Menopoz , bayanlarda adet kanamalarının sona erip , doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu 48-55 yaş ortası periyottur .
Menopoz devrinde kişinin metabolizma suratının azaldığı bilinmektedir . İlerleyen yaşlarla bir arada azalan fizikî aktivite ile bir arada menopoz periyoduna girdikten sonra kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır . Bilhassa bel ve karın etrafında görülen yağlanma sebebiyle , menopoz yaşları yaklaşırken önlemli olmak gerekir .
Östrojen hormonunun azalması ile birlikte , hormon esirgeyici tesirini ortadan kaldırır ve kalp – damar hastalıklarında büyük oranda artış yaşanır . Düşük östrojen ile ; kemiklerden kalsiyum kaybı ve besinlerle alınan kalsiyumun uygun emilememesi beraberinde gelir . Yani menopozda , daha çok kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç vardır . Ve D vitamininin en kıymetli kaynağı güneştir .
Ateş basmaları ve terlemeler fazla ise ; ‘fitoöstrojenler’ bedene , zayıf tesirli östrojen üzere tesir eder . Bizler için en değerli 2 östrojen ; lignan ve isoflavondur . Keten tohumu , lignan zenginidir . Soya ve eserleri ise isoflavonca zengindir . Öteki fitoöstrojenler ise ; kuş üzümü , kuru üzüm üzere küçük taneli meyveler , rezene , kereviz , elma , maydanoz , ısırgan otu , turpgiller , zencefil , adaçayı , susam , mercimek , sert kabuklu kuruyemişlerdir .
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler :
-
Su tüketimi arttırılmalı . Mineral içeriği yüksek ( sert) sular içilmesi sıhhat için daha uygundur . -
Rafine edilmemiş tahıl ( tam tahıl , çavdar .. ) tüketimi artıp , rafine edilmiş tahıl ( beyaz ekmek , makarna , şehriye , beyaz pirinç ..) tüketimi azaltılmalı . -
Bu periyotta ve her periyotta kâfi ölçüde alınması gereken kalsiyumun bilinen kaynakları olan , süt ve türevleri kümesinden öteki , yeşil yapraklılar , badem , kuru baklagiller , sardalya – somon üzere balıklar , pekmezde bulunduğu ve miktarca menopozda artması gerektiği bilinmelidir . -
Lifli beslenmek kıymetlidir . Bu sebeple , zerzevat ve meyve tüketimi arttırılmalı . -
Alkol , kafein ve baharatlı yiyecekler ; sıcak basmaları ve akabinde gelen ürpermelerin sıklığını arttırabilir . -
Ayrıyeten kafein ; kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerine olumsuz tesir eder . Bu sebeple , kafeinsiz kahve ( tercihen günde 1 ) açık ve limonlu çay ( azami ölçü ) sonlandırılmalı . -
Proteini abartıyor olmak , idrarla kalsiyum atımını arttırır . Çok protein tüketiminden kaçınılmalı . -
Yağlı yiyeceklerden sakınılmalı . ( kaymak , krema , mayonez …. ) -
Katı yağlar kullanılmamalı , sağlıklı yağlar kâfi ve gerekli ölçüde alınmalı. -
Yemek pişirme tekniği ; haşlama , ızgara yahut fırın olmalıdır . Kızartma teknikleri kullanılmamalı . -
Paketli besinler , asitli ve şekerli içecekler beslenmeden çıkarılmalı . -
Omega 3- Omega 6 kullanımı kalsiyum emilimini arttırarak kemikte kalsiyum birikmesini sağlarken , kemik hücreleri dahil tüm hücre zarlarının esnek , sağlıklı ve genç kalmasını sağlıyor . -
Sigaranın içindeki birtakım bileşenler östrojen sentezini bozar . Dolaylı olarak sigara tüketen bireyler olağandan erken menopoza girilebilir . Erken menapoz , kemik erimesi riskini , sigara içmek de kemik erimesine bağlı kemik kırıklıklarını arttırır . -
Fizikî aktivite , hem kiloyu korumak için hem de kemik sıhhati için yararlıdır . Her gün 30-45 dk ortası yapılan yürüyüşler hayli kıymetlidir . -
Sodyuma hassas kan basıncı için ve tuz , idrarla kalsiyum atımını arttırdığı için ölçüsü azaltılmalı . -
Bu periyotta vücut kitle indeksi 25’in altına düşsün istemeyiz , zira beden yağ dokusundaki östrojenden de yararlanır .
Aldığım fitoterapi eğitimlerinden sizler için menopozda kullanılan bitkileri ismen açıklıyor olacağım . Hayıt , meyan kökü , çin melek otu , civanperçemi , karayılan otu . Bu otların kullanımı , kullanılabilirliği ve ölçü bilgileri için lütfen bir uzmana danışın .
Sağlıklı ve musmutlu günleriniz olsun .
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.