Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mektup Nedir Mektup Çeşitleri

Mektup Nedir Mektup Çeşitleri
0
223

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Mektubun Özellikleri

Mektup, diğer bir yerde yer alan bir kişiye, bir topluluğa veya bir kuruma bir maksadı bildirmek için yazılan yazıdır

Mektupta Amaç

Bir haberi edinmek ya da devretmek Bir konuyu yazılı olarak tartışmak Herhangi bir konuda sevincimizi veya üzüntümüzü söylemek Birinden takviye dilemek ya da ona yardım etme isteğinde bulunmak Bir işi sonuçlandırmak

Mektupta Biçim

1 Hitap: Mektup yazılan kişiye olan ilgi ve yakınlığımıza bağlıdır Cana Yakın olduğumuz kişilere Canım, Dostum, yeni tanıştığımız ya da resmi olduğumuz kişilere Bay, Hanımefendi, Sayın şeklinden hitap edebiliriz

2 Antre ve Gelişme: Mektubun amacını bildiren bölümdür Amaca doğrudan doğruya girilir Bir haber öğrenmek için mi, bir sorunu tartışmak için mi, bir mektuba yanıt olarak mı yazıldığı bu bölümde ortaya konur

3 Netice: Bu bölümde klişeleşmiş cümleler, selam ve iyi dilekler yer almalıdır

Mektup Çeşitleri

Özel Mektuplar
Iş Mektupları
Devlete Ait Mektuplar
Edebi ve Felsefi Mektuplar
Açık Mektuplar

Özel mektuplar

Birbirine yakın, tanışık halk müziği ve eş dost aralarında yazılan mektuplardıristeğe bağlı yazılabilirBu tür mektuplarda doğal ve arkadaş canlısı anlatım ön plandadırSanatçı ve edebiyatçıların,daha çok genel konular üzerinde yazdıkları özel mektuplara 'edebi mektup' da denmektedirMektubun varmak süresinden daha erken ulaşması gereken kısa ve öz olarak oluşturulan bir mektup türüdür Telgrafta eksik ve öz açıklama önemlidir

Resmi Mektuplar

Devlet kurumlarının aralarında ya da kişilerle devlet kurumları arasında yazılan mektuplardır Bu cins mektuplarda anlatım ciddi ve saygılıdır Konu dışındaki bilgi ve istekler yer almaz

Meslek Mektupları

Özel kurumların aralarında ya da kişilerle kurumlar aralarında, yapılan mektup yazışmasına iş mektubu denirBu mektup türünde açıklayıcı anlatım kullanılır

* Başvuru Formu

Bir dilekte veya bildiride bulunmak veya öğretmek amacıyla resmi düzeylere sunulan tarihli, imzalı mektuptur Açık Mektup: Her hangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi müdafaa etmek için bir devlet yetkilisine veya halka hitaben, bir birey ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi yoluyla yayımlanan mektuplardır

Açık Mektuplar

Açık mektuplarda yalnızca yazanı yok, geniş kitleleri ilgilendiren manâlı konular ele alınır Açık mektubun türü; makale, fıkra, inceleme yazılarından birine yerinde olabilir Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır

Edebi ve Felsefi Mektuplar

Edebî mektuplar; yazarları, içerikleri ve açıklama şekilleri ile özel mektuplar içinde öbür yer tutar ve farklı şekilde ele alınırlar Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve akıl olayları yer alır Yazar, karşısındakine tavsiye verir, yol gösterir Eski dönemlerde, bu tür kişisel edebî mektuplar, Mektûbât Mektuplaradı aşağı toplanır ve geniş kitlelerin de okuyabilmesi için yayımlanırdı Fikir ve edebiyat alanındaki görüşleri sergilemeleri bakımından mektupları yayımlanan yazan ve şairlerimizden bazıları şunlardır:

Ali Şir Nevaî (XV yy) Kınalızade Ali (XVI Yy) Veysî (XVII yy) Ragıp Paşa (XVIII yy) Namık Kemal (XIXyy) Ahmet Hamdi Tanpınar (XX yy)

Ayrıca mektup türünden tenkit, seyahatname, roman, hikâye, şiir gibi yazılı kompozisyon türlerinin (edebî türler) de yazıldığı görülmektedir *