Meleğin Sırrı Fazla güzel ders çıkarılacak bir öykü meleklerim Mutlaka okuyun Bir adam halinden yakınır dururmuş:Çalışıyorum didiniyorum sonunda fakat geçinebiliyorumÜstelik tek başınayım,kimsem değilBöyle mutsuz bir şekilde sızlanıp dururken, bir karar vermiş:Yollara düşüp bir melek bulacak,halini anlatıp ondan bu haksızlığı düzeltmesini isteyecekmişYola koyulmuşDağda bu vesileyle bir kurtla karşılaşmışAyakta şiddet durabilen,bir deri bir kemik kalmış kurt,adama yaklaşmış,nereye gittiğini sormuşAdam derdini anlatmış,Bir melek arıyorumOnu bulup bana yapılan haksızlığı düzeltmesini isteyeceğimBunun üstüne kurt,Bana da bir iyilik yapar mısınız?demişBen de gece gündüz dolaşıyorum,bir lokma gıda zorlama buluyorumO meleğe benden laf etBöyle açlıktan ölen kurt da olur muymuş deAdam baştan yola koyulmuşFazla geçmeden karşısına güzel bir kız çıkmışKız da ona nereye gittiğini sormuşHikayesini dinledikten daha sonra adamın ellerine sarılmış:Yalvarırım,o meleğe benim durumumu anlatınGencim,güzelim,zenginim,her şeyim var lakin mutsuzumMutluluğa ulaşabilmek için ne yapmam gerekli,ne olur o meleğe sorAdam, melekle kız için de konuşacağına laf vermiş ve yola devam etmişYorulduğu bir sırada bir ağacın altına uzanmışFakat çevresi yemyeşil olan bu ağacın yaklaşık olarak tek yaprağı bile yokmuşTabii ağaç, bu duruma fazla üzülüyormuşAdamın meleğe gittiğini anlayınca,Ne olur o meleğe benim durumumu da sordemiş Adam, ağaca da,Pekidedikten sonra yola koyulmuşNihayet bulmaktan ümidini kestiği sırada melek karşısına çıkıvermişAdam derdini anlatmış: Gece gündüz demeden çalışıyorumDünyanın hiçbir nimetinden yararlanamıyorumAcınacak bir hayatım varBenden çok daha eksik çalışıp çok daha artı sefa süren bir fazla insan varSöyler misin; denklik,hak,hak bunun neresinde?Adamı dinleyen melekBitmiş,cilalıdemişZengin ve mutlu olabilmen için sana bir şans veriyorumŞimdi geldiğin yoldan evine geri dönMeleğin bu sözleri üstüne gevşemiş adam ve kurdun,kızın ve ağacın ricalarını da meleğe söylemişMelek onlar için de bir şeyler söylemişAdam bunları özenle dinlemiş ve dönüş yoluna koyulmuşUzun bir yolculuğun peşinde ağacın yanına gelmiş ve meleğin söylediklerini anlatmış: Köklerinin bütün yanına gömülü altın dolu bir sandık varmışBu yüzden beslenemiyormuşsunBeslenemediğin için yaprağın ve meyven yokmuşSandık çıkarılırsa seninde meyven ve yaprağın olacak Yaşasındemiş ağaçIvedi orasını kaz ve sandığı çıkarHayırdemiş adam,melek bana kendi şansımı verdiEvime dönmem lüzumluYoluna devam etmişGenç kız bıraktığı yerde onu beklemekteymiş Ona,Sevinçlerini ve acılarını paylaşabileceğin birini bulup da evlenirsen bütün dertlerin hallolacak,mutlu olacaksındemişO süre kız,Hadi seninle evlenelim,mutlu olmaya çalışalımdiye atılmış Adam,Hayır,olmazBuna zamanım yok,melek benim şansımı verdi,bir an önce evime gitmeliyimSen de kendine bundan böyle bir koca buldemiş Fazla geçmeden o çelimsiz, bir cilt bir kemik kalmış kurt çıkmış karşısınaAdam olanı biteni ona da anlatmışKendi şansını bulmak için evine gitttiğini acelesi olduğunu söylemişPeki, ya ben?demiş kurt,Benim için ne dedi?Senin için ne dediğini ben de anlamadımdemiş adam;Melek dedi ancak, O kurt yiyecek bir aptal bulamazsa aç ve susamış dolaşmaya mahkumdurKurt,Ben anladımdemiş ve aptalı yemiş