en güzel sûrette temsil edebilmenin gayretinde olacak Bu beraberliğin mü?mine kazandırdıklarının en mühimi “merhamet

Cenâbı Hak en çok “Rahmân ve Rahîm esmâsını bildiriyor Rasûlullah Efendimiz, okunan âyette, “çok raûf ve çok rahîmdir “Çok merhametli, çok şefkatlidir buyruluyor (Bkz etTevbe, 128)

Merhamet, insanlığımızın bu âlemdeki en mûtenâ cevheridir ki bizi kalben Hakk?ın vuslatına erdirir Merhametli mü?min cömert olur, mütevâzı olur, hizmet ehli olur Ve aynı zamanda ruhlara hayat aşısı yapan bir gönül doktoru, bir gönül hekimi mesâbesindedir

Meselâ bundan bir misal Ebû Bekir Efendimiz?in bir merhameti…

Tabi Efendimiz?in merhameti mâlum, âyeti kerîmeyle tescilli Zaten Efendimiz de buyuruyor:

“…Ben (diyor) kabrimde (diyor), kıyâmete kadar «ümmetî, ümmetî» diyeceğim buyuruyor (Bkz Ali elMüttakî, Kenzü’lUmmâl, XIV, 414)

“…Güzel amelleriniz bana gelir sevinirim (diyor) Uygun olmayan amelleriniz için istiğfâr ederim buyuruyor (Heysemî, IX, 24)

Hazreti Ebû Bekir Efendimiz?in şu, ne güzel, yani bir diğergâm bir mü?min misali Nefsî, nefsî diyen değil, ümmetî, ümmetî diyen Ebû Bekir Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Dört kimse Allâh?ın sâlih kullarındandır:

(Bu dört şeyde şimdi ne göreceğiz, bir diğergâmlık göreceğiz Kendinin dışındakilere olan merhamet, şefkat)

Birincisi:

Tevbe eden kişiyi gördüğü zaman sevinen (Seviniyor, tevbe ediyor diyor, kurtulacak diyor)

İkincisi:

Günahkârların affı için Rabbine yalvaran

Üçüncüsü:

Din kardeşinin gıyâbında duâ eden

Kendisine muhtaç kişiye yardım ve hizmette bulunan

Efendimiz?in merhameti Bir karınca yuvası görüyor, dehşete kapılıyor “Kim yakabilir, Allâh?ın verdiği bu cana kim kıyabilir? buyuruyor (Bkz Ebû Dâvud, Cihad, 112)

Kendisine bir şey geldiği zaman muhakkak onu ümmetiyle paylaşacak Ümmetinin o derdini bitirmeden huzur bulamıyor Dâimâ bir rahmet saçıyor Yine buyuruyor:

“Ben her mü?mine kendi nefsinden daha ileriyim (daha üstünüm) Bir kimse ölürken bir mal bırakırsa o mal, kendi yakınlarına âittir Fakat borç bırakırsa, yetimler bırakırsa o bana âittir buyuruyor (Müslim, Cuma, 43; İbni Mâce, Mukaddime, 7)

Yani nasıl bir merhamet?

Bir Mekke Fethi… Bu, müslümanlara yirmi sene zulmettiler Mekke Fethi, tam kısas yapma zamanıydı Fakat Efendimiz daimâ bir merhamet tevzii içindeydi

Sa‘d bin Ubâde?yi Mekke Fethi?ne giderken sancağı onun eline verdi O ordunun en önündeydi Ordunun kumandanıydı Ebû Süfyan?ın yanından geçerken dedi:

“?Ey Ebû Süfyan (dedi), bugün (dedi), melhame günüdür Yani yevmü?lmelhame, yani ölülerin yere serileceği bir gündür (Haramların helâl olacağı bir gündür) Bugün Allah Kureyş?i zelil edecektir diye nidâ etti

Bu, Rasûlullah?a geldi bu havâdis Rasûlullah Efendimiz üzüldü çok Onun oğlunu kumandan tayin etti; Kays bin Sa?d?ı

Efendimiz buyurdu:

“?Bugün bir merhamet günüdür… dedi Müslümanlara 20 sene zulmedenlere karşı bugün bir merhamet günüdür, “yevmü?lmerhame buyurdu “…Bugün, Allah Teâlâ?nın Kureyş?i aziz kıldığı gündür buyurdu (Vâkıdî, II, 821822)

Velhâsıl bütün o, bu merhamet karşısında bütün Mekkeliler müslüman oldu

Yine, çok ibrettir, yine nasıl bize bir ders, ibret; nasıl bir mahlûkâta bir bakış tarzı:

Yine Efendimiz, on bin kişiyle Mekke?ye giderken, Mekke Fethi’ne, yolda bir dişi köpek, yavrularını emziriyordu Oraya Sürâka?yı koydu

“?Sürâka (dedi), gelenler öbür taraftan geçsin dedi (Bkz Vâkıdî, II, 804)

Efendimiz buyurdu ki:

“Merhametli olan kişiye Allah merhamet eder Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki gökyüzündekiler de size merhamet etsin… (Tirmizî, Birr, 16; Ebû Dâvud, Edeb, 58)

Bugün dünyada olan hâdiselerle, memleketimizde olan hâdiselerle, gelen muhâcirlerle vs kendimizi mîzan etmemiz lâzım

Yine sahâbe dedi ki:

“?Yâ Rasûlâllah! Hepimiz merhametliyiz dedi

“?Yok! dedi Efendimiz Çocuklarımıza, akrabalarımıza vs o tabiî merhamettir dedi O yılanda da var, akrepte de var

“?Esas merhamet, âm ve şâmil merhamettir Allâh?ın bütün mahlûkâtını içine alan bir merhamettir (Hâkim, IV, 1857310)

?????????? ???? ???? ???????

(“Kişi sevdiğiyle beraberdir Buhârî, Edeb, 96)

Allah Rasûlü?ne benzeyebilmek Ne kadar Allah Rasûlü?yle aramızda bir mesafe var?

Tevâzû: Hiçlikten geldik Bir sermaye ile gelmedik Onun için Cenâbı Hak buyuruyor:

“İbâdurrahmân, (Allâh?ın rahmetinin tecellî ettiği kullar) yeryüzünde mütevâzı olarak dolaşırlar… (elFurkân, 63)

Demek ki bir mü?minin kemâle erebilmesi için, ilk defa mütevâzı olması lâzım Yani “ben olmayacak “Ben demek, bir noktada bir enâniyet alâmeti “Yâ Rabbi, Sen! diyecek, “Sen lütfettin! diyecek

Büyük bir zafer oldu Mekke Fethi?nde

????? ????? ?????? ??????? ??????????? ?????????? ???????? ??????????? ??? ????? ??????? ??????????

(“Allâh?ın yardımı ve zaferi gelip de insanların bölük bölük Allâh?ın dînine girmekte olduklarını gördüğün vakit enNasr, 12)

Bölük bölük, İslâm?a girenleri görürsün buyuruyor Cenâbı Hak Fakat;

????????? ???????? ??????? ??????????????? buyuruyor

“Rabbini hamd ile tesbih et ve bir de istiğfâr et… (enNasr, 3) buyuruyor

Cenâbı Hakk?ın bir mükâfâtı bu Senin elinden olmadı bu, Cenâbı Hak sana nasîb etti

Yine, Bedir?de de aynı Enfâl Sûresi?nde:

“Sen öldürmedin ey Peygamber, Biz öldürdük Sen atmadın, Biz attık buyuruyor (Bkz elEnfâl, 17)

Velhâsıl bir mü?min dâimâ bir, kendini bir hiçlik içinde görecek, “Yâ Rabbi, Sen! diyecek Hep “Yâ Rabbi, Sen! diyecek

Efendimiz onun için dâimâ îkaz ediyordu:

“Ey Allâh?ım! Hayat ancak âhiret hayatıdır (Buhârî, Rik?k, 1)

Yani âhiret hayatı için geldik

Cömertlik: Kerem sahibi olmak Cenâbı Hak kerem ehlini seviyor

Gazâlî?nin ihyâsında bir hadîsi şerîf var:

“Bir (diyor) cömert (diyor), eğer (diyor), düşerse (diyor), onu (diyor) Allah (mecâzî olarak) elinden tutup kaldırır buyuruyor (Heysemî, VI, 282)

Tabi bu cömertlik, “âm ve şâmil cömertlik Kendine olan, yakınlarına olan cömertlik değil Paylaşabilmek…

Fedakârlık:

Efendimiz bir sefere giderken, en önde kendisi giderdi En arkadan dönüşte kendisi gelirdi Ne kadar, kimler muhtaç, onlara yardım eder, terkisine alırdı, tesellî ederdi

Bu fedakârlık çok mühim

Bir bedevî geldi:

“?Yâ Rasûlâllah! Ben müslüman olacağım dedi

Tamam Efendimiz (İslâm?ın şartlarını) saydı

“?Tamam (dedi), sadece cihad yok, sadaka yok (dedi) Ben ikisini yapamam (dedi) Cihad yok (dedi), benim canım kıymetli (dedi) Fazla (dedi), kendim bir mesâî veremem (dedi) Sadaka (dedi), ben (dedi) ancak kendime yetiyor (dedi filân) Diğerlerini kabul ediyorum ama bu ikisini benden mâzur gör dedi

Efendimiz tuttu şöyle elini bir salladı

“?Sen (dedi) Allah yolunda gayret etmeyeceksin (dedi), sadaka vermeyeceksin, infâk etmeyeceksin (dedi); sen nasıl Cennet?e gireceksin o zaman? dedi (Bkz Ahmed, V, 224; Hâkim, II, 892421; Beyhakî, Şuab, V, 8; Heysemî, I, 42)

Osman Nûri Topbaş,2019 Sohbetleri

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt